zoo planckendael

Dino’s veroveren ZOO Planckendael

Ben je op zoek naar een idee voor een herfstuitstap? Wil je genieten van de herfstkleuren in de natuur? Avonturen beleven in speeltuinen? Andere landen bezoeken en er de cultuur opsnuiven of wilde dieren spotten? Dan is ZOO Planckendael ‘the place to be’. Wie deze winter gaat, wordt er bovendien verrast door 78 adembenemende dino’s. 

Joaquin bestudeert het plan en leidt ons rond.

Op wereldreis in ZOO Planckendael
Een uitstap naar ZOO Planckendael is een dag waar onze kids reikhalzend naar uitkijken. Dagen voordien worden de dierenboeken opnieuw bovengehaald en worden er lijstjes gemaakt van welke dieren ze absoluut willen zien. Maar ook de wereldatlas wordt geraadpleegd, want in ZOO Planckendael doorkruis je alle continenten en maak je zo een wereldreis op één dag. Dit jaar neemt Joaquin (12) de leiding. Grondig bestuderen we het plannetje dat we aan de ingang krijgen. We starten in Europa en volgen dan netjes de pijlen.

zoo planckendael

Tijdens ons bezoek passeren we verschillende continenten en zien onderweg lemur apen, olifanten en pinguïns.

Het grootste bonoboverblijf ter wereld
Echt spannend wordt het wanneer we in Afrika aan het grootste bonoboverblijf ter wereld zijn beland. Wat Jane Goodall onderzocht bij de chimpansees door er tussen te gaan leven, doet ZOO Planckendael met de bonobo’s. Toen in de jaren 90 ZOO Planckendael het eerste bonoboverblijf opende, was er wereldwijd nagenoeg niets bekend over deze mensapen, die de nauwste nog levende verwanten zijn van de mens. Daarom trokken 25 jaar geleden onderzoekers naar Congo om er, net als Jane Goodall, tussen de apen te gaan leven. Na de dieren jarenlang te hebben geobserveerd in ZOO Planckendael en in Congo schreef Hilde Vervaecke er in 2002 een boek over: ‘De bonobo’s, schalkse apen met menselijke trekjes’.

De bonobo is het diersoort dat het meest verwant is aan de mens en de kinderen willen er echt alles van weten!

Op expeditie bonobo
De kids voelen zich echte ontdekkingsreizigers wanneer we met een nagebouwde, grote boot aankomen in Kinshasa en via een loopbrug in een replica van het oorspronkelijke onderzoekskamp komen. Er is een keuken met voedselvoorraden, een douche – niet meer dan een grote gieter – jerrycans … De meisjes zijn vooral geïnteresseerd in de koffers en schuiven waarmee ze allerlei weetjes over de bonobo’s kunnen ontdekken. Ze vinden het geweldig dat niet de mannetjes, maar de vrouwtjes er de baas zijn en hun problemen niet met vechten –  zoals bij de gorilla’s – maar met vrijen oplossen. Pas wanneer de bonobo’s zich hebben teruggetrokken, zijn de meisjes bereid om verder te stappen en het Afrikaanse dorpje met winkeltjes, schooltje, kapperszaak … te bezoeken. En ook dat levert weer het nodige spelplezier op, net zoals het Indonesische dorpje in Azië waar de riksja grondig wordt uitgetest.

zoo planckendael

Klimmen en klauteren, op avontuur gaan, het hoort er allemaal bij tijdens een daguitstap in ZOO Planckendael.

Klimmen en klauteren
“Ik wil de lori’s eten geven”, zegt Flore op het einde van de dag. Tijdens ons vorige bezoek namen we prachtige foto’s van Flore omringd door lori’s, die tot afgrijzen van haar zusje op haar hoofd, schouders en armen zaten. Maar het Aziatische regenwoud in de immense serre met jungledorp en indrukwekkende waterval wordt momenteel grondig vernieuwd en is tijdelijk niet meer toegankelijk voor het publiek. Een mooie reden om terug te komen, troost ik haar. De ontgoocheling duurt gelukkig niet lang, want het grote klim- en klauterparcours daagt op. Het pad lijkt nog hoger en uitgebreider dan de vorige keer. En dan wordt bij het buitengaan de aandacht getrokken op de aankondiging dat de dinosaurussen in december op bezoek komen. Nog een reden om zo snel mogelijk terug te komen.

zoo planckendael

Tussendoor is er ruime tijd voor (educatief) verzet. Afsluiten doen we op de klimtoren waaruit je een prachtig zicht hebt op de omgeving.

Dinolights lichtfestival
Omdat de lichtfestivals – een traditionele Chinese manier waarop mensen mekaar geluk en voorspoed wensen – in ZOO Antwerpen zo’n succes kenden, groeide het idee om in ZOO Planckendael een Dinolights lichtfestival te organiseren. Het festival zou eigenlijk vorig jaar al plaatsvinden, maar werd toen geannuleerd door de coronacrisis. Dit jaar zullen er 78 verschillende dinosaurussen te zien zijn: de indrukwekkende Tyrannosaurus Rex, een kleine Velociraptor die net uit het ei gekropen komt of zelfs enkele kolossen die alles van bovenaf in de gaten houden. In totaal werken meer dan honderd Chinese kunstenaars mee aan het lichtfestival. Dinolights loopt van 3 december tot en met 16 januari. Het lichtfestival bezoeken kan tussen 17.15u en 21.15u. Een ticket reserveren kan via de website van ZOO Planckendael. Abonnees genieten van een voordeeltarief.

Het park gaat naar eigen zeggen tot het uiterste om alles coronaproof te maken. Dankzij tijdssloten kunnen de bezoekers maximaal gespreid worden. Iedereen volgt uiteraard ook een vaste route in openlucht. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Dieren zal je op dat moment van de dag waarschijnlijk niet meer te zien krijgen. ZOO Planckendael betaalt je tickets uitzonderlijk terug bij annulatie van het festival.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Dierenpark ZOO Planckendael | Leuvensesteenweg 582 | 2812 Muizen (Mechelen) | Internet: planckendael.be
Evenementen
Dinolights loopt van 3 december tot en met 16 januari 2022. Op kerstavond en oudejaarsavond is het park gesloten.
Prijzen
Kinderen -3 jaar: gratis
Jongeren van 12 t/m 17 jaar: € 29
Studenten 18 t/m 25 jaar (op vertoon van studentenkaart): € 29
Volwassenen vanaf 18 jaar: € 31
Senioren +60 jaar: € 29
Eten en drinken
Er zijn heel wat eet- en drinkgelegenheden, maar omdat die zo vaak wisselen, raadpleeg je best voordien het aanbod op de website zooplanckendael.be/nl/eten-en-drinken/
Bereikbaarheid
Met de wagen | Er zijn grote parkings voorzien.
Met de trein | Het station van Muizen ligt op wandelafstand van ZOO Planckendael.
Met de bus | Bus 284, 285 en 686 stoppen vlak bij ZOO Planckendael.

? Pin nu en plan laterzoo planckendael

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *