Waarom kerstshoppen in Den Bosch een aanrader is!

Oh Den Bosch, wat zijn je winkels wonderschoon. Dat is wat Reisreporter Katy dacht tijdens het wandelen door de straten van de Nederlandse stad. En Den Bosch, net zoals het catchy liedje, zindert nog steeds na in gedachten. Niets beter dan een onbekende stad om te gaan kerstshoppen! Originele cadeautjes, plaatselijke winkels en vooral: een nieuwe plek om te ontdekken!

All I want for christmas is Robbies
De dag starten om in de juiste sfeer te komen, doe ik in Robbies. Deze decoratiewinkel/lunchbar in Den Bosch, voluit ‘s-Hertogenbosch, trekt in deze mooiste tijd van het jaar al snel mijn aandacht met zijn opvallende vitrine. Het kleine rode autootje met kerstboom uit het dak is dan ook meteen mijn eerste Instagramfoto! De kerstsfeer zuigt me als het ware naar binnen en al snel zit ik aan een tafeltje aan het raam, met een tas stomende gemberthee voor mijn neus. Zei er iemand iets van de mooiste tijd van het jaar?

Voor theeliefhebbers: proef zeker de verse gemberthee bij Robbies, een echte aanrader!

Voor theeliefhebbers: proef zeker de verse gemberthee bij Robbies, een echte aanrader!

All inclusive
Kerstvitrines aanschouwen is leuk, de bijhorende winkels binnenstappen nog leuker. Dat is dan ook wat ik de rest van mijn dag doe. Al snel ondervind ik dat de inwoners van Den Bosch graag alles in één winkel vinden. Zo zijn er shops als Westside waar je terecht kan voor vintage meubelen, exclusieve juwelen, bijzondere boeken en designkleding. Als je hier geen kerstcadeautjes scoort, weet ik het ook niet meer!

Vintage meubelstukken tussen neushoornstandbeelden, designkleding en aparte productjes in Westside.

Vintage meubelstukken tussen neushoornstandbeelden, designkleding en aparte productjes in Westside.

Kleine pauze, grote bol
Een koffiepauze (of warme chocomelkpauze in mijn geval), kan ik nu wel gebruiken. Met een klein hongertje bestel ik ook een Bossche Bol, een typisch toetje waarvoor zowat iedereen in Den Bosch in rijen aanschuift bij de bakker, laat ik me vertellen. Het gebakje (laat die ‘je’ maar achterwege) wordt voor mijn neus voorgeschoteld in de vorm van, je kan het al raden, een grote bol. De inhoud is een mysterie en ik lepel nieuwsgierig door het soezenbeslag overgoten met chocolade. Binnenin vind ik één ding: slagroom. Er zijn ergere dingen in de wereld!

den Bosch

De Bossche Bol is niet voor het kleine hongertje!

Kerst(boom)outfit
Zonder kerstoutfit kan ik natuurlijk niet naar huis en tussen het giftshoppen zoek ik naar dat ene stuk dat iedereen in mijn familie zal omverblazen (go big or go home, toch?). Dag H&M, Zara en situaties waar jij en je nicht hetzelfde aanhebben. Hallo Nederlandse boetiekjes zoals Ninke, Xworks, San&Mam en Piet Zoomers Mode. In deze laatste vind je trouwens ook een outfitje voor je kerstboom. Kerstdecoratie is tevens het eerste wat ik tegenkom in deze grote winkel. En daar blijf ik toch eventjes ‘hangen’, want wat is er leuker dan jezelf aankleden? Inderdaad, de kerstboom!

Niet alleen kleding, ook leuke cadeaus voor onder de kerstboom scoor je in Den Bosch!

Niet alleen kleding, ook leuke cadeaus voor onder de kerstboom scoor je in Den Bosch!

Zoek je trouwens iets edgier? Dan is Hype Heroes de plaats waar je even moet binnenspringen. De eigenaar legt me vol passie uit hoe hij kledingstukken destroyed of ‘vernield’ en er een echt fashion statement van maakt. Kapotte jeansvestjes hebben er nog nooit zo goed uitgezien!

Scampi Suprême
Typ ‘De Korte Putstraat’ in op Google en je krijgt zoekopdrachten met kernwoorden als ‘bourgondisch genieten’ en ‘gezellige restaurants’. En laat dat nu net zijn waar ik deze avond naar op zoek ben. Zonder de hulp van Google deze keer, baan ik me een weg door de charmante Korte Putstraat naar het eerste restaurant voor het voorgerecht: Lux. Ik heb al veel scampi in looksaus mogen eten, maar ik kan oprecht zeggen dat deze scampi, geserveerd op de eerste verdieping van het sfeervolle Lux, de beste zijn die ik ooit al in mijn mond stak.

den Bosch

Voor voorgerecht tot nagerecht kan je terecht in de Korte Putstraat.

Voor het hoofdgerecht steek ik de straat over, naar het visrestaurant Le Méridien. Of het gras veel groener is aan de overkant weet ik niet, maar dat het eten in dit Franse restaurant zeker ook van niveau is, daar ben ik wel zeker van. Een grote kenner van bourgondische specialiteiten ben ik niet, maar dat is niet nodig om tot de conclusie te komen dat dit eten gewoonweg echt lekker is.

Zoete hemel
Mijn laatste, maar daarom zeker niet minder belangrijke stop, is Zoetelief, waar een ruime keuze aan zoetigheden me staat op te wachten. Desserts zijn maar een klein onderdeel van dit zoete établissement, merk ik al snel als ik even het menu onderzoek. Ontbijt, lunch, diner, high tea of high wine, ik heb jammer genoeg alleen maar plaats voor een nagerechtje. Maar wat een nagerechtje! Zoetebekken opgelet, dit zou wel eens jullie hemel kunnen zijn!

Reisreporter Katy amuseerde zich in de winkels van Den Bosch!

Reisreporter Katy amuseerde zich in de winkels van Den Bosch!

I’ll be back, Den Bosch
Gegeten, geshopt en vooral gelukkig stap ik richting station. Hopelijk is er op de trein plaats voor mij en mijn zakken. In mijn hoofd is er alleszins zeker plaats voor dit kleine Nederlandse stadje, waar ik in volle kerstsfeer heb mogen proeven (letterlijk en figuurlijk) van de zoetheid en hartelijkheid van Den Bosch. Tot de volgende keer, dat staat vast!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Den Bosch | Markt 77 | Tel: +31 (0)73 612 7170
Toerisme Brabant
Toerisme Nederland
Eten en drinken
Lux | Korte Putstraat 23 | Tel: +31 (0)73 68 91 880
Le Méridien | Korte Putstraat 20 | Tel: +31 (0)73 612 2226
Zoetelief | Korte Putstraat 10 | Tel: +31 (0)73 691 1430
Shoppen
Robbies | Verwersstraat 33 | Tel:  +31 (0)73 303 2710
Westside | Verwersstraat 19-21 | Tel: +31 (0)73 613 3506
Ninke | Verwersstraat 60 | Tel: +31 (0)73 689 1452
Xworks (bij TT36) | Achter het stadhuis 36 | Tel: +31(0)73-6141313
San & Mam | Ridderstraat 5 – 7 | Tel: +31 (0)73 612 7610
Piet Zoomers Mode | Kerkstraat 65 | Tel: +31 (0)73 612 0487
Hype Heroes | Vughterstraat 29 | Tel: +31 (0)73 737 0404

? PIN nu en plan later

Den Bosch

Foto’s: © Katy Goelen
Coverfoto: © Frans Peeters

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *