Het wordt meteen duidelijk waarom de filmmakers Skopelos uitkozen voor Mamma Mia! © Flickr, Christophe André

Onbekend is onbemind: de Griekse Sporaden

De Griekse eilanden staan bekend om hun prachtige natuur, verleidelijke stranden en heerlijk authentieke keuken. Denk je bij deze inleiding ook meteen aan Kreta, Kos, Korfu of Rhodos? Think again, want het is tijd om de natuur, stranden en keuken van de Sporaden te ontdekken, te beginnen met de eilanden Alonissos, Skopelos en Skiathos.

gdfgfd

De berg Pelion is perfect als verkenning van het gebied! © Pixabay

Welkom in Theoxeinia
Theoxeinia, of simpelweg Griekenland. Zo’n 200 kilometer boven Athene vind je de eilandengroep de Sporaden. We beginnen onze verkenning van het gebied op de berg Pelion, ten westen van de eilanden. Hier vond volgens de Griekse mythologie ooit het Parisoordeel plaats. De Trojaanse prins Paris moest toen beslissen of Hera, Aphrodite of Athena de mooiste was. Hij koos Aphrodite en haalde zich de woede van Hera en Athena op de hals, wat uiteindelijk leidde tot de Trojaanse oorlog. In de menselijke geschiedenis is Pelion bewoond sinds de dertiende eeuw.

In Tsagarada wordt er nog steeds ritueel gedanst onder een historische boom. © Via youtube

In Tsagarada wordt er nog steeds ritueel gedanst onder een historische boom. © Via youtube

Griekse charme
Vandaag zijn er meer dan 6000 soorten vegetatie te vinden op de berg, waaronder talrijke ‘geneeskrachtige’ kruiden. Die zijn makkelijk verkrijgbaar in dorpjes als Makrinitsa, Tsagarada of Miliès. Je kunt deze nederzettingen misschien niet meer authentiek noemen, maar er blijft overal toch een zekere Griekse charme hangen. Zo is er in Miliès: een kerk met een unieke akoestiek waar de echo volledig geabsorbeerd wordt. In Tsagarada vinden we een heel bijzondere boom waarrond nu nog steeds rituele dansen uitgevoerd worden.

Stad van de Argo
Ook Volos, de vijfde grootste stad van het land, ligt in deze streek. Ooit zou hier de Argo gebouwd zijn, het mythologische schip waarmee Jason en de Argonauten op weg trokken om het Gulden Vlies te bemachtigen. Naar aanleiding van de Olympische Spelen in Athene werd in 2004 een moderne versie van de Argo gebouwd. Toen Volos in 1955 getroffen werd door een verwoestende aardbeving kreeg de stad een update. Het stratenplan werd lijnrecht hertekend, wat soms een licht kunstmatige indruk geeft, maar de boulevard langs de haven waar je heerlijk kan wandelen bestaat nog altijd!

De stad volos kreeg na een aardbeving een moderne update!

De stad Volos kreeg na een aardbeving een moderne update! © Wikimedia Commons

De Griekse natuur op zijn best
Het eiland Alonissos staat bekend als hét eiland voor homeopathie. De kruiden die rijkelijk aanwezig zijn op het eiland, worden niet alleen aangewend ter heling van de innerlijke mens. De coöperatie van vrouwen verwerkt de kruiden en andere streekproducten tot lokale specialiteiten zoals tonijn in olie, amandelpasta, marmelade en diverse likeuren.

Curieus knekelhuis 
Daarnaast blijkt Alonissos ook het wandeleiland bij uitstek. Het kent een erg rustige sfeer en biedt de wandelaar enorm veel mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld een wandeling door het historische centrum, waarbij je zeker het authentieke kerkhof met ‘knekelhuis’ niet mag overslaan. Volgens een lokaal gezegde hebben de doden hier het mooiste uitzicht van het eiland. Overledenen krijgen een wit graf vol kleurrijke bloemen op het kleine kerkhof. Het uitzicht is inderdaad spectaculair!  Na 3 jaar verhuizen de botten in een kleine doos naar het aanpalende ‘knekelhuis’.

De mediterraanse monniksrobben © Flickr, Wildlife wanderer

De mediterraanse monniksrobben krijgen een thuis in het MOm. © Wildlife wanderer via Flickr Creative Commons

Beschermde monniksrobben
Samen met een aantal kleine eilandjes biedt Alonissos een thuis aan een aantal monniksrobben. MOm, het marinepark van Alonissos, beschermt de 600 overgebleven zeedieren dankzij de kleine onbewoonde eilanden met talloze grotten. Bij één eiland bestaat zelfs een regel die zegt dat boten op 3 zeemijl afstand moeten blijven. Dankzij het MOm worden er dan ook zo’n 7 pups per jaar geboren in het gebied.

Duivelseiland
Wie wat wil weten over de geschiedenis van het eiland kan terecht bij Wil Oosterveld, een uitgeweken Nederlander die zijn hart verloor op Alonissos. Hij gidst je met plezier rond in het Alonissos Pirate Museum waar we artefacten vinden uit de 16de tot 19de eeuw die verwijzen naar de piratengeschiedenis van het eiland. Boten die naar het eiland voeren om te schuilen voor noodweer kwamen recht in de armen van de wachtende piraten terecht op het zogenoemde ‘duivelseiland’.

Op Alonissos draait het allemaal rond piraten (en mooie stranden natuurlijk!)

Op Alonissos draait het allemaal rond piraten (en mooie stranden natuurlijk!) © Wikimedia Commons

In het spoor van Mamma Mia!
Skopelos, het groene en blauwe eiland, vormde het decor voor ettelijke scènes uit de film Mamma Mia! en dat zal je geweten hebben! De posters en foto’s van de film zijn bijna deel geworden van het Griekse decor. Skopelos is tegenwoordig zelfs een gegeerde bestemming voor trouwlustige koppels. Verder ontdek je er prachtige baaien met hemelsblauw water omringd door groene heuvels.  Maar ook een kleine charmante haven of de plek op de witte rots waar ‘vader’ en ‘dochter’ uit de film een picknick hielden kan bezocht worden. Je begrijpt wel waarom de locatiescout dit eiland uitkoos voor de film!

Wandelparadijsje
Dit eiland biedt ook leuke wandelmogelijkheden in de stad. Verschillende kleine straatjes leiden je omhoog en weer omlaag op weg naar een pittoresk kerkje, een gezellig binnenplein of een leuk cafeetje. En net als in Alonissos zijn hier vrouwen die zich verenigen in een coöperatie om de lokale producten tot streekspecialiteiten te verwerken. Vooral olijfolie, wijn, honing en pruimbereidingen zijn hier populair.

Op het eiland Skiathos kunnen sportievelingen zeker terecht! © Pixabay

Op het eiland Skiathos kunnen sportievelingen zeker terecht! © Pixabay

Voor elk wat wils
Skiathos is het eiland voor de actieve toerist! Alleen via binnenlandse vluchten geraak je op dit eiland. Langs de drukke boulevard is altijd erg veel leven en zijn er vele uitgaansmogelijkheden. Geniet bijvoorbeeld jaarlijks van een koorfestival. Sportievelingen kunnen hun hart ophalen aan wandel- en mountainbikeroutes. Wie het liever houdt bij het Griekse zand wordt ook op Skiathos op zijn wenken bediend. Een van de vele stranden hier, Koukounaries, werd een tijd terug bekroond als een van de drie mooiste stranden ter wereld.

Alexandros Papadiamantis heeft zijn naam gemaakt in de Griekse literatuurgeschiedenis

Alexandros Papadiamantis is verplichte kost op de Griekse middelbare school. © Pixabay

Alexandros Papadiamantis
Om even aan cultuur te doen kun je het huis bezoeken waar de Griekse auteur Alexandros Papadiamantis zijn laatste levensjaren doorbracht. Hij is een van de bekendste schrijvers uit de Griekse literatuurgeschiedenis en verplichte kost op de middelbare school. Meer kunst en cultuur vind je in het Museum van het heilig klooster van de annunciatie van de maagd Maria van Skiathos. Een hele mondvol, maar het klooster en museum hebben dan ook heel wat te bieden. Met thema’s als volkskunde, kerkelijke geschiedenis, de Balkanoorlogen en een collectie muziekinstrumenten van over de hele wereld ben je wel even zoet.

dfdfddss © Pixabay

Met een bord mezze ben je wel even zoet. © Pixabay

Griekse gastronomie
De Griekse keuken staat bekend om de mezze, kleine gerechten die samen algauw een uitgebreid buffet vormen. Er is de bekende Griekse salade (komkommer, tomaat en rode ui, al dan niet aangevuld met feta en olijven), de tzatziki, humus, geroosterde vis en gefrituurde reuzengarnalen. Minder bekend misschien zijn het uien- en kaasgebak gemaakt met filodeeg of de heerlijke chorta, een soort wilde spinazie. Volgens de Griekse tafelmanieren zullen lege mezzeborden niet afgeruimd worden, dat wordt als onbeleefd ervaren. Zelf je lege borden aangeven is de oplossing om je tafel overzichtelijk te houden.

Proeven van de typsiche azijndrank Tsipouro is een must! © Pixabay

Proeven van de typische anijsdrank Tsipouro is een must! © Pixabay

Griekse lekkernijen
Als aperitief krijg je elke dag Tsipouro voorgeschoteld, een anijsdrank die je met of zonder water kan drinken. Tsipouro is een gedistilleerde drank die gemaakt wordt uit de resten die overblijven nadat most uit druiven is geperst. Griekenland staat niet meteen bekend als wijnland. Toch staat de wijnbouw er sterker in zijn schoenen tegenover vroeger: Asurtiko bijvoorbeeld is een Griekse druif die vaak gecombineerd wordt met de gekende Sauvignon Blanc. Er wordt wel aangeraden de wijn jong te kopen en te consumeren. De drank bewaart immers niet goed in het warme klimaat. Een frisse Mythos, het meest bekende Griekse bier, gaat er wel altijd vlot in. De typisch Griekse desserts zijn iets voor echte zoetebekken vooral dankzij het gekonfijte fruit en het mierzoete gebak. Voor anderen is er verse watermeloen à volonté of zure yoghurt met honing en brésiliennenootjes.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Griekenland | www.visitgreece.gr/
Bezienswaardigheden en activiteiten
Alonissos Pirate Museum | Alonissos
Tel. +30 (0) 24240 66250 | E-mail: [email protected] | Internet: www.alonissosmuseum.com
MOm |  Alonissos
Tel. +30 (0) 30 210 5222888 | E-mail: [email protected]  | Internet: www.mom.gr
Museum van het heilig klooster van de annunciatie van de maagd Maria van Skiathos | Skiathos
Internet: www.skiathos.gr/churches/evagelistria
OVERNACHTEN
Hotel Portaria | Portaria – Greece 37 011, Pelion, Magnesia, Volos
Internet: www.portariahotel.gr
Hotel Kentrikon | Volos 19, Koumoundourou Street, 382 21, Greece
Internet: www.hotel-kentrikon.gr
Hotel Dionyssos | Skopelos Island – Greece 370 0
Internet: www.dionysos-hotel.gr
Hotel Alkyon | Alonissos Island – Greece 370 05
Internet: www.alkyonhotel.gr
Hotel Skiathos Palace | Skiathos Island – Greece 370 02, Koukounaries Bay
Internet: www.skiathos-palace.gr
Hotel Kivo | Skiathos Island – Greece 370 02, Vasilias Beach
Internet: www.kivohotel.com

Coverfoto: © Christophe André via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Onbekend is onbemind: de Griekse Sporaden”

  1. hallo reisreporter,
    ik ben een echte griekenland ( Ellinika-Ελλινηκα) fanaat!!
    heb rondgetrokken in Penepollesos en vele eilanden gedaan en verlopig heb ik maar 2 plaatsen waar ik mijn hart verloren heb en toeristisch niet bekend zijn dat is Edessa op het vasteland en Tinos eiland in de cycladen!!! echt de moeite waard om te vermelden. Dit jaar trek ik naar Kos om het eiland te bezien door Griekse ogen!!! het echte leven en niet de toeristen daarom ga ik in mei!!!!ben net lid geworden en hoop nog veel te ontdekken op uw website!!!!
    giasou, groetjes Gerda ( maar voor de grieken Gerdoola)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *