Krakau in Polen: langs culinaire verrassingen in een authentiek decor

Krakau kreeg dit jaar de titel van Europese Gastronomische Hoofdstad. Reisreporter Kiënta vertrok daarom met een lege maag en veel goesting naar de tweede grootste stad van Polen. Het bleek een hartige verrassingstocht vol culinair erfgoed, op een bedje van middeleeuwse kunst en cultuur.

Beter dan grote broer Warschau
Krakau is een beetje het Porto van Portugal. Charmanter, kleiner en kleurrijker dan hoofdstad Lissabon, of in dit geval Warschau. In tegenstelling tot andere Reisreporters ben ik nog nooit in Warschau geweest, maar wat navraag leert me dat de Poolse hoofdstad een allegaartje is van hypermoderne wolkenkrabbers, middeleeuwse kerken en bombastische gebouwen uit het communisme. Alle soorten stijlen staan er zowat door elkaar, terwijl dat niet het geval is in Krakau.

Krakau

Het Marii Magadaleny plein met links de Sint-Petrus en Pauluskerk en rechts de Sint-Andreaskerk.

Tussen kerken en pleinen
Krakau is eigenlijk een heel makkelijke stad, in die zin dat je er amper in kan verdwalen. Het absolute (toeristische) centrum vind je op Rynek Glowny. Een gigantisch plein, zo niet het grootste van Europa, uit de 13de eeuw. Daarvoor kwamen de inwoners omstreeks de 11de eeuw samen op het Marii Magadaleny plein. Een veel kleiner pleintje dat vergezeld wordt door de prachtige Sint-Petrus en Pauluskerk en de Sint-Andreaskerk. De twee pleinen zijn vandaag verbonden met een lange, brede boulevard waarlangs je ijsjes, postkaartjes en souvenirtjes kan kopen.

Op de Grote Markt vertrekken verschillende koetsen voor een pittoresk ritje.

Thuis voor toeristen
Het Rynek Glowny-plein wil vandaag vooral de toeristen welkom heten. Met een Hard Rock Café vlakbij, ontelbare terrassen en restaurants en een colonne aan paardenkoetsen voor een pittoresk ritje door de stad probeert de Grote Markt van Krakau alvast een goede indruk te maken op haar bezoekers. Ik werd vooral goed gehumeurd van de prachtige architectuur die hier te vinden is. De eyecatcher is de enorme lakenhal die het plein in twee verdeelt. Aan de ene kant trekt de Raadhuistoren alle aandacht. Aan de andere kant staat de gotische Mariakerk te blinken.

Van links naar rechts: de Mariakerk, de lakenhal en de Raadhuistoren.

Last post op z’n Pools
Blijf hier zeker ook even staan. Want elk uur verschijnt er in de hoogste toren van de kerk een trompettist die een melodie van slechts vijf noten speelt. De legende vertelt dat dit deuntje diende om alarm te slaan. Maar toen in 1241 Mongolen de stad kwamen aanvallen, kreeg de trompettist van dienst een pijl in de nek en stopte zijn noodsignaal abrupt na vijf noten. Vandaar dat je vandaag de dag ook niet meer te horen krijgt.

TIP. Zin in een interessant cultuuruitje met de kids? Daal dan letterlijk af naar het museum Rynek Underground en maak kennis met de geschiedenis van het centrum van Krakau doorheen de eeuwen na vijf jaar archeologische opgravingen.

Wawel kasteel.

Tapijten uit België
Nog zo’n niet te missen cultuuruitstap maken we naar het Wawel kasteel, gelegen op de gelijknamige  heuvel pal in het centrum van de stad aan de rivier Wisła. Om het kasteel vanbinnen en vanbuiten uitgebreid te bezoeken trek je best een hele dag uit. Wij hadden helaas maar een aantal uren om er rond te wandelen. Ik onthoud vooral dat de royals die er resideerden in de middeleeuwen en daarna nogal hielden van tapijten, ook die uit Brussel en Brabant. In de trappenhal hangt zelfs een levensgroot tapijt uit Brugge.

TIP. Heb je kinderen bij? Wandel dan langs het kasteel naar beneden naar de oever van de Wisła rivier. Hier aan de voet van de Wawelheuvel sta je oog in oog met een bronzen standbeeld van de Wawel draak. Blijf zeker even kijken, want elke vijf minuten spuwt de draak vuur!

Krakau

De vuurspuwende draak langs de oevers van de Wisła.

We love Pierogies
Tijd om de culinaire troeven van Krakau te ontdekken. De Poolse keuken wordt geacht nogal hartig en zwaar te zijn en dat is in Krakau niet anders. Veel vlees, aardappelen en een minimum aan groenten staan vaak op het menu. Maar de pierogi, typische Poolse dumplings gevuld met vlees, kaas of groenten, zijn wel een schot in de roos! We hebben trouwens geluk, want net tijdens ons bezoek aan de stad vindt het Pierogi Festival plaats. Het Mały Rynek plein staat volgestouwd met standjes waar ze de beste pierogi verkopen. Ik had ogen en plaats in mijn buik te kort!

Op het Pierogie Festival eet je je buik vol met de typische Pools dumplings.

Geen pretzel, geen bagel
Behalve pierogi staat ook obwarzanki hoog op de lijst van nationaal culinair erfgoed in Krakau. De broodsnack kun je het best vergelijken met een kruising tussen een pretzel en een bagel. Het baksel bestaat al sinds de 14de eeuw, maar werd pas geliefd bij de koningen in de 17de eeuw. Het bestaat uit zes ingrediënten (water, bloem, olie, gist, zout en suiker) en wordt afgewerkt met maanzaad, sesamzaad of zout. Wil je de officieel erkende obwarzanki proeven in de stad, let dan op het door de Europese Commissie goedgekeurde blauw-gele ronde label op de kraampjes.

TIP. Wil je zelf zo’n obwarzanki bakken? In het kleine Obwarzanek Museum leer je je eigen obwarzanki kneden, draaien, decoreren en bakken. Op het einde van de workshop krijg je zelfs een heus certificaat mee naar huis.

Creëer je eigen obwarzanki in het Obwarzanek Museum.

Broodbommetje
Een erg coole wijk in het uiterste zuiden van Krakau is de Joodse wijk Kazimierz. Hier laat je je verrassen door eigenzinnige kunst in het straatbeeld, toffe koffieshops en omheinde pleintjes waar de jeugd pintjes gaat pakken. Toppertje om te eten in deze wijk is het hartig belegde half open broodje zapiekanki. Op het plein Plac Nowy staan verschillende eetstandjes in een grote cirkel waar je de broodjes bij de vleet kunt bestellen. Onze gids leidde ons naar het doorgeefraampje van Endzior waar ik me te goed deed aan een broodje met kip, maïs, spinazie, kaas en barbecuesaus.

In de Joodse wijk geniet je van een hartelijke zapiekanki als lunch.

TIP. Bepaalde scènes uit de film Schindler’s List zijn opgenomen in Kazimierz en daar pakt de stad graag mee uit. Al is het wat zoeken naar de juiste locatie. Op het binnenplein tussen de Józefa straat 12 en de Meiselsa straat (met de gelijknamige residentie) hangen enkele foto’s uit de film tegen de gevels.

Kleurrijke terrassen en gevels in Kazimierz.

Eigenzinnige kunst in de Joodse wijk van Krakau.

Genieten van het betere Krakau
Dit adresje wil ik je tot slot niet onthouden. Wil je echt proeven van een frisse, lichte en gezonde Poolse keuken? Stap dan binnen bij het Klimaty Południa Restaurant. Hier serveren ze zowel de befaamde pierogi’s als pasta’s met vis en lekkere vleesgerechten in aangename porties mét aangepaste wijnen van het huis. Te veel gegeten? Geef dan je maag wat rust en maak een stevige wandeling in het gezellige stadspark dat als een groene lus rond het centrum van Krakau ligt. Een mooie troef die perfect bij het authentieke karakter van de stad past.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Polen
| www.polen.travel/nl-be
Toerisme Krakau | www.krakow.pl
Bereikbaarheid
Met het vliegtuig
| Met de Poolse luchtvaarmaatschappij LOT vlogen wij via Warschau naar Krakau
Met de auto | Brussel – Krakau is 1.300 km
Activiteiten
Kasteel Wawel | Wawel 5
Rynek Underground museum | Rynek Główny 1
Pierogi Festival | Het festival gaat door in augustus 2020
Obwarzanek Museum | Ignacego Paderewskiego 4
Eten en drinken
Zapiekanki | Endzior | Plac Nowy 4B
Klimaty Południa Restaurant | Świętej Gertrudy 5
The Piano Rouge | Rynek Główny 46
Een lekker diner op het toeristische plein in hartje Krakau
Overnachten
Hotel Golden Tulip Kazimierz | Krakowska 28
Een degelijk hotel in de meest verrassende wijk van Krakau

? PIN nu en plan later

Krakau

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *