Bad Gastein

Op wintersport in het Oostenrijkse Bad Gastein: skiën, kuren en dansen!

Met de bus het Oostenrijkse dorpje Bad Gastein binnenrijden is al een plezier op zich, ondervond Reisreporter Valerie. Deze Tiroolse vallei ziet er heerlijk idyllisch uit, en dan heeft ze nog geen piste gezien. Die blijken gelukkig evengoed strelingen voor het oog én voor de latten. Op zoek naar een perfect weekje wintersport? Een adres: Bad Gastein.

Het hoogste skigebied van Ski amadé
Eerst even de feiten op een rij voor we naar beneden sjezen: 1 skipas, 5 regio’s, 760 kilometer pistes. Dat is Ski amadé in een notendop, het grootste skigebied in de Oostenrijkse Alpen. Gastein is één van de regio’s en wordt nog eens onderverdeeld in 4 dorpjes, waar Bad Gastein er een van is. Plaats genoeg voor leuke pistes dus! Reken daarbij op fonkelnieuwe liften, een app die je vertelt waar je bent en zelfs kan meten hoe snel je naar beneden vliegt en gegarandeerde sneeuw.

Het idyllische dorpje Bad Gastein, erg fotogeniek!

Afwisselende pistes
De eerste dag verkennen we Gastein. Ervaren monitoren leiden ons van de ene naar de andere piste. We zien het allemaal: breed en makkelijk, smal en stijl, tussen de bomen of met uitzicht op het dal. De verscheidenheid aan pistes is een prachtige meerwaarde. Eventjes genoeg geskied? Dan ontdek je toch gewoon de hangbrug aan de Stubnerkogel. Het uitzicht is meer dan de moeite waard. Lunchen doe je in een van de hutten op de piste. Vergeet zeker geen Kaiserschmarren, een dessert dat doet denken aan pannenkoeken, niet te bestellen!

Ondanks de mist, zijn de skipistes meer dan goedgekeurd!

Na het skiën, even pauze met thee, Kaiserschmarren of een biertje.

Eerst ontbijt en dan actie!
Sportgastein mag je zeker niet overslaan als het om skiën gaat. Het gebied is wat kleiner, maar ligt hoog en is erg geliefd bij freeriders. We genieten ’s ochtends van een ontbijt in een grote glazen koepel op het topje van de berg. Fenomenaal uitzicht wordt ons verteld, maar wegens mist en sneeuw is het vooral genieten van de lekkernijen recht voor onze neuzen.  En dan de latten weer op. Het wordt direct duidelijk dat het in Sportgastein heerlijk skiën is. Rustige pistes, perfecte sneeuw, wat willen we nog meer?

Op de hangbrug aan de Stubnerkogel.

En ontspanning
Relaxen na de inspanning, niet onbelangrijk! Wellness is niet alleen letterlijk hot in Gastein. Het thermale water in de spa’s komt recht van de bergen en wordt daar door botsing van gesteenten een klein beetje radioactief. Weliswaar zo weinig om niet schadelijk te zijn maar net positieve effecten te hebben op het lichaam. Wij kwamen alleszins helemaal tot rust.

Het uitgebreide ontbijt op het hoogste punt in Gastein.

Voor elke kwaal een kuurtje
Vroeger werden overspannen vrouwen, mensen met allerlei ziektes en zelfs vrouwen die niet zwanger konden worden naar hier gestuurd om van hun ‘kwaaltjes’ verlost te worden. Freud heeft hier gekuurd en zonder dit water zou Mozart nooit gezond geboren zijn (aldus zijn moeder). Nu worden vooral mensen met rugklachten en chronische ziektes als reuma hier geholpen. Spring dus maar eens in dat radioactieve water.

In Norica Therme ontspan je helemaal, in aangepaste outfit!

Hoe de après-ski wordt in gezet in Bad Gastein? Met traditionele shotjes en hartig eten!

Dineren bij de bioboer
We hebben geskied, we hebben gerust, nu moeten we alleen nog dansen! Bad Gastein heeft niet de typische uitstraling van een après-skidorp, maar het is er zeker wel. De leukste bar is zonder twijfel de Silver Bullet. Twee verdiepingen dansplezier met DJ’s en een kano aan het plafond. Goed avondje uit, vonden wij. Ook heerlijk eten kan je in Bad Gastein. Vooral Schmaranzbräu was genieten. Je eet er langs een open vuur, ze brouwen hun eigen lekkere bier en gebruiken voornamelijk bioproducten. Als je dan toch zin hebt in een stukje vlees na het skiën, eet het hier. Ze hebben hun eigen dieren en verwerken het vlees zelf.

Gastein trakteert beslist op heerlijke uitzichten!

Laat je verrassen
En dan heb je nog de ‘Ski amadé-made my day’-arrangementen. Deze zorgen voor die leuke ski-dag met net dat beetje meer. Je boekt een dagarrangement en maakt zo net die dingen mee die je anders niet zou beleven. Je kan het skiën combineren met een gastronomische avond, of gaan early bird freeriden, de piste op voor ze officieel open zijn. En er is zelfs ski-yoga! Dat maakt je vakantie toch dat beetje specialer.

LEES OOK. Zoete gin, ongekende hoogte en charme in Bad Gastein

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen

Toerisme Oostenrijk | Internet: www.austria.info/be
Toerisme Ski Amadé | Internet: www.skiamade.com/nl/winter
Toerisme Gastein | Internet: www.gastein.com/nl
Bereikbaarheid
Met het vliegtuig | Lufthansa vliegt op München, Eurowings op Salzburg. Verder reizen kan met de trein naar het station van Bad Gastein.
Met de auto | Brussel – Bad Gastein: 1.011 km
Overnachten
Norica Therme | Kaiser-Franz-Platz 3 | 5630 Bad Hofgastein
Eten en drinken
Norica Therme | Kaiser-Franz-Platz 3 | 5630 Bad Hofgastein
Schmaranzbräu | Wieden 52 | A-5630 Bad Hofgastein
Ginger & Gin | Kaiser Franz Josef-Straße 14 | 5640 Bad Gastein
Ontbijt in Kreuzkogel bergstation | Elke woensdag kan je op de top van de Kreuzkogel met maximum 15 personen ontbijten. Je reservering indienen kan tot dinsdagavond 17u bij de toeristische dienst van Bad Gastein. Prijzen per persoon: 48 euro
Wintersport
Skiverhuur Angertal | Skizentrum Angertal in Bad Hofgastein |
Dagelijks open van 8u30 tot 17u.
Skipas Ski Amadé | 1 pas geeft toegang tot de 5 regio’s en voorziet gratis shuttlebussen.

? PIN nu en plan later

Bad Gastein

Foto’s: © Valerie van de Pol

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *