Maak kennis met meze: de tapas van Cyprus

Het meest gevarieerde wat de Cypriotische keuken te bieden heeft heet meze! Synoniem voor een tafel vol kleurrijke, warme, koude en smaakvolle lekkernijen die je laten proeven van het echte Cyprus. En net als je denkt dat je alles wel gehad hebt, komen de volgende schotels er al weer aan. Mis dit alvast niet!

Internationale smaken
Cyprus is een eiland dat doorheen de geschiedenis van iedereen wel lijkt te zijn geweest. Het ligt op een kruispunt tussen de drie continenten Europa, Azië en Afrika en vormde meermaals de thuisbasis voor de Byzantijnen, Osmanen, Romeinen, Grieken en Britten. Dat vertaalt zich ook in de keuken ontstaan uit die verschillende invloeden. Een geoefende proever merkt smaken op uit de Griekse, Turkse, Italiaanse, Franse, Britse en zelfs Armeens en Libanese kookboeken.

Zoetekauwen
Door hun turbulente verleden geraakten Cyprioten erin getraind hun eigen potje te koken en zelfs de kweken. Niet zo heel lang geleden sloegen de inwoners graan, olie en wijn op in pitharia, enorme uivormige kruiken uit terracotta. Hun eetgewoonten bleven overwegend gezond. Tenminste als je hun voorliefde voor de johannesbroodboomstroop, zoete siroop gewonnen uit de gelijknamige razend populaire plant vanop het eiland, buiten beschouwing laat.

De voorgerechten bestaan voornamelijk uit salades, yoghurtdressing en vers brood. © hewy via Flickr Creative Commons

De voorgerechten bestaan voornamelijk uit salades, yoghurtdressing en vers brood. © hewy via Flickr Creative Commons

Rustig aan
De manier om volledig te genieten van de Cypriotische keuken zoals ze nu is? Bestel gewoon alles! Bezoek een lokale Taverna en bestel mezedes, kortweg meze: de tapas van Cyprus. Tot wel 30 gerechten en kleine delicatessen worden op tafel getoverd bij wijze van een complete maaltijd. Proef gerust van alles een beetje op het tempo van de Cyprioten: siga siga, wat zoveel als ‘op het gemak’ betekent.

De eerste gang
De meze start met een reeks frisse voorgerechten die je proeft samen met sneetjes vers gebakken brood.

Elies tsakistes: zwarte en groene olijven met een dressing van citroen, look, kruiden, korianderzaden en olie.
Taramosalata: een voorgerecht uit de Griekse en Turkse keuken. Het wordt gemaakt van kuit van kabeljauw of karper en smeert zich smakelijk uit op een stukje brood.
Talattouri: een voorgerecht bestaande uit yoghurt met gesneden komkommer en munt.
Salata horiatiki: ook wel Griekse salade boordevol komkommer, tomaten, rode ui, olijven, feta en groene paprika afgewerkt met olijfolie, rode azijn, peper en zout.

Verschillende vis- en vleesgerechten passeren de revue. © lix - via Flickr Creative Commons

Verschillende vis- en vleesgerechten passeren de revue tijdens meze. © lix – via Flickr Creative Commons

Vis…
Meze biedt een enorme variatie van zowel vis- als vleesgerechten. Sommigen zijn minder gebruikelijk, andere ken je misschien al via de plaatselijk kebabzaak. Laat je vooral verrassen. Onder de visgerechten zorgen vooral de oktapodi krasato (octopus in rodewijnsaus), karaoli yahni (slakken in tomatensaus), marida (witvis), barbouni (zeebarbeel), kalamari (gefrituurde inktvisringen) voor speciale smaken.

…en vlees
Wat het vlees betreft word je verwend met lountza (gerookte en gegrilde varkenslende), keftedes (gehaktballetjes), sheftalia (varkensgehakt) en loukanika (traditioneel gerookte Cypriotische worstjes). De verschillende stoofpotjes, met moussaka als populairste, vervolgen waarna er nog souvlakia en gegrilde stukken kip op tafel komen. Nog een laatste tip: hoe lekker ook, eet je bord niet volledig leeg. Zo laat je de Cyprioten weten dat je genoeg hebt. Dat gevoel krijgen ze niet als ze een leeg bord afruimen. Smakelijk!

Meer info: www.visitcyprus.com

Coverfoto: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *