Zoete gin, ongekende hoogtes en charme in Gastein

Ski Amadé, naar verluidt het grootste skigebied van Oostenrijk, deed bij mij geen belletje rinkelen. Tot ik één van de vijf regio’s mocht verkennen, met een data-skibril nog wel. In Gastein ski je op verse poedersneeuw, ontbijt je op de hoogste bergtop en geef je je over aan prachtige panorama’s. Perfecte ingrediënten voor een midweek winterpret!

De skiregio Gastein. © Gasteinertal Tourismus

De skiregio Gastein. © Gasteinertal Tourismus

Ontelbaar aantal skimogelijkheden
Ski Amadé vormt het grootste skigebied in de Oostenrijkse Alpen. Het pronkt met grote getallen: 5 regio’s, 25 skioorden, 760 km pistes en 270 skiliften. Te veel om tijdens een shortbreak uit te testen, dus beperkte ik me tot Gastein, de meest oostelijk gelegen regio van Ski Amadé. Gastein bestaat uit 4 dorpjes: Bad Gastein (waar ik slaap), Sportgastein (dat ik al skiënd ontdek), Bad Hofgastein en Dorfgastein, het laagst gelegen dorpje op 830 meter.

Het charmante dorpje Bad Gastein. © Kiënta Martens

Het charmante dorpje Bad Gastein. © Kiënta Martens

Bad Gastein in ware Belle Époque stijl. © Gasteinertal Tourismus

Bad Gastein in ware Belle Époque stijl. © Gasteinertal Tourismus

Terug naar de Belle Époque
Bad Gastein, gelegen op 1.002 meter, katapulteert je terug in de tijd zonder dat het ouderwets aanvoelt. Het charmante dorpje staat nonchalant volgestouwd met impressionante blokken uit de Belle Époque, die doen terugdenken aan extravagante feestjes en nachten in het casino. De meeste gebouwen zijn het werk van de Italiaanse architect Angelo Comini, het meest actief in Salzburger Land tussen 1875 en 1918. Ook het viersterrenhotel Salzburger Hof, mijn slaapplaats voor 3 nachten, heeft hij ontworpen.

De waterval van Bad Gastein, op naar de top van de Kreuzkogel en de boeiende architectuur van Bad Gastein. © Kiënta Martens

De waterval van Bad Gastein, op naar de top van de Kreuzkogel en de boeiende architectuur van Bad Gastein. © Kiënta Martens

3 x doen in Bad Gastein:
1. Deadride ‘Flying Waters’
: een leuke manier om een stukje centrum van Bad Gastein te zien vanuit de lucht. Haak je vast aan een stalen koord, neem plaats in je harnaszitje en glij aan een gemoedelijke snelheid van 50 km/uur 270 meter verder op zo’n 68 meter hoogte. Houd de rechterkant in de gaten, want daar doemt opeens het paradepaardje van het dorp op: de waterval van Bad Gastein!
2. Sleeën aan de Bellevue Alm: de enige twee rodelbahnen in Gastein liggen ofwel in Bad Hofgastein ofwel hier in Bad Gastein aan een van de oudste skihutten van Oostenrijk. De Bellevue Alm bestaat al sinds 1462 en serveert degelijke Oostenrijkse gerechten. Vooral de Kaiserschmarren zijn een aanrader! Neem na het avondeten de slee voor de korte verlichte afdaling. Moed indrinken met een Schnaps mag!
3. Aperitief en dineer bij Ginger & Gin: zonder twijfel het meest hippe adresje in het op het eerste zicht traditionele Bad Gastein. Zoals de naam al doet vermoeden zet dit restaurant gin helemaal centraal. Aan de bar kies je uit maar liefst 130 soorten. De keuken is Aziatisch geïnspireerd en serveert sushi en wok, maar ook ribbetjes of een gourmetburger. Hier val je nooit uit de toon, want zowel jong als oud weet deze plek te appreciëren.

De Kaiserschmarren van de Bellevue Alm zijn overheerlijk! © Kiënta Martens

De Kaiserschmarren van de Bellevue Alm zijn overheerlijk! © Kiënta Martens

Verwarmde zetels en goedgevulde gondels
Natuurlijk moet er ook geskied worden. Ski Amadé heeft voor het winterseizoen 2016-2017 maar liefst 58 miljoen euro geïnvesteerd om de liften en pistes in optimale conditie te houden en de sneeuwzekerheid te blijven garanderen. De verwachtingen staan hooggespannen! Wat meteen opvalt zijn de hightech gondelbanen met af en toe verwarmde zetels. Vooral de Schlossalmbahn II in Bad Hofgastein maakt indruk op mij. Elke cabine vervoert zo’n 80 personen in amper 15 minuten tijd de berg op. Niet voor mensen met claustrofobie!

De hangbrug aan de Stubnerkogel. © Kiënta Martens

De hangbrug aan de Stubnerkogel. © Kiënta Martens

Hangbrug in de bergen
Ik heb enorm geluk met het weer. De eerste dag speelt de wind wat parten, maar de zon blijft onophoudelijk schijnen waardoor het zeer aangenaam skiën is! Ik verken Sportgastein via de pistes rond de Stubnerkogel (2.251 m) en het Angtertal (1.175 m). Neem op de Stubnerkogel zeker een pauze en wandel er de 140 meter lange hangbrug af. Goed voor een onverwacht uitzicht op de omgeving!

Zwarte piste? Geen zorgen!
Op dag twee trotseer ik de pistes rond de Hohe Scharte (2.300 m) en de Schlossalm (2.050 m) in Bad Hofgastein. Algemeen verdict? Breed, breder, breedst! De pistes bieden heel veel plaats om je slag te slaan en de afdalingen wisselen af met paadjes door de bossen of langs flanken. Voor ik arriveerde viel er zoveel verse sneeuw dat de enige zwarte piste op het programma zelfs aanvoelde als comfortabel rood!

Uitgetest en goedgekeurd: de data-skibril die je de weg wijst en je snelheid meet! © Kiënta Martens

Uitgetest en goedgekeurd: de data-skibril die je de weg wijst en je snelheid meet! © Kiënta Martens

Ingenieus staaltje technologie
Ski Amadé blijft steeds innoveren en dat merk je ook aan de verrassende gadgets. Ik kreeg tijdens het skiën een heuse data-skibril op mijn neus. Een minischermpje rechtsonder toont me de juiste GPS-route, actuele informatie over de skigebieden en geeft aan waar er wifiverbinding is. Wie handig is met een smartphone, weet al snel de bril te bedienen met het bijhorende polsbandje. In mijn rechterooghoek spotte ik opeens een snelheid van 56 km/uur! Niet eens zo makkelijk te zien, want het informatievenstertje zit zo laag dat je gericht moet kijken, om elke afleiding tijdens het skiën te vermijden.

Het uitzicht vanop de Kreuzkogel met het futuristische bergstation in de verte. © Kiënta Martens

Het uitzicht vanop de Kreuzkogel met het futuristische bergstation in de verte. © Kiënta Martens

Verbluffend panorama
Hoogtepunt van de trip? Absoluut het ontbijt op het hoogstgelegen punt van Ski Amadé: de Kreuzkogel op 2.686 m. Een gondellift brengt me tot boven, vanwaar het wel nog een stukje klimmen is in de ijle lucht tot ik het symbolische kruis bereik. Het uitzicht ziet er letterlijk adembenemend uit! Een 360° zicht geeft me het gevoel op het dak van de wereld te staan. Het weer is zo helder dat ik alle bergtoppen kan tellen en zelfs een volledig zicht heb op Bad Gastein in het dal! Ontbijten gebeurt wat verderop in een futuristische bal uit aluminium en glas. Een heerlijk begin van een bijzondere skitrip!

Bad Gastein bekeken vanop de Kreuzkogel! © Kiënta Martens

Bad Gastein bekeken vanop de Kreuzkogel! © Kiënta Martens

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Oostenrijk
| Internet: www.austria.info/be
Toerisme Ski Amadé | Internet: www.skiamade.com/nl/winter
Toerisme Gastein | Internet: www.gastein.com/nl
Bereikbaarheid
Met het vliegtuig
| Lufthansa vliegt op München, Eurowings op Salzburg. Verder reizen kan met de trein naar het station van Bad Gastein.
Met de auto | Brussel – Bad Gastein: 1.011 km
Overnachten
Salzburger Hof
| Grillpartzerstraβe 1 | 5640 Bad Gastein
Internet: www.salzburgerhof.com
Eten en drinken
Bellevue Alm
| Bellevue Alm Weg 6 | 5640 Bad Gastein
Internet: www.bellevuealm.at
Ginger & Gin | Kaiser Franz Josef-Straße 14 | 5640 Bad Gastein
Internet: www.gingerandgin.at
Ontbijt in Kreuzkogel bergstation | Elke woensdag kan je op de top van de Kreuzkogel met maximum 15 personen ontbijten. Je reservering indienen kan tot dinsdagavond 17u bij de toeristische dienst van Bad Gastein.
Prijzen per persoon: 48 euro, met de Gastein Card: 45 euro.
Wintersport
Skiverhuur Angertal
| Skizentrum Angertal in Bad Hofgastein | Internet: www.angertal.com
Dagelijks open van 8u30 tot 17u.
Skipas Ski Amadé | 1 pas geeft toegang tot de 5 regio’s en voorziet gratis shuttlebussen.
Internet: www.skiamade.com/nl/winter/skipassen/skipasprijzen
Gastein Card | gratis te verkrijgen voor extra kortingen tijdens je verblijf in de regio Gastein.
Meer info: www.gastein.com/media/pdf/gastein_card-web.pdf

Coverfoto: © Gasteinertal Tourismus

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *