Culinair Italië: hier vind je de beste specialiteiten

Italië doorkruis je niet zonder van hun overheerlijke keuken vol pizza, pasta en pesto te proeven. Maar waar in het land moet je eigenlijk heen om echt te genieten van de allerbeste iconische Italiaanse gerechten? Elke regio blijkt zo zijn specialiteit te hebben! Een foodtour door Italië, in een notendop!

Spaghettikenners
Campania is een van de grootste producenten (en gebruikers) van spaghetti. In die regio ben je dus op de juiste plek om fantasierijke varianten te testen zoals spaghetti alla puttanesca, gemaakt van olijven, tomaten, ansjovis, knoflook en kappertjes. Ook in Lazio worden heerlijke spaghettigerechten geserveerd. Daar aan de kust vindt spaghetti alla carbonara zijn oorsprong, alsook de pittige tomatensaus wel gekend als arrabbiata.

Campania in Italië is de beste plek om spaghetti te proeven.

Campania in Italië is de beste plek om spaghetti te proeven.

Pizza-expert
Napels staat bekend als de bedenker van pizza. Dat simpele maar zeer flexibele gerecht wordt overal ter wereld geliefd en geserveerd, van Gent tot Calabrië in het zuiden van Italië. In Calabrië hebben ze zelfs hun eigen regionale variant bedacht: pizza Calabrese, die bestaat uit pepertjes, salami en mozzarella.

Steden om in de smullen
Het gebied Emilia-Romagna is de locatie waar diverse iconische Italiaanse lekkernijen zijn ontstaan. In steden als Bologna en Modena zijn lasagne, tagliatelle, bolognesesaus en balsamico-azijn ooit bedacht. Andere topingrediënten uit dat gebied is parmigiano reggiano en grana padano, beide heerlijke kaassoorten. Uit Parma komt de hamsoort prosciuotto en uit Piancenza komt de speksoort pancetta.

Pizzafans trekken best naar Napels!

Pizzafans trekken best naar Napels!

Prima pesto
De streek Ligurië is beroemd om zijn kruiden, groenten en zeebanket. De chefs van Ligurië tekenden voor de wereldberoemde pestosaus, waarin ze de wonderlijke natuurlijke bronnen van hun regio op een heerlijke manier hebben verwerkt.

Slow food in Lombardije
Fans van risotto moeten koers zeggen naar Lombardije, waar gerechten als risotto alla milanese op smaak worden gebracht met saffraan en fijne kaassoorten. Ook de deeggerechten en chocola uit Lombardije hebben van dit gebied het epicentrum van de slowfoodbeweging gemaakt.

Op zoek naar de lekkerste risotto? Ga naar Lombardije!

Op zoek naar de lekkerste risotto? Ga naar Lombardije!

Italië aan de Leie
Met restaurants zoals Eat Love Pizza, dat in het hart van Gent pizza’s bakken tot kunst heeft verheven, krijg je de kans om de heerlijke gerechten uit Italië zelf te proeven. Het warme Italiaanse weertje kunnen we helaas niet altijd garanderen, een pittoresk uitzicht op de Leie wel!

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *