Ontdek de wonderen van Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Vele toeristen trekken er jaarlijks naartoe om daar hun vakantie door te brengen. Drukbezochte plaatsen blijven Chersonissos, Malia, Agios Nikolaos, Rethymnon en Chania. Behalve strandhangen in het zonnige weer is er nog veel meer te doen. We zetten een aantal wonderen en tips op een rij.

Architectuur in Knossos

Architectuur in Knossos

Rijk aan geschiedenis en cultuur
Kreta heeft veel boeiende plekken zoals Knossos en Frangokastello, die boordevol cultuur en geschiedenis zitten. Knossos is een plaats in het noorden, de bekendste archeologische locatie op Kreta en heeft tevens een verleden als eerste grote stad in Griekenland. In deze oude stad vind je nu de mooie overblijfselen en opgravingen van het minoïsche paleis van koning Minos. Frangokastello ligt aan de zuidkust van Kreta. Hier ligt een Venetiaans fort dat in 1371 werd gebouwd en bevindt zich het decor voor verschillende bloederige gevechten uit het verleden.

Het Venetiaans kasteel in Frangokastello

Het Venetiaans kasteel in Frangokastello

Gepaste kleding
Ook zul je erg veel interessante kloosters en kerken in Kreta ontdekken. Denk er wel aan dat je gepaste kleding moet dragen om in kloosters en kerken binnen te mogen. Een lange broek voor de mannen en de vrouwen moeten hun knieën en schouders bedekken. Tip: draag een harembroek of maxi-jurk met sjaal. Deze zijn luchtig, wat erg belangrijk is met het warme weer.

Wandel door de prachtige kloven van Kreta
West-Kreta heeft ongeveer 50 kloven met de Samariakloof en de Imbroskloof als de bekendste. De Samariakloof is 18 kilometer lang en voor veel mensen een hele uitdaging. Vele bezoekers kiezen voor deze kloof omdat ze denken dat het de langste van Europa is, wat niet klopt. Die ligt namelijk in Frankrijk. De Imbroskloof is met 8 kilometer een stuk kleiner.

De indrukwekkende Samariakloof

De indrukwekkende Samariakloof

Vergeet je wandelschoenen niet
De Imbroskloof loopt van het dorpje Imbros naar een dorpje aan de Libische zee, Komitades. Let op dat je goede wandelschoenen draagt omdat er in beide kloven veel losse stenen liggen. Neem ook genoeg water mee, dat wordt namelijk niet verkocht tijdens de tocht. Niet aan te raden is om in de kloven te lopen tijdens het hoogseizoen met de soms extreme temperaturen. Kies liever voor het  voor- en najaar, de natuur is dan ook mooier.

Het strand van Balos

Het strand van Balos

Prachtige stranden
Een van de mooiste stranden van Kreta is Balos bij Gramvoussa, een verlaten en vrij onbekend strand. Neem je bikini of zwembroek mee als je hierheen gaat, en een grote handdoek om je te beschermen tegen het zand. Doordat het er erg veel waait, kan het zand nog wel eens hard meewaaien wat pijnlijk kan zijn als je geen beschermende kleding draagt. Naarmate je verder loopt op het eiland heb je er geen last meer van.

Blue Lagoon
Balos wordt ook wel de Blue Lagoon genoemd, vanwege de verschillende kleuren die je daar in het water ziet. Ook Gramvoussa zelf is erg mooi als strand. Het zijn twee eilandjes tegenover Balos. Op een van de twee eilanden staat op 137 meter hoogte een verlaten kasteel dat gebouwd werd door de Venetianen.

Alle eiland kun je via de boot makkelijk bezoeken

Alle eiland kun je via de boot makkelijk bezoeken

Naar de eilanden
In de zomermaanden worden er dagelijks boottochten georganiseerd waarmee je de eilanden kunt bereiken. Deze gaan vaak langs beide eilanden, zowel Balos als Gramvoussa. Ook is het mogelijk om met de auto naar Balos te gaan, maar de laatste twee uur moet te voet, omdat deze weg erg slecht is.

Griekse keuken
Naast alle bezienswaardigheden kun je er ook lekker eten. Overal zijn er vele verschillende restaurantjes te vinden, van puur Grieks naar Italiaans, en van Hollands naar Mexicaans. Het eten is vaak erg goedkoop maar goed. Het leukste is natuurlijk de echte Griekse keuken proberen. Wat denk je van mezze: kleine porties van Griekse gerechten. Smullen van tzatziki, Griekse salade en gevulde wijnbladeren bijvoorbeeld.

Smullen van de Griekse keuken

Smullen van de Griekse keuken

Culinair genieten
Ook kun je gewoon voor een hoofdgerecht gaan, zoals de Moussaka, Souvlaki of gevulde paprika en tomaat. Na de maaltijd krijg je vaak een drankje aangeboden, vaak ouzo of lokale raki. Het is onbeleefd als je deze laat staan, maar drink deze pas op het laatst. Anders wordt je glas elke keer bijgevuld.

Foto’s: © Iuliia Nedrygailova | Jean Luc  Vanbeselaere | Matej Kastelic | s1000 | robertharding | Joe Schmied | Ronald HEIM

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *