Sneeuw en Italiaanse charme in Valle d’Aosta

Verscholen tussen de hoogste toppen van de Alpen ligt een ideale winterbestemming. De Noord-Italiaanse regio Valle d’Aosta is niet alleen een prachtig skigebied, maar ook een culinaire, culturele en rustgevende bestemming. De kleinste regio van het land heeft duidelijk alles in huis om je een onvergetelijke winter te bezorgen.

Skipret binnen handbereik
De afstand tussen Brussel en Aosta, hoofdplaats van de gelijknamige regio, bedraagt 913 km. Vergelijk dit even met andere winterbestemmingen in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk en je zal merken dat Valle d’Aosta inderdaad niet zo veraf ligt als je eerst zou denken. Skiën en langlaufen naar hartenlust is dus mogelijk zonder daarvoor dagenlang te reizen.

De Mont Blanc torent als een van de hoogste toppen boven het dal uit.

De Mont Blanc torent als een van de hoogste toppen boven het dal uit.

Topbestemming voor sneeuwfanaten
Het winterseizoen duurt er tot april. Dat is niet verwonderlijk met skipistes tot op een hoogte van bijna vierduizend meter. Het bergdecor van Valle d’Aosta is adembenemend. Het dal wordt omringd door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3.000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april, wanneer in het dal reeds de krokussen en de narcissen bloeien. Valle d’Aosta staat voor superski, met een moderne infrastructuur, een brede waaier aan logiesmogelijkheden, tientallen liften en kabelbanen die de skiërs in geen tijd hoog voeren. De honderden kilometers skipistes voor beginners en experts, voor krachtpatsers, voor genieters, maar ook voor gezinnen met kinderen garanderen uren skiplezier.

Helemaal tot rust komen
Niets beters dan je te laten verwennen na een dag op de sikpistes. Valle d’Aosta is omwille van zijn wellness alleen al de reis waard. In een omgeving met een adembenemend zicht op de Mont Blanc vind je het Terme di Pre-Saint-Didier Spa wellnessgebied. Het staat sinds de Romeinse tijd bekend om zijn bronnen, die steeds een constante temperatuur van 37°C hebben.

Ontspannen in Terme di Pre-Saint-Didier Spa

Ontspannen in Terme di Pre-Saint-Didier Spa

Smullen van streekgerechten
Uitrusten, op adem komen en lekker eten in een warme en gezellige atmosfeer, dat hoort gewoon bij een vakantie in Valle d’Aosta want de regionale keuken is pure verwennerij. Lekker is bijvoorbeeld Seupa à la Vapelenentse met als belangrijkste ingrediënten Fontina kaas, savooikool en kaneel. Ook wijnliefhebbers zullen er zich thuis voelen. Valle d’Aosta heeft namelijk verschillende AOC-wijnen en de druiven rijpen op de hoogst gelegen wijngaarden van Europa. Probeer zeker de Donnas en de Blanc de Morgex et La Salle.

Cultuur en geschiedenis
Valle d’Aosta is gekend voor zijn natuurschoon maar bezit ook heel wat culturele bezienswaardigheden en eeuwenoude tradities. De grote verscheidenheid in alles wat je kunt zien en beleven maakt van Valle d’Aosta een reisbestemming die je aangenaam verrast. Zo kun je er musea en archeologische plaatsen bezoeken, die je terug meenemen naar het boeiende verleden van de streek. Vele volkeren doorkruisten de regio en drukten daarmee hun stempel op de streek. Eén van die doorgangsroutes is de Via Francigena, die de keizerlijke stad Aken met Rome verbond. Vandaag is het een toeristische reisroute met heel wat bezienswaardigheden onderweg.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Valle d’Aosta | Internet: www.visitaosta.be | www.lovevda.it/en
Bereikbaarheid
Met de auto

Valle d’Aosta is snel en makkelijk bereikbaar via de Franse autoroutes of de Duitse en Zwitserse autosnelwegen.
Via Frankrijk: naar Chamonix en de Tunnel du Mont-Blanc of over de Col du Petit Saint-Bernard (alleen tijdens de zomer).
Via Zwitserland: naar Martigny en de Tunnel du Grand Saint-Bernard of over de Col du Grand Saint-Bernard (alleen tijdens de zomer).
Voor beide tunnels moet je tolgeld betalen. Actuele informatie over tolgelden, wachttijden en veiligheid vind je terug op de websites.
Internet: www.tunnelmb.net | www.letunnel.com
Met het vliegtuig
De luchthaven Corrado Gex, in de buurt van Aosta, is alleen vanuit Rome bereikbaar.
Vanuit België vlieg je met Brussels Airlines naar Genève, Milaan of Turijn. Easyjet vliegt naar Genève en Milan. Ryanair vliegt naar Turijn. Vanaf hier neem je de trein naar Aosta via Chivasso.
Internet: www.brusselsairlines.be | www.easyjet.com | www.ryanair.com
Met de trein
Reizen met trein is mogelijk tussen Brussel Zuid en Turijn.
Aansluiting mogelijk op het regionale spoornet via Chivasso naar Aosta
Internet: www.b-rail.be
Trein naar Chamonix (Frankrijk) en aansluitende bus naar Courmayeur en Aosta.

Foto’s: © Visit Aosta via Flickr

Over deze auteur

In de zintuiglijke wereld van Sofie Vanrafelghem worden we geleid doorheen smaken, geuren en aroma’s. Gastronomisch en cultureel gepassioneerd laat ze je mee genieten van haar bijzondere ontdekkingen.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Sneeuw en Italiaanse charme in Valle d’Aosta”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *