Kindvriendelijk mechelen

Mechelen herontdekt als metropool van de Bourgondiërs

De stad van de Maneblussers, Mechelen, bezit een uniek historisch patrimonium. Niet minder dan 4 sites prijken op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Reisreporter Annemie verkent via een spannende erfgoedwandeling het centrum, herbeleeft jeugdsentiment en dobbert rond met een schuit over een oude levensader.

Mechelen heeft verschillende gebouwen op de werelderfgoedlijst van Unesco staan.

Mechelen heeft verschillende gebouwen op de werelderfgoedlijst van Unesco staan.

Hoofdstad Bourgondische Nederlanden
Mechelen, eens de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden, heeft 4 gebouwen op de UNESCO werelderfgoedlijst staan en bezit een goed gevuld geschiedkundig verleden. In de talrijke gezellige steegjes en op de pittoreske pleintjes met terrassen gaat het er gemoedelijk aan toe. De compacte stadskern,  over een straal van slechts 800 m, maakt de auto hier overbodig.

In het speelgoedmuseum beleef je nostalgische momenten.

In het speelgoedmuseum beleef je nostalgische momenten.

Nostalgische jeugdherinneringen
In de schaduw van station Nekkerspoel bevindt zich in een ietwat muf gebouw een unieke collectie speelgoed. Volwassenen van alle leeftijden halen hier nostalgische jeugdherinneringen op. Het maakt het kind in ieder van ons wakker. “ Hee… dat ken ik, zo had ik er ook een en… blijken de meest gehoorde uitroepen in het speelgoedmuseum. Vanuit een privé-initiatief is deze collectie uitgegroeid tot het grootste museum voor speelgoed in Europa.

De collectie is uitgegroeid tot de grootste van Europa.

De collectie is uitgegroeid tot de grootste van Europa.

Spiegel van de grote wereld
De buitengewone verzameling poppen, knuffels, constructiespelen, treinen, soldaatjes, enzovoort getuigen dat dit de kleine spiegel is van de grote wereld. Niets vertelt zoveel over de maatschappij en haar socioculturele aspecten als speelgoed. De prachtige poppen, winkeltjes en serviesjes uit de 19de eeuw zijn beeldig. Wie tijdens zijn bezoek gebeten wordt door de speelmicrobe kan terecht in de speelruimte.  Je kunt rustig napraten in de cafetaria, bij een hapje en een drankje. Het is zelfs toegestaan je eigen picknick te gebruiken.

Mehelen met de kinderen

De wandeling brengt ons langs alle trekpleisters van de stad.

Beestige wandeling
‘Mechelen stuurt je stappen’ laat je kiezen uit 2 wandelingen doorheen de binnenstad en beide op kindermaat. Onze jongens kiezen voor ‘van arend tot zwaluw’, een beestige wandeling voor dierenvrienden. Samen met het wandelboek, af te halen bij de toeristische dienst, ontdek je wat voor een fantastisch verborgen dierenrijk schuilt in oude gebouwen en kerken. We geven onze ogen flink de kost, want we worden geleid langs alle trekpleisters van de stad. Voor slechts € 4 per gezin kun je het wandelboek huren aan het Toerismehuis. Reserveren is wel aangeraden.

Op de Vismarkt eten we op het gezellige terras van de Cirque.

Op de Vismarkt eten we op het gezellige terras van de Cirque.

Tafelen in trendy buurt
Al dat stappen maakt ons hongerig en we gaan op zoek naar één van de vele gezellige restaurantjes die Mechelen rijk is. We strijken neer in de Cirque. Gelegen op de vismarkt is het restaurant een trendy alternatief voor de vele klassiek getinte eethuizen op de Grote Markt. In de nonchalante bruine kroegen, stijlvolle en moderne loungebars en hippe restaurants kom je jonge en blitse Mechelaars tegen. Op het terras naast de Dijle, met zicht op de gerestaureerde Lamot brouwerij, is het aangenaam vertoeven. Het menu schotelt je een grote verscheidenheid voor aan vis en vleesgerechten, pasta’s, salades en wok specialiteiten. Wij laten ons verleiden door een lekkere Pasta Maison met zuiderse groenten en een pasta met spek, pesto en champignons. De bediening is er snel en vriendelijk.

Ronddobberen op de Dijle is een perfecte manier om Mechelen te leren kennen.

Ronddobberen op de Dijle is een perfecte manier om Mechelen te leren kennen.

Dobberen met deuntjes uit de jaren ‘60
Na een goed gevulde dag laten we ons bekoren door een boottochtje op de Dijle. Op vaste tijdstippen vertrekt op de Havermarkt een schuit over de oude levensader van Mechelen. De audiogids vertelt ons alles over de bezienswaardigheden aan de oevers, afgewisseld met weetjes en anekdotes over de stad. Tussendoor worden we getrakteerd op enkele deuntjes uit de jaren ‘60.

De boottocht is rustgevend voor jong en oud.

Oude levensader herleeft
Het is enorm rustgevend en we genieten met volle teugen.  Zelfs onze jongsten kijken belangstellend rond. De kapitein vertrouwt ons toe dat de enkele nog te restaureren gebouwen langs de rivier erg gegeerd zijn. Er worden immens hoge bedragen voor neergeteld. De rivier is dan ook in vergelijking met 10 jaar geleden helemaal opgebloeid. De meeste terrassen en tuintjes die uitkijken op het water zijn mooi onderhouden. Het is duidelijk: iedereen wil genieten van het uitzicht op deze stroom.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Mechelen
| Hallestraat 2-4-6 | 2800 Mechelen | Tel: +32 (0) 70 22 00 08
Internet: www.toerismemechelen.be
Bezienswaardigheden
Speelgoedmuseum
| Nekkerspoelstraat 21 | 2800 Mechelen | Tel: +32 (0) 15 55 70 75
Internet: www.speelgoedmuseum.be
Activiteiten
Mechelen stuurt je stappen
Internet | toerisme.mechelen.be/mechelen-stuurt-je-stappen
Boottocht | vertrek Havermarkt | Internet | www.v-zit.be
Eten en drinken
Eetcafé De Cirque
| Vismarkt 8 | 2800 Mechelen | Tel: +32 (0) 15 20 77 80
Internet: www.decirque.be

Foto’s: © Peter Verachtert

Over deze auteur

Deze sportieve reisreporter heeft oog voor de natuur en het gezonde leven. Annemie Van den Bergh houdt van de charmes van kleine logies en hoevetoerisme.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Mechelen herontdekt als metropool van de Bourgondiërs”

  1. geachte,

    vriendelijk bedankt voor het allermooiste artikel,
    Mvg;
    het cirque team

    P.S. we hebben een link gelegd vanuit onze facebook -pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *