Gdańsk

Op weekend in wervelende museumstad Gdańsk

Vanuit Eindhoven duurt het slechts 1 uur en 40 minuten, vanuit Brussel maak je de overstap via Warschau, maar ver is het zeker niet. Ik heb het over de veelzijdige Poolse stad Gdańsk. Hier komen geschiedenis, wellness, musea en een lekkere cocktail (of twee) royaal aan bod.

Hip kuuroord aan zee
Gdańsk is de hoofdstad van de Poolse provincie Pommeren en een voormalige typische middeleeuwse Hanzestad aan de Oostzee, gekenmerkt door de handel die ze dreef met Noordzeegebieden. Boven Gdańsk ligt de badplaats Sopot en daarboven de havenstad Gdynia. Samen vormen ze de zogenaamde Driestad (Trójmiasto). Goed voor ruim 1 miljoen inwoners.

Gdańsk: Sopot

Gdańsk: Sopot

Oorspronkelijk is Sopot een kuuroord. Omwille van de gezonde zeelucht en de natuurlijke bronnen komen nog steeds mensen van heinde en ver hier tot rust. Jong en oud komt er samen om overdag te genieten van het strand en ’s avonds van de cocktails. Kortom: de place-to-be, zeker in de zomer. De drukke hoofdstraat loopt van het treinstation naar beneden richting zee en komt uit op de pier, naar verluidt de langste van Europa. De hippe uitstraling associeer je misschien niet meteen met Polen. Toch kun je er ongestoord flaneren en iets consumeren in de trendy Yachtclub. Maar voor het zover is, snuiven we eerst de nodige cultuur op.

Gdańsk: het oude stadsgedeelte

Gdańsk: het oude stadsgedeelte © Alevtina Zibareva

Grootste kerk met levende klok
Gdańsk leer je kennen door vooral eerst goed rond te kijken. Zo zal je ontdekken dat de stad prachtig gerestaureerde kerken heeft. De topattractie? De Mariakerk (Kosciol Mariacki), de grootste kerk van Polen. Maar liefst 25.000 mensen kunnen er in. Niet zo verwonderlijk als je weet dat het gebouw 31 zijkapellen en 300 grafstenen heeft, allemaal geherbergd onder een gewelfd dak steunend op gotische pilaren. De middeleeuwse klok van de kerk is een belevenis, vooral om 12 uur, want dan komen de beeldjes van de 12 apostelen tevoorschijn, gevolgd door de duivel.

Gdańsk: Mariakerk

Gdańsk: Mariakerk

Stad versierd met goud
Dlugi Targ (Lange Markt) is de winkelstraat van Gdańsk waar je veel restaurants en het voormalige raadhuis (Ratusz Miejski), nu het Museum van Gdańsk, terug vindt. Hoewel de oorlog het gebouw totaal verwoeste, werd de meeste huisraad op tijd in veiligheid gebracht samen met het originele interieur. In het museum hangen foto’s van Gdansk in 1945. Vergelijk de situatie van toen met nu en je zult een indrukwekkende metamorfose zien.

Gdańsk: het voormalige raadhuis, de Gouden Poort en de oude gevangenis Przedbramie

Gdańsk: het voormalige raadhuis, de Gouden Poort en de oude gevangenis Przedbramie

Op Dlugi Targ staat de Gouden Poort. Wist je trouwens dat die poort alleen ter versiering van de stad is gebouwd? Het was nooit onderdeel van een verdedigingmuur. Loop er onder door richting Ulica Dluga (Lange Straat) en bewandel zo de befaamde Koninklijke Weg. Aan het einde van de route staat de oude gevangenis Przedbramie, omgebouwd tot museum dat alle zorgvuldig bewaarde martelmethoden van toen bewaart.

Strijd voor vrijheid
Ook Gdańsk werd zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat bewijst Westerplatte, een schiereiland waar WO II begon. Een stenen herdenkingsmonument op de 28 meter hoge heuvel maakt dat pijnlijk duidelijk. Op 1 september 1939 beschoot het Duitse slagschip Schleswig-Holstein het daar gelegen Pools militair depot. De in totaal 188 Poolse manschappen op Westerplatte konden tot 7 september standhouden. De ruïnes van de barakken en blokhuizen, waarvan één nu een museum is, zijn nog te bezichtigen. Westerplatte bereikbaar je met de auto of via een rondvaartboot vanuit de oude stad van Gdańsk, de meest indrukwekkende manier om er te geraken.

Gdańsk: Westerplatte

Gdańsk: Westerplatte

Communisme speelde in het oostelijke Polen een belangrijke rol. Een themamuseum mocht daarom niet ontbreken in de havenstad. Het Roads to Freedom museum vertelt het verhaal van de Poolse strijd tegen het communisme van 1945 tot 1988 en de voorname rol die Gdańsk daarin speelde. In de jaren 80 werd namelijk onder de toenmalige leiding van Lech Wałęsa de vakbond Solidarność (= solidariteit) opgericht die uiteindelijk zou leiden tot de val van het Poolse communisme.

Museumhoppen
Luchtigere musea vind je ook in Gdańsk. Denk maar aan het Museum van amber (barnsteen), de troef van de stad. Het redelijk kleine museum werd onder gebracht in een oude Middeleeuwse gevangenis en geeft weer hoe amber tot stand komt en waarvoor men het gebruikte: in sieraden en als medicijn.

Gdańsk: Malbork kasteel

Gdańsk: Malbork kasteel

In het Malbork kasteel tot slot liggen nog het wapenmuseum en een sieradenmuseum. Een bezoekje waard, al is het maar om de grootste in baksteen opgetrokken middeleeuwse burcht van Europa te bewonderen. Zolang de Germaanse ridders er woonden, was de vesting onneembaar. In de 13de en 14de eeuw werd dat feit nog meer kracht bijgezet door het te versieren met prachtige fresco’s.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Polen | Internet: www.polen.travel/nl-be
Toerisme Gdańsk | Internet: www.gdansk.pl
Bereikbaarheid
Met de wagen
: Brussel – Gdańsk 1.300 km
Met het vliegtuig:
vanuit Eindhoven met Wizzair | Internet: www.wizzair.com
vanuit Brussel met LOT Polish Airlines | Internet: www.lot.com

Foto’s: © Wikimedia Commons
Coverfoto: © Jane Nesbitt

Over deze auteur

In de zintuiglijke wereld van Sofie Vanrafelghem worden we geleid doorheen smaken, geuren en aroma’s. Gastronomisch en cultureel gepassioneerd laat ze je mee genieten van haar bijzondere ontdekkingen.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *