Uitgetest: de data-skibril van Ski amadé

Een stijlvolle skibril die je de weg wijst, het aantal verbrande calorieën bijhoudt en je vertelt hoe snel je skiet. Het is een innovatief gadget dat je in Oostenrijks grootste skigebied Ski amadé op je neus kan zetten. Reisreporter Kiënta trok naar Gastein, een van de 5 regio’s in het gebied, en testte de bril uit.

WiFi in de bergen
De Ski amadé data-skibril werd in 2014 geïntroduceerd. Een baanbrekende primeur van deze technologie in Europa. Een speciaal ontwikkelde app maakt verbinding met WiFi bij de berg- en dalstations en voorziet de data-skibril van informatie zoals POI’s (points of interest), weergegevens, status van pistes en liften en veiligheidsaanwijzingen. Rechtsonder in het gezichtsveld van de bril zie je alle informatie verschijnen.

Het schermpje rechtsonder hindert in geen geval tijdens het skiën. © Ski amadé Tourismus

Het schermpje rechtsonder hindert in geen geval tijdens het skiën. © Ski amadé Tourismus

Afleidingsmanoeuvre?
Toch gevaarlijk, zou je denken? Eigenlijk niet. Met de veiligheidsinstellingen stel je de data-skibril zo in dat hij bijvoorbeeld vanaf een bepaalde snelheid uitvalt om niet af te leiden. Bovendien zit het schermpje zo laag, dat je gericht naar beneden moet kijken om informatie te zien. Zo spotte ik na goed turen plots dat ik een snelheid haalde van 56 km/uur! Ook de bediening zit makkelijk in elkaar. Een polsbandje met knoppen laat je navigeren tussen de verschillende menu’s. Wie vertrouwd is met een smartphone, vindt gemakkelijk zijn weg tussen de verschillende opties.

Bestemming bereikt!
Over de weg vinden gesproken: de voornaamste reden waarom ik de bril mocht uittesten op de pistes in skiregio Gastein, is omdat het sinds deze winter over piste-navigatie beschikt. Spreken, zoals de GPS in de auto, doet de bril nog net niet. Maar hij toont je wel duidelijk en gedetailleerd je startpositie en de te volgen route. Trouwens: als je van de geplande route afwijkt, dan geeft de bril een seintje zonder de hele route te herberekenen. Omkeren hoeft dus helemaal niet!

De data-skibril bedien je makkelijk met het bijhorende polsbandje. © Ski amadé Tourismus

De data-skibril bedien je makkelijk met het bijhorende polsbandje.

Van alles op de hoogte
In combinatie met de piste-navigatie krijg je ook steeds geactualiseerde en uitgebreide info over de regio, het skigebied, de hutten en pistes. Zo kom je snel te weten dat je de beste Kaiserschmarrn op de Jungeralm vindt en het hoogstgelegen kraampje van de boerenmarkt op de Kreuzkogel in Sportgastein staat. De data-skibril wijst je heel precies de snelste weg. En zelfs de voorgestelde route kan je nog aanpassen als je liever een sportieve piste wil of een route met de fraaiste uitzichten.

Het verdict
De data-ski bril van Ski amadé is vooral handiger dan echt nodig. Het is zeker plezant om te weten waar je de lekkerste lokale producten kan proeven, wat je topsnelheid is en hoeveel calorieën je kwijt bent na een ganse dag skiën. Meer nog dan voor de piste-navigatie zou ik hem daarom een dag huren.

De data-skibril ziet er gigantisch uit, maar zit zo comfortabel als een gewone skibril. © Kiënta Martens | © Ski amadé Tourismus

De data-skibril ziet er gigantisch uit, maar zit zo comfortabel als een gewone skibril. © Kiënta Martens | © Ski amadé Tourismus

Comfortabel in gebruik
Vooral het praktische aspect scoort: je hoeft niet te klungelen met sport-apps op je smartphone om je snelheid en verbruik te meten en je hoeft niet te wachten tot het volgende bergstation om te weten of je de juiste splitsing hebt genomen. Bovendien zit de bril zo comfortabel als een gewone en stoort het informatiescherm geen enkel moment tijdens het skiën. Ik wacht alvast geduldig op de volgende verbetering! Een cameraatje misschien?

Praktische info
Wintersporters in Ski amadé kunnen een volledig geconfigureerde data-skibril huren bij alle 25 Intersport Rent vestigingen in alle 5 regio’s van het skigebied, voor 19 euro per dag. Bovendien kun je via een USB-aansluiting de minicomputer met geïntegreerde WiFi en GPS en alle data van de bijhorende app ook laten overzetten op je eigen bril.

Coverfoto: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *