Winterse wandeltips in Rijnland-Palts

Het afwisselende landschap van Rijnland-Palts biedt niet alleen in de zomer wandelgenot. Maar ook in de wintermaanden heeft een wandeling, vooral in combinatie met een bezoek aan een van de gezellige restaurants en wijnhuizen langs de route, veel charme. Trek je muts en handschoenen aan, wij wijzen je de weg!

Wandelen langs de Nahe

Wandelen langs de Nahe

Wijn en wandelen
Aan de Nahe gaan wandel- en culinair plezier uitstekend samen. Wat is er mooier dan na een wandeling door de winterse wijngaarden een gezellig wijnlokaal te bezoeken? Er worden kleine seizoensgebonden en regionale specialiteiten aangeboden die harmoniëren met de huiswijn. Voor Handkäs, Zwiebelkuchen of Spießbraten heeft iedereen zijn eigen recepten. Het aanbod varieert van hartig-rustiek tot creatief-geraffineerd.

Winterse wijnstreken
Veelzijdig en gevarieerd is ook de wijnwandelroute Rijn-Nahe. Deze route is van begin tot eind bewegwijzerd en verloopt langs de zuidrand van natuurpark Soonwald-Nahe vanaf Kirn naar Bingen aan de Rijn. De wijnwandelroute doorkruist daarbij, net als een lange trap, het kleinschalige landschap tussen de Hunsrück en Nahe en toont de diversiteit van de wijnstreek.

Sprookjesachtige decors in het Ahrdal

Sprookjesachtige decors in het Ahrdal

Kuieren langs nieuwe druivenpaden
Voor natuurgenieters en wijnliefhebbers heeft ook het Ahrdal veel te bieden. Op 15 wandelroutes kunnen natuurliefhebbers en wandelaars de wijnstreek verkennen en hun hart ophalen aan de spectaculaire panorama’s. De routes zijn 4 tot 14 kilometer lang. 5 van de 15 wandelroutes behoren tot de nieuwe druivenpaden, die op bijzonder mooie wegen door de wijnbergen verlopen. Een ontspannen of juist uitdagende wandeling – voor elke wandelaar en lichamelijke conditie zijn er geschikte wandelpaden.

Romantisch decor
De middeleeuwse binnenstad van Ahrweiler nodigt uit tot een gemoedelijke afronding. De historische stadsmuur en romantische vakwerkhuizen met wijnlokalen, restaurants en cafés vormen een passende achtergrond voor het ontspannen genieten van de wijn uit de Ahrstreek.

De Moezel in wintertijd

De Moezel in wintertijd

Mooiste Moezelwandeling
Nog maar twee jaar na de opening is de Moselsteig verkoren tot ‘mooiste wandelroute van Duitsland 2016’. Op 365 kilometer verloopt het langeafstandspad de Moezel vanaf de Franse grens tot aan het Deutsches Eck in Koblenz. De 24 Moselsteig-etappes overtuigen door hun afwisselende route, uitzichtpunten en culturele highlights. De steilste wijnberg van Europa, de Bremmer Calmont, het UNESCO-werelderfgoed in Trier, pittoreske plaatsjes zoals Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach en Cochem of sprookjesachtige burchten zoals de Burg Eltz zijn direct aan de route gelegen.

Overal overnachten
De romantische wijndorpen in de Moezelstreek bieden een dicht netwerk van wandelvriendelijke accommodaties en horecagelegenheden, die ook het uitrusten en overnachten tot een bijzondere ervaring maken. Deze gastheren garanderen over een haal- en brengservice, de gelegenheid om kleding te drogen, bagagevervoer, lunchpakketten, wandelkaarten, ov-dienstregelingen en informatie over het weer.

De Rijksburcht van Cochem

De Rijksburcht van Cochem

Letterlijk hoogtepunten
Degenen die de voorkeur geven aan rondwandelingen kunnen een van de 21 Moselsteigzij- en droompaden volgen. Een hoogtepunt van de routes naast de Moselsteig is de nieuwe ‘Cochemer Ritterrunde’. Ruim 18 kilometer met toppen van meer dan 800 meter hoog moet meer hier af leggen. Wandelaars worden beloond met prachtige uitzichten over het Moezeldal en de twee hoogtepunten van de tocht: de Reichsburg Cochem en de ruïne Winneburg.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Routeplanner: www.tourenplaner-rheinland-pfalz.de/nl/ & www.wandelaarswelkom.info
Toerisme Naheland: www.naheland.net/nl
Toerisme Ahrdal: www.ahrtal.de/nl
Toerisme Rijnland-Palts: www.rijnland-palts.nl
Toerisme Moezelland: www.mosellandtouristik.de/nl

Foto’s: © Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *