Lodz Polen

Lodz: het onbekende Poolse kleine broertje van Berlijn

Naast Warschau en Krakau klinkt Lodz onbekend. Vreemd, want de 3de grootste stad van Polen heeft een toeristisch potentieel om U tegen te zeggen. Oude fabrieksgebouwen omgetoverd tot hippe buurten geven Lodz een sfeer die Reisreporter Katy eerder ervaarde. Daarom doopte ze de stad om tot: ‘klein broertje van Berlijn’!

Lodz Polen

Het jongereninitiatief OFF is een groot succes

Lodz Polen

De oude fabrieksgebouwen geven een speciaal sfeertje mee

Hipster heaven
Lodz is een stad van veel gezichten. En het opvallendste is toch wel dat van een alternatieve hipster. Mijn eerste ontmoeting met dit gezicht is tijdens een wandeling door OFF. Het postindustriële complex herbergt eigentijdse boetiekjes, gezellige bars en moderne fotostudio’s. De gids vertelt me dat enthousiaste jongeren in 2010 het potentieel van deze verwaarloosde fabrieksgebouwen zagen. Het zijn deze jonge artiesten waaraan Lodz dit eigenzinnige, maar vooral enorm aantrekkelijke plekje te danken heeft.

Lodz Polen

Graffitiartiesten van over de wereld laten zien wat ze kunnen in Lodz

Muurschildering op maat
Terwijl ik tussen de overweldigende fabrieksgebouwen stap (ze zijn echt overal), sta ik verschillende keren oog in oog met een reusachtige muurschildering. Ik laat me vertellen dat Lodz, als culturele boost, graffitiartiesten van over de hele wereld hun ding laat doen op de kale muren van deze jonge stad. Sinds 2009 zijn er zo al meer dan 20 te ontdekken in het stadscentrum. Ik pas mijn oorspronkelijke wandeling aan en ga op zoek naar deze kunstwerken op maat!

Lodz Polen

De rode baksteengebouwen zijn typisch voor deze industriële stad

Walhalla van rode bakstenen
Na fabriekscomplex nummer 47 stel ik de onvermijdelijke vraag: ‘wat is het verhaal achter deze industriële gebouwen?’ In het kleine ‘Museum of the Factory’ vind ik al snel mijn antwoord. Lodz heeft deze prachtige bouwsels  van rode baksteen te danken aan de enorme textielindustrie die de stad 2 eeuwen geleden tot leven wekte. Als textielcentrum trok de stad werkzoekenden uit alle buurlanden aan en het bevolkingsaantal kon je op 23 jaar tijd vermenigvuldigen met 40!

Positieve revolutie
Nog niet zo heel lang geleden heerste er dan ook een enorme armoede in de getto’s waar deze werknemers leefden. Mijn gids legt het allemaal heel uitvoerig uit en dat is nodig. Omsingeld door luxueuze, gerenoveerde hotels, shoppincentra en musea kan ik me deze omstandigheden maar moeilijk voorstellen. De stad probeert uit alle macht het roer om te gooien en de slechte reputatie, ontstaan door deze getto’s, om te zetten naar iets positief. En dat is naar mijn mening vlotjes aan het verlopen.

Lodz Polen

Manufaktura heeft iets voor iedereen | De oude watertank omgebouwd tot zwembad is duidelijk zichtbaar

Fonkelnieuw Manufaktura
Het grootste project dat aan het hoofd staat van deze positieve revolutie mag dus zeker niet ontbreken op mijn lijstje! Manufaktura is een shoppingcenter, cultureel centrum en recreatiecomplex met restaurants, winkels, musea, cinema, bowling, klimmuur, fitnessclub en skatepark.  En dat allemaal in, jawel, een oude fabriek. Je kan het zo gek niet bedenken of Manufaktura heeft het. Ik meng me tussen de locals die op hun vrije dag een uitstapje maken naar het 10 jaar oude (eerder nieuwe) domein en loop letterlijk een beetje verloren.

Tip: Net buiten dit grote complex vind je het Andel hotel dat een watertank ombouwde tot een zwembad op de hoogste verdieping.

Lodz Polen

Diversiteit in architectuur vind je op Piotrkowska

Architecturaal allegaartje
Naast de typische fabrieksgebouwen vind je er nog andere architecturale parels. Tijdens mijn verkenning van de bekendste straat van Lodz, Piotrkowska street, haal ik mijn kunstgeschiedenislessen van onder het stof en zoek de verschillende stijlen. Dat lijkt al snel een hele opgave want de verscheidenheid aan stijlen kan ik niet op één hand tellen. De luxueuze paleizen van vroegere industriebaronnen staan in schril contrast met de fabrieken en maken van Lodz een van de meest diverse plaatsen qua architectuur die ik ooit bezocht.

Lodz Polen

Lodz is een echte filmstad met eigen walk of fame

Hollywood in Lodz
Last maar zeker niet least, is Lodz een filmstad inclusief een eigen, ietwat bescheiden, walk of fame. De stad is de thuisbasis van de Poolse Nationale Filmschool en daarbij ook het hart van de Poolse cinema. De stad ‘produceerde’ niet alleen regisseurs zoals Roman Polański maar is ook het decor voor vele Poolse films waarvan de bekendste: The Promised land. In het schattige museum van Cinematography laat ik me verder meeslepen door de Poolse cinema, waarvan ik niet wist dat die zoveel te bieden had.

Lodz Polen

Ik heb hoge verwachtingen voor dit Berlijnse broertje

Wow Wootch
Dat ik nooit eerder van Lodz hoorde, verbaast me. Ik steek de schuld hiervan op de heel recente vernieuwingen en heb alleen maar hoge verwachtingen voor dit Berlijns broertje. Want nu nog onbekend, is Lodz voor mij zeker niet onbemind! Oh ja, schrik niet als een Pool je onbegrijpend aanstaart als je Lodz zegt. Je spreekt het dan ook uit als Wootch. Een verwittigd man is er twee waard!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme polen
Toerisme Lodz
Bezienswaardigheden
OFF | OFF Piotrkowska 138/140, 90-062 Łódź | Tel.:  (+48) 42 272 30 72
Museum of the factory |58 Drewnowka Street, 91-002 Łódź | Email: [email protected] | Tel.: (+48) 42 636 28 25
Manufaktura | 58 Drewnowska Street, 91- 002 Łódź | Email: [email protected] | Tel.: (+48) 42 664 92 89
Piotrkowska street | Piotrkowska street, Łódź
Museum of cinematography | Plac Zwycięstwa 1, 90-312 Łódź | Tel.:  (+48) 42 674 09 57
Eten en drinken
Bawelna restaurant | Ogrodowa 19A/46, 91-065 Łódź | Email: restauracja@bawelnalodz.com | Tel.: (+48) 42 633 34 44
Overnachten
Stare Kino Cinema Residence | Piotrkowska 120, 90-006 Lodz | Email: [email protected] | Tel.: (+48) 880 222 100

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Lodz: het onbekende Poolse kleine broertje van Berlijn”

  1. Het is zo goed om zulke artikels over eigen stad te lezen! Łódź heeft het fantastische, echt Europese klimaat en het is uitstekend dat mensen uit buiteland dit beginnen te zien! 🙂 Niet alleen Krakau of Warschau is waard te ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *