moezelwijn oster

Proeven en proosten: de Duitse Riesling op haar best

Duitse wijnen krijgen sinds enkele jaren het eerbetoon dat ze verdienen. Strenge kwaliteitsnormen en een nieuwe generatie wijnbouwers die de lat zeer hoog leggen, bezorgen deze wijnen ook internationale erkenning. Uitschieter hierbij is de Riesling, de ‘Koningin van de Duitse wijn’. Reisreporter Rita trok naar enkele toplocaties om Rieslingwijnen te degusteren.

Dertien Duitse wijnregio’s
Met dertien wijnregio’s staat Duitsland op de vierde plaats van de Europese wijnlanden. De terreinen met o.a. een leisteen ondergrond en vulkanisch gesteente geven de wijnen een mineraalachtige expressie. De meeste wijngaarden liggen op zeer steile hellingen waardoor de invalshoek van de zon maximaal is en de afwatering vlot verloopt. Als enige gedijt de zeer flexibele Rieslingdruif in het koele klimaat van de Moezel en de noordelijke Rijnstreek. Riesling wijnen rijpen uitstekend vanwege de hoge zuurtegraad en sommige wijnen bewaren zelfs 30 tot 40 jaar!

Zelfs in de binnenstadjes leeft de Duitse wijn!

Zelfs in de binnenstadjes leeft de Duitse wijn!

Topwijn bij wijngoed Staffelter
Onze eerste degustatie staat genoteerd bij wijngoed Staffelter Hof in Kröv. Wijnboer Gerd en zijn familie bewerken zeven hectare wijngaarden in Kröv, Dhron en Piesport. Hun passie is de Riesling die zich zowel leent voor elegante, droge menuwijnen als voor bubbelende sekt, licht zoete wijnen en de verfijnde en zoete specialiteiten zoals Beerenauslese en Eiswein. De Cuvée ‘Drei Farben Rot’ is een klassieke assemblage van de druivensoorten Spätburgrunder, Frühburgrunder en Regent. Jaarlijks fermenteren de beste druiven in kleine houten vaten tot een rode topwijn.

Smakelijk degusteren bij Gehring (links en midden) en Staffelter Hof (rechts).

Smakelijk degusteren bij Gehring (links en midden) en Staffelter Hof (rechts).

Duizelingwekkend wijnlandschap
De wijngaarden langs de Moezel, Saar en Ruwer liggen op zeer steile hellingen. De zonnestralen verwarmen het bodemoppervlak waardoor de leisteenbodem de warmte goed opslaat. Op die manier groeien de wijnstokken beter. De bloei vindt daardoor eerder plaats dan in andere gebieden wat door de langere rijpingstijd direct de kwaliteit van de druiven beïnvloedt. Op de glooiing die bij de Bremmer Calmont wijngaard zelfs oploopt tot een stijgingspercentage van 68 graden kunnen geen machines ingezet worden en moet alle werk manueel gebeuren!

Wijndomein en familiepension Oster
Onze volgende degustatiestop brengt ons in het wijndorp Ürzig bij Ingrid en Berthold Oster. Op hun 3 hectare grote wijngaard verbouwen zij 78 procent Riesling, 20 procent Pinot Noir en voor het overige Rubinet en Chardonnay. Elk van hun wijnen en mousserende wijn (sekt) hebben een uitgesproken persoonlijkheid. Hun rode Pinot Noir wijnen zijn een perfecte aanvulling op de Riesling huiswijnen. Liefhebbers die meer tijd willen doorbrengen in Ürzig kunnen terecht in het eenvoudige maar gezellige familiepension.

Riesling proeven bij Philipps Mühle en wijnhuis Schätzel.

Riesling proeven bij Philipps Mühle en wijnhuis Schätzel.

Op bezoek bij wijnboer Philipps Mühle
Het landgoed van wijnboer Philipps Mühle omvat 3,7 hectare wijngaarden en ligt in St. Goar. Zijn vinotheek staat vlakbij de Loreley. Ook voor hem is wijn een passie maar vooral noeste arbeid omwille van de steile helling van de wijnbergen. Het werk wordt echter beloond met wijnen van de hoogste kwaliteit. De Steilhang sec en demi-sec zijn jonge frisse dagelijkse wijnen terwijl het St. Goarer assortiment typische karakterwijnen zijn. Philipps Mühle produceert ook mousserende wijn, likeur en Riesling Tresterbrand.

Wijnbank voor druivennat
Om wijnliefhebbers de mogelijkheid te geven hun kostbare wijnen in de beste omstandigheden te laten rijpen, opende Christian Ress in 2009 een wijnbank in de gewelfde kelders onder zijn landhuis. De wijnkelder bestaat uit drie afzonderlijke walk-in kelders met perfecte klimatologische omstandigheden. In totaal zijn er 223 ‘wijnkluizen’ met verschillende afmetingen. Klanten die een wijnbank huren, krijgen een chipkaart waarmee ze dag en nacht toegang hebben tot het professioneel uitgeruste proeflokaal met alle accessoires. Alle opgeslagen wijnen zijn verzekerd tegen diefstal, vandalisme en brand.

Riesling van Gehring in Nierstein.

Riesling van Gehring in Nierstein.

Wijnen uit Nierstein
In Nierstein verbouwt de familie Schätzel al 650 jaar unieke wijnen. Hun wijngaarden staan op de steile hellingen aan de Rijn. De 800 jaar oude wijnkelder lijkt wel een museum en heiligdom tegelijk door de unieke nog in gebruik zijnde wijnvaten met gebeeldhouwde deksels. Weingut Schätzel valt ook regelmatig in de prijzen. Nog in Nierstein vind je wijngoed Gehring. Theo en Diana Gehring verbouwen er 80 procent witte en 20 procent rode wijn op de meer dan 27 hectare grote wijngaarden. Ook aan dit wijngoed is een restaurant en gastenverblijf verbonden.

Beleef eens een wijnfeest
In de wijngebieden viert elk wijndorp minstens één wijnfeest per jaar. De eerste wijnfeesten van het jaar zijn vaak lentewijnproeverijen met een wandeling door de wijnbergen. Tijdens de laatste wijnfeesten in oktober en november wordt ‘Federweißer’ geproefd. Dit is vers geperst druivensap dat begint te gisten. Heel wat wijnboeren bieden op hun domein naast de wijnproeverijen ook verblijf in gastenkamers aan zodat liefhebbers het reilen en zeilen op het wijngoed kunnen volgen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Duitsland
www.germany.travel
Wijnlocaties
Weingut Staffelter Hof
| Robert Schumann Strasse 208 | D-54536 Kröv
Tel: +49 (0)6541 3708 | Internet: www.staffelter-hof.de
Weingut Oster | Wittlicher Strasse 1 | D-54539 Ürzig
Tel: + 49 (0)6532 2545 | www.osterwein.de
Weingut Ankermühle | Kapperweg | D-65375 Oestrich-Winkel
Tel: +49 (0)6723/24 07 | Internet: www.ankermuehle.de
Weingut Gehring | Ausserhalb 17 | D-55283 Nierstein
Tel: +49 (0)6133 5470 | Internet:  www.weingut-gehring.com
Vinotheek Philipps Mühle | An der Loreley 1a | D-56329 St.Goar
Tel: +49 6741/ 184337 | Internet: www.philipps-muehle.de
Winebank Weingut Balthasar Ress | Hauptstrasse 7 | D- 65347 Hattenheim im Rheingau
Tel. +49 (0)6723 91950 | Internet: www.balthasar-ress.de
Weingut Schätzel | Oberdorfstrasse 34 | D-55283 Nierstein
Tel: +49 (0)6133 5512 | Internet:  www.schaetzel.de
Eten en drinken
Restaurant Becker’s | Olewiger Strasse 206 | D-54295 Trier
Tel: + 49 (0)651 93808-0 | Internet: www.beckers-trier.de
Overnachten
Hotel Blesius Garten | Olewiger Strasse 135 | B-542952 Trier
Tel: +49 (0)651 36060 | Internet: www.blesius-garten.de
Design Hotel Augustin’s | Rathausstrasse 2 | D-55430 Oberwesel
Tel: +49 (0)6744 71007-0 | Internet: www.augustins-hotelgastro.com
Best Western Hotel Mainz | Wallstrasse 56 | D-55122 Mainz
Tel: + 49 (0)6131 3040-0 |Internet: www.bestwestern.de/hotels/Mainz/BEST-WESTERN-Hotel-Mainz

Foto’s: © Rita Goethals

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *