Wintertip: de hoogste boerenmarkt van de Alpen in Oostenrijk

Naar de markt gaan in snowboardboots of skipak? In Oostenrijks grootste skigebied Ski amadé kan het! Van 18 tot 25 maart 2017 stellen de lokale boeren hun producten aan de wintersporters voor in alle vijf regio’s van het skigebied. In Sportgastein, in de regio Gastein staat bovendien het hoogste kraampje, op bijna 2.700 meter!

Hele week proeven
Vorig jaar ging de eerste editie van De Hoogstgelegen Boerenmarkt van de Alpen van start in Ski amadé en duurde ze slechts een weekend. Na die succesvolle première besloot de organisatie de boerenmarkt een volledige week te laten doorgaan. Bij uitbreiding worden zelfs de 260 berghutten en restaurants uit de vijf regio’s (Schladming-Dachtstein, Salzburger Sportwelt, Grossarltal, Hochköning en Gastein) erbij betrokken voor een absolute totaalbeleving!

Veel lekkere, plaatselijke producten worden aan de wintersporters voorgesteld.

Veel lekkere, plaatselijke producten worden aan de wintersporters voorgesteld.

Lokale lekkernijen in de kijker
De opzet is eenvoudig: lokale producten presenteren op de plaats waar ze vandaan komen. Het resultaat is een perfecte samenwerking tussen de boeren en de gastheren- en vrouwen van de hutten: waar ’s winters de skiërs richting dal zoeven, grazen ’s zomer de koeien, groeien er wilde kruiden en bessen en zijn de bijen druk in de weer met het binnenhalen van de nectar. In de herfst, nog voor de eerste skiërs voor de deur staan, wordt er geoogst en worden de basisproducten verwerkt.

Proeven en proberen aan een kraampje op de Boerenmarkt.

Proeven en proberen aan een kraampje op de Boerenmarkt.

Vanop de berg tot in het bord
De regionale producenten en plaatselijke boeren maken pittige kaas van de melk die de koeien een zomer lang op de alm hebben gegeven. De geplukte wilde kruiden worden gedroogd en belanden in kruidenthee en kruidenzout. Van de bessen wordt heerlijke confituur gemaakt en uit de raten wordt flink wat honing geslingerd. Al deze producten vindt de skiër uiteindelijk terug op zijn bord in de bergen. De cirkel is rond!

Tijdens de ski- en wijnverwenweek kan je in 25 gecertificeerde berghutten lokale wijnen proeven.

Tijdens de ski- en wijnverwenweek kan je in 25 gecertificeerde berghutten lokale wijnen proeven.

Lokale wijnen
Gedurende de ski- en wijnverwenweek in maart vinden er naast de boerenmarkt  nog talrijke evenementen plaats rond het thema Oostenrijkse wijncultuur en regionale producten. Zo sloten al 25 hutten en bergrestaurants in Ski amadé zich aan bij dit initiatief. Je herkent ze aan een certificeringsbord bij de ingang. Ze bieden een uitgebreid assortiment Oostenrijkse wijnen en regionale gerechten van lokale ingrediënten met informatie waar ze vandaan komen.

Al je verse producten worden in een jute rugzak gestoken zodat je ze handig mee naar het dal neemt.

Al je verse producten worden in een jute rugzak gestoken zodat je ze handig mee naar het dal neemt.

Drive-in
Keuze te over dus als je toe bent aan een skipauze! Soms hoef je je ski’s zelfs niets eens los te maken en geniet je van een drive-in-boerenmarkt als het ware. Bevalt het je wat je proeft? Dan neem je de lekkerste dingen gewoon mee! Al je aankopen worden handig verpakt in jute rugzakjes zodat je ze makkelijk mee naar beneden krijgt.

Een kraampje op de Kreuzkogel in Sportgastein, het hoogste punt van Ski amadé.

Een kraampje op de Kreuzkogel in Sportgastein, het hoogste punt van Ski amadé.

Mooiste bergpanorama
De naam  ‘Hoogstgelegen Boerenmarkt van de Alpen’ mag je trouwens volledig letterlijk nemen. De hoogstgelegen marktkraampjes liggen namelijk op de Dachstein gletsjer (2.700 m) en op de Kreuzkogel in Sportgastein op 1.685 meter. Hier geniet je bovendien van het mooiste panorama in heel Ski amadé. Reisreporter Kiënta kan dat volmondig bevestigen. Zij ging er skiën leerde de meest oostelijk gelegen regio Gastein kennen.

Over Ski amadé
Ski amadé vorm het grootste skigebied in Oostenrijk. Het bestaat uit 5 regio’s die op hun beurt opgedeeld zijn in 25 skioorden. Het gebied telt 270 lift- en kabelbaaninstallaties, verdeeld over 760 kilometer pistes. Meer info: www.skiamade.com

Foto’s: © Ski amadé Tourismus

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *