citytrip mechelen

Mechelen toont verborgen pareltjes

Al van ver zie je hem staan: de Sint-Romboutstoren. Hét symbool bij uitstek van Mechelen. Dit imposante bouwsel staat voor de rijke middeleeuwse geschiedenis van de Dijlestad. Er zijn verschillende mogelijkheden om de cultuur op te snuiven. Per paardenkoets, fiets, boot en zelfs per helikopter. Reisreporter deed het ‘the old fashioned way’ en wandelde langs de mooiste plekjes van Mechelen.

Op stap in mechelen

Gezelligheid is troef op de Vismarkt.

Gezelligheid troef
In Mechelen is de Vismarkt een begrip onder de bewoners. Dit pleintje aan de Dijle staat bekend om zijn cafeetjes, ambiance en lekker eten. Het is geïsoleerd van de drukke stad, hoewel het er nooit echt rustig is. De hele dag zijn er mensen te vinden. ’s Avonds kan je zonder probleem van het ene café naar het andere, het plein is dan autovrij. Haast in elke zaak kan je het rasechte Mechels bier Gouden Carolus drinken. Deze nogal straffe, maar hemelse drank wordt al enkele eeuwen gebrouwen in Het Anker. Gewonnen voor dit bier? In het Ankertje kan je voor enkele luttele euro’s je eigen voorraad kopen.

citytrip mechelen

Als de zon schijnt komen de Mechelaars naar de Vismarkt.

Budgetvriendelijk & stijlvol eten
Niet enkel de dorstigen komen aan hun trekken op de Vismarkt. In ‘de Cirque’ kan je lekker en stijlvol eten voor een eerlijke prijs. Bij het binnenwandelen moet je zeker naar het suggestiebord kijken. Eenvoudige pastagerechten krijgen een hele nieuwe dimensie door kleine toevoegingen zoals sesamzaadjes. Bij goed weer kan je heerlijk buiten zitten en genieten van het uitzicht op de onlangs vernieuwde Lamotsite. Via een drijvende brug kan je tot het complex wandelen.

de lamot-site mechelen

De Oude brouwerij aan de Dijle werd in een modern nieuw jasje gestoken.

Veelzijdig Lamot
Lamot was een brouwerij die enkele decennia geleden de productie staakte en sindsdien aan zijn lot overgelaten werd. Van toen af werd de locatie in een nieuw kleedje gestoken. Nu kan je er een enorm cultuurcentrum, restaurant, hotel en enkele winkels vinden. Het Grand Café dat zich binnen Lamot bevindt straalt verfijning uit. De namen alleen al zijn genoeg om je te doen watertanden. Gerechten als carpaccio van Wagyu vlees, rucola, Parmezaan, truffelolie en bruchette doen je smaakpapillen zingen van culinair genot.

mechelen dijlepad

Het Dijlepad laat je met zijn drijvende paden een andere kant van Mechelen zien.

Drijvende paden
Genoeg gegeten? Dan kan je een wandeling maken op het drijvende pad dat je langs de mooiste loften en charmante huizen aan de Dijle brengt. Het houten waterweggetje brengt je van het 16de-eeuwse Haverwerf tot de groene Kruidtuin. Op deze manier ontdekt je de stad op een unieke manier en kan je de achterzijden van de oude herenhuizen gadeslaan.

Langs de stijlvolle Melaan kom je terecht op de Grote Markt.

Bevroren tijd
Mechelen is aan het heropleven en dat mag gezien worden! Stadskankers verdwijnen stilaan en maken plaats voor mooie staaltjes architectuur. De Melaan is daar een voorbeeld van. Ooit was het een afgebrokkelde weg met boomwortels her en der, nu is er een stijlvolle waterweg. Het geeft het naastliggende conservatorium een zeker glamourgehalte. Van daaruit is het heel makkelijk om naar de Grote Markt te wandelen.

Modern huis van God
Langs de Minderbroedersgang, zo heet de straat, kom je aan het Minderbroederscomplex. Ooit was het een van de vele gebedshuizen in Mechelen, nu doet het dienst als cultuurcentrum. Als je de kans hebt om binnen eens een kijkje te nemen, zeker doen! De kerk is enorm gemoderniseerd en toch merk je aan kleine dingen dat het ooit het huis van God was.

Op de Grote Markt kan je kiezen tussen tientallen terrasjes..

Torenhoog
Daar is ie dan eindelijk: de Sint-Romboutstoren op de Wollenmarkt. Altijd leuk om te beklimmen, maar vreselijk vermoeiend. Neem mijn goede raad en tel vooral geen treden. In het begin lijkt het een leuke bezigheid, later lijken ze eindeloos en vraag je je af of je ooit de begane grond terug zal bereiken. Gelukkig loont het uitzicht dat je krijgt. Op een heldere dag kan je zelfs het Atomium aan de horizon spotten.

De Sint-Romboutstoren: leuk om te beklimmen, maar wel vreselijk vermoeiend.

Wegdromen naar andere tijden
De Grote Markt, tegelijk historisch en modern, is aangenaam om te verpozen of iets te drinken. Aan de andere kant van het marktplein, in een wirwar van straatjes, bevindt zich het Gerechtshof. Dit was vroeger het Paleis van Margareta van Oostenrijk. Wees niet bang om er binnen te wandelen, de tuin is prachtig in de herfst. De roodbruine tinten vormen dan een mooi contrast met de immer groene buxussen. Geen betere plek om weg te dromen. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Wandel door kleine straatjes en hou je ogen open, Mechelen heeft veel te bieden.

Verborgen schatten
In de vele straatjes van deze oude stad is het vooral belangrijk je ogen open te houden. Er zijn tientallen mooie plekjes die nauwelijks te beschrijven zijn, laat staan te lokaliseren. Als je durft verdwalen, zal Mechelen je aangenaam verrassen. Deze charmante, compacte metropool barst van schatten die wachten om ontdekt te worden. Ik verloor mijn hart alvast aan deze stad met zijn historische plekken waar de tijd geen impact op heeft.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Mechelen | toerisme.mechelen.be
Rondleidingen | www.mechelenbinnenstebuiten.be
Bezienswaardigheden
Vismarkt
| Vismarkt 14 | 2800 Mechelen | +32 (0)70 22 00 08
Internet: toerisme.mechelen.be/nl/vismarkt
Sint-Romboutstoren | Onder den Toren 12 | 2800 Mechelen | +32 (0)70 220 008
Internet: sintromboutstoren.mechelen.be
De Grote Markt
| Grote Markt | 2800 Mechelen | +32 (0)70 220 008
Internet: toerisme.mechelen.be/nl/grote-markt
Gerechtshof (Paleis van Margareta van Oostenrijk) | Keizerstraat 20 | 2800 Mechelen
+32 (0)70 220 008
Internet: toerisme.mechelen.be/nl/paleis-van-margareta-van-oostenrijk
IJzerleen
| IJzerleen 1 | 2800 Mechelen | +32 (0)70 220 008
Eten en drinken
Het Ankertje | Vismarkt 20 | 2800 Mechelen
de Cirque
| Vismarkt 8 | 2800 Mechelen | +32 (0)15 20 77 80
Internet: www.decirque.be
Grand Café Lamot
| Van Beethovenstraat 8/10 | 2800 Mechelen | +32 (0) 15 20 95 30
Internet: www.grandcafelamot.be
De Zondvloed
| Onze-Lieve-Vrouwestraat 70 | 2800 Mechelen | +32 (0) 15 64 03 79
Internet: www.dezondvloed.be

Foto’s: © Katy Goelen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Mechelen toont verborgen pareltjes”

  1. Mooie reportage!!
    Als ik dit lees, kan ik alleen maar trots zijn op mijn geboortestad!
    Een andere (verborgen) aanrader: restaurant het Graspoortje in de Begijnenstraat. Dit straatje loopt van de Sint Rombautstoren naar de Vismarkt. Ongeveer halverwege is een klein straatje en helemaal op het einde onder het groen vind je het Graspoortje.
    Groetjes,
    Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *