citytrip Warschau

Zo hip is Warschau: 11 verrassende en alternatieve reistips

In Oost-Europa verrees een bruisende metropool uit grijze woningblokken en grauwe straten. Wonderlijk Warschau groeide uit tot het succesverhaal van de Europese Unie. Als een magneet trekt de Poolse hoofdstad hippe ondernemers en moderne creatievelingen aan. Via insidertips ontdekt reisreporter Bruno coole hotspots in dé metropool van Oost-Europa.

citytrip Warschau

Verken de stad in hip Nysa busje! © Bruno Loockx

1. Met een Nysa busje door onbekend Warschau
Om mijn citytrip Warschau te starten laat ik me afhalen door een local. Hij pikt me op met een fel geel Nysa busje, ooit geproduceerd door het voormalig staatsbedrijf ZSD Nysa. De chauffeur voert me langs onbekende hoeken van de stad. De rit eindigt in het oude centrum dat ondanks zware vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog erg authentiek oogt. We wandelen verder door de Joodse getto en het decor van de film ‘The Pianist’. Roman Polanski, die hier zelf in moeilijke omstandigheden opgegroeide, regisseerde de film.

Ga terug in de tijd in het communistisch museum. © Bruno Loockx

2. Zo leefden de Polen onder het communistisch regime
De wandeling voert ons naar het kleine PRL museum dat je meeneemt naar voormalige communistische tijden. De inrichting toont de soberheid van de interieurs destijds. Vele meubeltjes en accessoires vinden ongetwijfeld een tweede leven bij vintageliefhebbers. Maar toch, het doel van het PRL of dit communistisch museum is jongeren bewust te maken van het niet zo vanzelfsprekende verleden van hun ouders. Anderzijds geeft het die ouders de mogelijkheid de donkere kant te herinneren van de voormalige Poolse republiek. Een aanrader!

© Wikimedia Commons

3. Meet the hipsters
Sinds kort noemen de locals het Zbawiciela plein Plac Histera (hipsterplein) waar centraal de grote regenboog van de Poolse kunstenares Julita Wójcik staat. Helaas werd het symbool van de homogemeenschap meermaals afgebrand. Steeds weer herbouwd staat het beeld nu bekend als uiting voor meer tolerantie en een betere wereld. Tip: wip even binnen bij Bistro Charlotte dat een heuse cultstatus verwierf onder de jonge locals. Zet je bij aan de grote gemeenschappelijke tafel en doe zoals anderen: kijken en hopen bekeken te worden!

Waan je even aan het strand in Warschau. © Bruno Loockx

4. Struinen langs hippe pop-up bars
Doe je een citytrip Warschau tijdens de zomermaanden? Ga dan naar de Wisla waar er langs de oever pop-up bars als paddenstoelen uit de grond schieten. Dit is misschien wel het best bewaarde geheim van de locals. Zij spreken hier af aan een van de vele artistieke tentjes die blijven staan tot september. Zelf stop ik aan een van de vele slowfood stalletjes waar currygeuren mijn neus prikkelen. Later sluit ik de dag af met een John Lemon in de hand neuriënd op de deuntjes van, jawel John Lennon.

© Nocny Market

5. Foodiespecial: van de Nocny naar de Breakfast Market
Nog een zomerse aanrader is Nocny Market ofwel de night market. Tijdens de weekends tovert deze outdoor markt de oude stationsomgeving om tot een populaire ontmoetingsplek. Een aanrader voor wie proeven wil van verschillende culinaire Poolse restaurants. Niet goedkoop en vooral een plek voor de meer welvarende Pool. Vroege vogels vinden dan weer hun ding op de breakfast market. Hier scoor je de lekkerste ontbijten voor een lage prijs: van vers fruit tot hartige happen en zoete Poolse taartjes!

Winkelen in het paradijs! © tropter

6. Zlote Tarasy: het mekka voor fashionlovers
To shop or not to shop tijdens je citytrip Warschau, dat is wellicht de vraag. Maar het hypermoderne winkel- en entertainmentcentrum Zlote Tarasy, ook wel ‘Gouden Terrassen’, moet je zien! Ruim 200 winkels en restaurants inclusief een grote cinema vullen het glazen complex van 205.000 vierkante meter. Al van ver valt de prachtige architectuur van dit immense glazen gebouw op. Vooral het dak in zijn bizarre vorm is een heus kunstwerk.

© Soho Factory

7. Underground Praga: het artistieke nest van Warschau
Meer oostwaarts vind je het creatieve en fascinerende hart van Warschau: Praga district. Dit doet velen denken aan SoHo New York. Op deze voormalige industriële zone waar ooit de armoede welig tierde en louche zaakjes werden beklonken, verrijzen nu trendy en charmante winkels, galerijen en horecazaken. Als een magneet trekt deze industriële hotspot artiesten en creatievelingen aan. Bezoek ook Soho Factory, een kunstfabriek waar coole exposities plaatsvinden. Ten slotte vergaap je je, net zoals reisreporter Katy deed, in het Neon Museum aan alle soorten, maten en kleuren neonlicht.

citytrip Warschau

© The University of Warsaw Library

8. Verdwalen boven de bibliotheek
In een stad die bulkt van pronkerige paleizen, prestigieuze panden en kostelijke kerken valt de hypermoderne Universiteitsbibliotheek van Warschau meteen op. De iconische buitenzijde bestaat uit een unieke combinatie van glas, staal, open pijpen en gewapend beton gedecoreerd met een weelde van groen. Bezoekers prijzen unaniem dit knap staaltje architectuur. De tijd ontbreekt me om te verdwalen in de immense boekencollectie. Dat doe ik dan liever in de daktuin waar een paadje me leidt over het glazen gebouw, onder plantentunnels, langs buizen en kokers.

citytrip Warschau

© Instagram @mariana__zanetti / Instagram @barbamino

9. Taste the milky way
Zin om de typische Poolse maaltijden te proeven? Dan moet je zeker een ‘milk bar’ bezoeken. Neen, dit zijn geen etablissementen waar je melk mag drinken bij het eten. In de traditionele Poolse keuken bereidt men het eten rijkelijk met zuivelproducten. Erg budgetvriendelijk én lekker. Deze restaurantjes behoren tot de Poolse cultuur en vinden hun oorsprong tijdens het communistische regime. Nog steeds subsidieert de overheid de milk bars waardoor je er goedkoop kan eten. Tip: ik bezocht Bambino in Krucza dat ondertussen een echte cultstatus verwierf.

© Instagram @dominikgehl

10. Fotoshoot in het station
In 2008 won het metrostation Plac Wilsona de MetroRail 2008 prijs omdat dit het mooiste recent gebouwde station ter wereld is. Dat wil wat zeggen en dus mag deze fotogenieke plek niet ontbreken tijdens je citytrip Warschau. Het plafond oogt als een gigantische schelp of het interieur van een UFO. Onwetend laten vele bezoekers deze fotogenieke plek links liggen, jammer. Eén minpuntje, de buurt is niet fris en proper.

Een cocktail met uitzicht op Warschau: de ideale afsluiter! © Bruno Loockx

11. Panorama Sky Bar: cocktails with a view
Onze citytrip Warschau sluiten we af in stijl. Wat dacht je van een ‘cocktail with a view’? Wij zoefden naar de veertigste verdieping van het mondaine Mariott Hotel. Een blik op de menukaart vertelt je meteen dat de prijzen hier net als het gebouw ‘torenhoog’ zijn in vergelijking met onze andere aanraders. Meteen vermeld ik daarbij graag de vriendelijke bediening. Maar hey, dit moet je zien en gedaan hebben: nippend aan je chique cocktail terwijl je tuurt over de adembenemende skyline van Warschau.

Meer lezen over Warschau? Wij gidsen je graag verder!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Warschau | www.warsawtour.pl/en (Engelstalig)
Toerisme Polen | www.polen.travel/nl-be
Overnachten
Hotel Hampton by Hilton| ul. Wspolna 72
Eten en drinken
Zapiecek Polskie Pierogarnie | Świętojańska 13 | Typisch Poolse gerechten mogen niet ontbreken tijdens je citytrip Warschau. In dit restaurant met hip interieur, vlotte bediening in traditionele klederdracht geniet je van een goede prijskwaliteitverhouding. Proef zeker de rode bietensoep en de gevulde noedels!
Bistro Charlotte | Zbawiciela plein
Bar Bambino | ul. Hoża 19 | Krucza district
Panorama sky bar | Aleje Jerozolimskie 65/79 | Masovian district
Activiteiten
Adventure Warsaw
| rondritten en sightseeing tours met originele Nysa busjes
PRL museum | Piekna 28/34
Nocny Market | Towarowa 3
Breakfast market Mokotow  | Park Picassa, aleja Wojska Polskiego 1 – Żoliborz, 01-524 Mokotów
Shoppingcenter Zlote Tarasy
| ul. Złota 59
Neon Museum | Soho Factory, Mińska 25, Praga District
Universiteitstuinen | Dobra 56/66 | Inkom gratis
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Warschau is 1.300 kilometer
Met het vliegtuig
– Vanuit Brussel (Brussels Airport) vliegen LOT Polisch Airlines en Brussels Airlines direct naar Warschau.
– Vanuit Charleroi (Brussels South Charleroi Airport) verzorgen Wizz Air en Ryanair rechtstreekse vluchten.
Luchthaventransport ter plaatse kost € 1,- voor een rit vanaf Chopin Airport naar het centrum.
Openbaar vervoer ter plaatse is zeer goed. Een overzichtelijke app brengt je zorgeloos naar je bestemming. Voor iTunes momenteel niet beschikbaar | Android app Warsaw Public Transport

? PIN nu en plan later

citytrip Warschau

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *