Zuid-Tirol

Originele wintervakantie: logeren op de boerderij in Zuid-Tirol

Wat doe je in de winter op een boerderij in het Italiaanse Zuid-Tirol? Niet veel, zou je denken. In de zomer bloeit en groeit alles en schijnt de zon. Maar in de winter? Het blijkt een van de meest ontspannende wintervakanties ooit te zijn voor Reisreporter Els. De ideale detox na een drukke feestperiode!

Rode Haan laat kennismaken met het leven op de boerderij
Rode Haan verenigt boerderijen in Zuid-Tirol waar je op vakantie kunt gaan, maar ook boerencafés, kwaliteitsproducten van de boer en ambachten. Doel van de organisatie is om mensen vertrouwd te maken met het leven op de boerderij in een ongedwongen en persoonlijke sfeer.

Vijf sterrenboerderij
In de ‘echte’ boerderijen leven moderne en actieve boeren. Wij verblijven bij de familie Jocher in het Frötscherhof. Deze gerestaureerde boerderij uit de 12de eeuw heeft 5 bloemen (te vergelijken met 5 sterren) en ligt in het rustige, idyllische dorpje Meluno, zo’n klein uurtje rijden van Bozen, de hoofdstad van Zuid-Tirol. Gastvrouw Anna, de boerin, is een hartelijke vrouw die haar boerderij voor ons openstelt in een heerlijk rustige kerstsfeer.

Zuid-Tirol

Het uitzicht vanaf de saunahut.

Winterrust en warmte
Ons appartementje is een klein paradijs: altijd lekker warm dankzij de houten vloer met vloerverwarming en groot genoeg voor voldoende privacy. Slapen is hier zalig, het is zo stil! De hut bestaat uit een saunagedeelte, een douche, een apart toilet en een ruimte met ligstoelen naast een lekker warme kachel. Bovendien zorgt Anna ervoor dat de Finse sauna lekker warm is tegen het gewenste uur en kan het cocoonen beginnen! Lichten uit en genieten maar: van de witte toppen van de bergen en de verlichte huisjes, in deze periode extra mooi door de kerstverlichting.

Brixenkaart
Bij het verblijf hoort een persoonlijke Brixenkaart, zowel voor volwassenen als kinderen. Die biedt heel wat voordelen. Zo kunnen we dagelijks gratis met de kabellift naar de Plose om te skiën, rodelen of wandelen. Geen dure skipas nodig dus. Alle openbaar vervoer in de regio is gratis, je hebt toegang tot bijna 90 musea en het grootste zwemparadijs Acquarena. We maken er gretig gebruik van en nemen ook de bus – mét sneeuwkettingen – naar Brixen op een dag dat het heel hard sneeuwt en we ons autootje niet in staat achten de berg zonder problemen op en af te rijden.

zuid-Tirol

Skiën aan de Plose

Prachtig Brixen of Bressanone
Vanuit onze boerderij zijn we in no time in het prachtige Brixen of Bressanone, met een supergezellige kerstmarkt, mooie winkels en veel lekkers. Ook ’s avonds is er altijd wat te doen en kijk je je ogen uit. Ik vind het persoonlijk een van de gezelligste en mooiste middelgrote steden. De mix van Oostenrijk en Italië zorgt voor een aparte sfeer en is ook handig: als je niet uit de voeten kunt in het Italiaans, dan lukt het zeker in het Duits.

Sneeuw in de bergen
En dan zijn er natuurlijk de bergen. We nemen 2 uur skiles, beginners als we zijn, en overleven de afdaling samen met onze instructrice. Op de Plose is het zalig skiën voor beginners en mensen met kinderen. Overzichtelijk, niet te druk, niet te groot. Je hebt er voornamelijk blauwe en rode pistes, met brede, boomloze hellingen. Waaghalzen vinden net buiten het skigebied offpiste afdalingen en enkele skiroutes die bij gezellige berghutten eindigen.

Skiën gebeurt hier in een schitterend landschap.

Genieten van lekkers
Lekkerbekken komen niets te kort in Zuid-Tirol. Kinderen zijn wellicht verzot op de lekkere pizza’s die ze hier bakken. Boerin Anna leert ons in haar keuken knödeln en apfelstrüdel maken. In haar boerderijwinkeltje verkoopt ze zelfgemaakte producten, we zijn fan van haar yoghurt en jam.

Oostenrijk en Italië in één bord
We bezoeken ook een boerencafé van Rode Haan, gelegen in een klein gehucht van Montan, meer in het zuiden van de streek: Planitzer. We proeven hier heerlijke goulash met polenta, Oostenrijk ontmoet Italië in ons bord. Daarbij krijgen we wijn van het domein. De hellingen hier zijn de ideale locatie voor Pinot Noir (Blauburgunder), een druivenras van hoge kwaliteit voor rode wijn. De gastvrijheid van de eigenaars is bijzonder en ze zijn met recht en reden trots op hun domein.

Zuid-Tirol

Je komt helemaal tot rust op de paardenboerderij Flachenhof.

Helemaal zen op de paardenboerderij
Iets heel anders is de paardenboerderij Flachenhof in Ritten, gelegen op een hoogvlakte waar wandelingen te paard de max moeten zijn. De hartelijke Irmgard houdt van haar dieren en dat is er ook aan te zien. De paarden en pony’s leven als een kudde en moeten niet in aparte stallen. Ze hebben bewegingsruimte en zijn op een speciale manier getraind, of is het opgevoed? Gasten kunnen hier leren vertrouwen op hun eigen lichaam en geest via yoga, maar ook door therapeutisch paardrijden.

Laat je verwennen en verwen jezelf
Plannen voor de toekomst groeien ook, want de dochters hebben intussen hun specialiteit: hondentraining en kookkunsten. In deze boerderij kom je tot rust, zoek je naar evenwicht en ontdek je warmte en gezelligheid. Ik overweeg om hier een volgende keer te verblijven om paard te rijden. In het prachtige Zuid-Tirol is de boodschap: laat je verwennen en verwen jezelf. Wij gaan zeker nog eens terug!

Het motto in Zuid-Tirol: laat je verwennen en verwen jezelf!

Vind nog meer relaxtips in Zuid-Tirol op onze website!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Vakantieboerderijen Rode Haan I www.rodehaan.it/nl
Toerisme Zuid-Tirol I www.suedtirol.info/nl
Brixenkarte I www.brixen.org/de/unterkuenfte/brixencard-vorteilscard.html
Activiteiten
Skiën en wandelen op de Plose I www.plose.org
Skischool Plose I www.ploseskischule.it
Eten en drinken
Boerencafé Planitzer | Montan I www.rodehaan.it/nl/
La Finestra | restaurant en berghut op de Plose I www.lafinestra-plose.com/?lang=en
Rossalm | restaurant en berghut op de Plose I www.rossalm.com/en/
Overnachten
Frötscherhof | St. Andrä I www.rodehaan.it/nl/
Paardenboerderij Flachenhof | Ritten I www.rodehaan.it/nl/

? PIN nu en plan later
Zuid-Tirol

Foto’s en tekst: © Els Hoebrechts
Coverfoto: © Süd-Tirol

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *