citytrip warschau

Warschau: de stad van Chopin en zeemeerminnen

Denk je meteen aan Kopenhagen als het gaat over zeemeerminnen? Begrijpelijk. Nochtans is het Warschau waar dit mythische wezen je achter elke hoek steeds opwacht. De Polen verkozen jaren geleden niet voor niets een sirene als wapenschild. Reisreporter Katy liet de verleidelijke lokroep van de zeemeermin zijn werk doen en verdronk in de veelzijdigheid van de Poolse hoofdstad.

citytrip warschau

Strakke gebouwen en communistische torens vormen de skyline van warschau

Tragische rijkdom
Een opvallend contrast. Dat is mijn eerste indruk van het historische Warschau. Strakke gebouwen afwisselend met grauwe communistische blokken geven een aparte sfeer weer die je volgens mij alleen kan ervaren in deze stad. Een beetje overweldigd door dit gevoel trek ik naar de 30ste verdieping van het PKiN (Paleis van Cultuur en Wetenschap), om de stad, en bijhorende mist, volledig te kunnen aanschouwen. De sombere indruk verlaat me niet en ik besef snel dat dit de stad maakt zoals ze is: een bijzonder stukje geschiedenis.

citytrip warschau

Een groter verschil tussen de oude en nieuwe stad bestaat niet

Schoonheid achterna
En die geschiedenis ervaar ik in het oude stadsgedeelte. Een omwenteling van 360 graden later word ik dan ook opgewacht door kleurrijke gevels, gezellige terrasjes en schattige fonteintjes. Een groter verschil met een uurtje geleden bestaat niet. Op een fleurig terrasje geniet ik van de vriendelijke vogeltjes, onvermijdelijke Aziatische toeristen en het toonaangevende menu met typische gerechten, die ik de komende dagen uitgebreid leer kennen.

citytrip warschau

De Krakowskie Przedmiescie is de meest prestigieuze straat van Polen

Chopin invasie
Ik wandel verder over Krakowskie Przedmiescie, een van de meest prestigieuze straten van Polen, en ik merk al snel waarom. Omgeven door historische paleizen en herenhuizen kijk ik mijn ogen uit, tot mijn nek er genoeg van heeft. Uitrusten doe ik op een van de 15 muzikale Chopin banken. Er is geen betere plaats om te genieten van de deuntjes van deze Poolse componist. En het is zeker niet de enige keer dat Chopin mijn weg kruist. Monumenten, musea, hotels en zelfs de luchthaven kregen allemaal een (groot) stukje van deze musicus mee.
Tip: Elke Chopin-zitbank heeft een speciale code. Neem met je GSM een foto van deze code, verzend het naar het vermelde nummer en krijg gratis toegang tot Chopin melodieën, foto’s, en achtergrondinformatie!

citytrip warschau

Chopin luisteren in stijl doe je in het koninklijke Lazienki park

Piano’s en tijdreizen
Weet je nog toen ik zei dat er geen betere plek is om naar Chopin te luisteren? Wel ik was fout, goed fout zelfs. In het koninklijke Lazienki park, kan je elke zondag van mei tot september je laten onderdompelen in het piano-oeuvre door een live-concert. En dat is precies wat ik doe. Alleen is het geen ‘onderdompeling’, maar een duik naar een andere tijd. Me teleporteren naar een vroegere eeuw door mijn ogen te sluiten is niet nodig. Het park is gevuld met paleizen, bruggen en vijvers die mijn inbeeldingsvermogen even op rust zetten.

citytrip warschau

Meer Pools dan een hoop pierogies wordt het niet! © Wikimedia Commons

Pierogi party
Of ik voorbereid was op dit concert? Niet echt, maar gelukkig had ik diezelfde ochtend een wandeling gemaakt naar een van de bekende ontbijtmarkten van Warschau. Mijn maag was me dankbaar! Niet alleen om de prachtige muzieknoten met volle maag te kunnen aanschouwen, maar ook voor de pierogi’s die ik er proefde. Meer Pools wordt het niet dan een stapel van deze deeggerechtjes gevuld met kaas, vlees of groenten, doorgespoeld met een wodka of straffe pint. (Maar die laatste liefst na 12 uur).

citytrip warschau

Het neon museum is de perfecte Instagram setting

Flashy verlichting
Na de verplichte (daarom niet minder leuke) toeristische trekpleisters, ga ik op zoek naar het alternatievere kantje van Warschau. En ja, dat bestaat zeker! In het neon museum kom ik terecht in de hippere sferen van de stad. Ik vroeg me al af waar die hipsters zich verstopten. De kleine, donkere ruimte staat vol met (je kan het al raden) neonverlichting, die de perfecte setting is voor flashy Instagramfoto’s. Alleen jammer dat professionele toestellen niet toegelaten zijn en de foto’s enkel voor persoonlijk gebruik zijn.

citytrip warschau

Op het dak van de universiteitsbibliotheek ben je omringd door een goene oase

Groot groen dak
Ik heb nog niet genoeg van dit nieuwe kantje van Warschau en volg de Vistula rivier naar de wijk Powisle. Hier kom ik het grote universiteitsgebouw tegen. Sinds 2002 kan je hier als bezoeker op het dak genieten van het uitzicht. Maar dat is niet alles, het is ook de uniekste tuin die ik ooit zag. Een pad leidt me over het glazen gebouw, onder plantentunnels en langs buizen en kokers die een apart, industrial kantje meegeven. Een plaats van rust, mooie uitzichten en vooral, bijzondere foto’s.

citytrip warschau

Er zijn verrassend veel kanten aan het merkwaardige Warschau

Ervaring 1 – vooroordelen 0
Alternatief,  culinair, hip, groen(e daken), muzikaal en waarschijnlijk nog een hoop meer. Ik heb ontdekt dat er verrassend veel kanten zijn aan dit merkwaardige land. En stuk voor stuk zijn ze de moeite een beetje beter te leren kennen. Toegegeven, ik had enkele vooroordelen over Polen, maar zo blijkt alweer: ‘ervaring is de beste remedie tegen vooroordelen’. Mijn advies: ga zelf je vooroordelen tegemoet en begin alvast met Polen!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Warschau
Toerisme Polen

Bezienswaardigheden
PKiN Paleis van Cultuur en Wetenschap
 | plac Defilad 1, 00-901 Warschau | Tel.: (+48) 22 656 76 00 
Stare Miasto
| Warsaw Old city centre  | Tel.: (+48) 22 355 51 70
Krakowskie Przedmiescie  
| Krakowskie Przedmiescie,  00-901 Warszawa
Lazienki park  
| ul. Agrykoli 1, 00-460 Warsaw | E-mail:  [email protected]  | Tel.: (+48) 504 243 783
Openlucht concerten Chopin | Elke zondag (mei – sep) om 12u en 16u | gratis
Breakfast market Mokotow  
| Włościańska 52, Żoliborz | Lente -zomer elke zondag en zaterdag
Neon Museum | Soho Factory, Mińska 25, Praga District, 03-808 Warschau | Tel.: +48 665 711 635 | Inkom: 10 Zloty (€ 2,50)
Universiteitstuinen | Dobra 56/66 | 00-312 Warschau | Tel.: (+48) 22 552 51 78 |  Inkom gratis
Eten en drinken

Prasowy Milkbar | | Marszałkowska 10/16, 00-590 Warschau | Tel.: (+48) 666 353 776
Der Elefant
| Plac Bankowy 1, 00-001 Warschau | E-mail: [email protected] | Tel.:  (+48) 22 890 00 10

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *