7 Bretonse ervaringen onder 20 euro

Het schiereiland Bretagne, in het noordwesten van Frankrijk, is met z’n meer dan 2.700 km kust een geliefde bestemming voor watersporters en wandelaars. Maar ook bruisende steden als Rennes en Brest lokken cultuurliefhebbers naar de streek. En dat zelfs bijna voor niets!

Bretagne: fotofestival Peuples & Natures

Bretagne: fotofestival Peuples & Natures

1. Fotofestival La Gacilly – 4 juni tot 30 september 2016
Honderden foto’s op groot formaat, ondertekend door bekende artiesten of amateurs plaatjesjagers. Ze worden in de open lucht tentoongesteld in de straten van het charmante dorp La Gacilly en zorgen zo voor een unieke sfeer. Het festival ‘Peuples & Natures’ werd in 2004 opgericht door Jacques Rocher, die nu Voorzitter is van de Stichting Yves Rocher, en zet ons aan het denken over de toekomst van onze planeet. Duizend jaar oude bossen, oceanen of volkeren, er zal altijd een fotograaf zijn om het gevaar te tonen dat ze bedreigt.

Bretagne: de Roze Granietkust

Bretagne: de Roze Granietkust

2. Bretagne in hoogtepunten
Bretagne staat bekend om haar adembenemende landschappen en mysterieuze plekken. En het goede nieuws is: deze zijn zelfs gratis te bezoeken! Van de mythische plekken in Brocéliande tot de Roze Granietkust en onmisbare plekken als het schiereiland Crozon, Pointe du Grouin, Cap Fréhel of de Pointe du Raz, de toegang is overal gratis. Ook heb je vrije toegang tot de megalithische monumenten van Monténeuf die hier 5000 jaar geleden werden opgericht. Bij al deze plekken kun je gratis parkeren en overal in Bretagne geldt: geen tolwegen!

3. Bijzondere wandeltochten
De GR34, ook wel het Douanepad genoemd, loopt langs de gehele kustlijn van Bretagne en toont adembenemende uitzichten en pittoreske baaitjes! In de Monts d’Arrée geeft het hoogste punt in Bretagne (385 meter) een panoramisch uitzicht over Crozon en de baai van Douarnenez. Het binnenland van Bretagne doorkruis je midden in de natuur via het Kanaal van Nantes naar Brest, waarlangs 360 kilometer aan paden zijn aangelegd.

Bretagne: op zoek naar kunst in Rennes

Bretagne: op zoek naar kunst in Rennes

4. Kunstschatten in de straten van Rennes
Rennes: de houten vakwerkhuizen, het Parlement… deze afbeeldingen vind je op alle ansichtkaarten terug. De moderne kunstwerken en gebouwen zijn daarentegen veel minder bekend. Overal in Rennes zijn moderne kunstwerken verborgen. Onopvallend of opmerkelijk, vaak bijzonder origineel en geïnstalleerd op verrassende plekken zoals in een parkeergarage! Aître Voyages laat de bezoeker kennismaken met deze contemporaine kunst tijdens een wandeling die toegankelijk is voor alle nieuwsgierigen. Langzaamaan kijken de deelnemers anders naar de omgeving en ontdekken eigenlijk dat ze zich in Rennes vaak zonder het te merken in een kunstwerk bevinden. Vanaf 12 euro per persoon.

5. Crêpes bakken als een echte
Géraldine van crêperie du Port in Saint-Quay-Portrieux biedt je een les aan om op een traditionele crêpe-plaat pannenkoeken te bakken. Niet alleen krijg je een rondleiding in de coulissen van een echte crêperie, je wordt ook een professional in het maken van het deeg, het uitspreiden ervan met de rozell, een soort houten harkje en niet te vergeten: het perfect omdraaien van je crêpe. De beste bakker krijgt zelfs een diploma. Vanaf 18 euro per persoon.

Bretagne: de vuurtoren van Eckmühl

Bretagne: de vuurtoren van Eckmühl

6. Zie de zon ondergaan vanaf een vuurtoren
In de punt van Cornouaille staat de vuurtoren van Eckmühl, die je een stapje dichter bij de sterren brengt. ’s Avonds opent Alexandra de poorten van deze reus. Na het beklimmen van de vele treden kom je op het 56 meter hoger gelegen terras. Aanschouw tussen de hemel en de zee het betoverende spel van de stralen van de ondergaande zon en het schijnsel van de vuurtorens. Vanaf 7 euro per persoon.

Bretagne: de Monts d’Arrée

Bretagne: de Monts d’Arrée

7. Word wakker op de toppen van de Monts d’Arrée
Zelfs als je liever uitslaapt, wilt je de zonsopgang op de Monts d’Arrée niet missen. De authentieke pracht van de landschappen, de magie van het lichtspel, de geheimen van de heidevelden en de enthousiaste commentaar van gids Youenn verleiden je ogen en oren. Deze wandeling in de dauw op de toppen van de Monts d’Arrée doet elk ochtendhumeur verdwijnen. Bij terugkomst staat er bovendien een ontbijt klaar. Vanaf 12 euro per persoon.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen

Toerisme Bretagne | Internet: www.bretagne-vakantie.bzh
Bereikbaarheid
Met de auto | In Bretagne zijn geen tolwegen. Eenmaal aangekomen in de regio neem je de auto waarheen je maar wilt. De hoofdwegen tussen de grootste steden zijn nationale wegen, waar je 110 km/uur mag rijden.
Met het vliegtuig | AirFrance en Brussels Airlines vliegen dagelijks met een directe verbinding naar Nantes. Hoewel de stad niet in Bretagne ligt, vormt de luchthaven wel een belangrijke toegangspoort.
Met de trein | Er zijn geen directe lijnen naar Bretagne, maar wel met een overstap in Parijs. Daar moet je overstappen van Gare du Nord naar Gare Montparnasse, met metrolijn 4. Vanaf 2017 zal de TGV binnen 1,5 uur van Parijs naar Rennes rijden.

Foto’s: © Yannick Derennes | Luke | Moritz Wicklein | Bruno Martin | Volker Schmidt

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *