7 inspirerende activiteiten in Tsjechië voor 2017

Tsjechië is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt om dit jaar naartoe te gaan, maar vergis je niet: het is wel degelijk een mooi en betaalbaar vakantieland. Historische steden, uitgestrekte bossen en afwisselende landschappen vormen het land. Dit zijn onze reistips voor Tsjechië in 2017.

1. Skiën in het Ertsgebergte. Een wintersportvakantie in Tsjechië is niet alleen voordelig, de gezellige stadjes in de nabije omgeving dragen bij tot de sfeer en de gebieden zijn zeer geschikt voor wie nog nooit op de latten heeft gestaan. Het Ertsgebergte vormt de grens tussen Tsjechië en Duitsland en de hoogte bergtop aan de Tsjechische kant heet Klínovec (1.244 m). Skiareal Klínovec is het grootste skigebied in het Ertsgebergte. Samen met het Duitse skicentrum Fichtelberg bieden de twee skicentra een gezamenlijke skipas aan en er is een skibus die de gebieden met elkaar verbindt. Het gebied heeft 33 km aan skipistes in alle moeilijkheidsgraden. Pret voor de hele familie!

1. Skiën in het Ertsgebergte. Een wintersportvakantie in Tsjechië is niet alleen voordelig, de gezellige stadjes in de nabije omgeving dragen bij tot de sfeer en de gebieden zijn zeer geschikt voor wie nog nooit op de latten heeft gestaan. Het Ertsgebergte vormt de grens tussen Tsjechië en Duitsland en de hoogte bergtop aan de Tsjechische kant heet Klínovec (1.244 m). Skiareal Klínovec is het grootste skigebied in het Ertsgebergte. Samen met het Duitse skicentrum Fichtelberg bieden de twee skicentra een gezamenlijke skipas aan en er is een skibus die de gebieden met elkaar verbindt. Het gebied heeft 33 km aan skipistes in alle moeilijkheidsgraden. Pret voor de hele familie!

2. Fietsen langs de Elbe. Tsjechië is een uitstekend fietsland. De trajecten zijn goed aangegeven en voeren door bossen, langs rivieren en leuke stadjes. De Elberoute is de populairste fietsroute en bovendien voor iedereen geschikt vanwege de geringe hoogteverschillen. Dit lange afstandspad loopt van Duitsland helemaal naar de bron van de rivier de Elbe in het Reuzengebergte in Tsjechië. Het Tsjechische gedeelte is 370 km lang en doorkruist pittoreske plaatsjes zoals Děčín, Mělník en de historische bisschopstad Litoměřice. Goed nieuws: onderweg vind je voldoende fietsvriendelijke campings en hotels!

2. Fietsen langs de Elbe. Tsjechië is een uitstekend fietsland. De trajecten zijn goed aangegeven en voeren door bossen, langs rivieren en leuke stadjes. De Elberoute is de populairste fietsroute en bovendien voor iedereen geschikt vanwege de geringe hoogteverschillen. Dit lange afstandspad loopt van Duitsland helemaal naar de bron van de rivier de Elbe in het Reuzengebergte in Tsjechië. Het Tsjechische gedeelte is 370 km lang en doorkruist pittoreske plaatsjes zoals Děčín, Mělník en de historische bisschopstad Litoměřice. Goed nieuws: onderweg vind je voldoende fietsvriendelijke campings en hotels!

3. Bier proeven en wandelen in het Reuzengebergte. Een perfecte combinatie voor veel mensen dat is precies wat vier mini-brouwerijen in het hoogste gebergte van Tsjechië ook dachten. Zij ontwikkelde de Krkonose Bierroute. Al wandelend ontdek je het natuurgebied en kom je bij de hoogstgelegen brouwerijen van Tsjechië. In totaal wandel je 22 km, maar dat aantal kan ook gemakkelijk verhoogd worden. Wie het rustiger aan wil doen, je wilt tenslotte alle biertjes kunnen drinken, kan ook overnachten in één van de pensions.

3. Bier proeven en wandelen in het Reuzengebergte. Een perfecte combinatie voor veel mensen dat is precies wat vier mini-brouwerijen in het hoogste gebergte van Tsjechië ook dachten. Zij ontwikkelde de Krkonose Bierroute. Al wandelend ontdek je het natuurgebied en kom je bij de hoogstgelegen brouwerijen van Tsjechië. In totaal wandel je 22 km, maar dat aantal kan ook gemakkelijk verhoogd worden. Wie het rustiger aan wil doen, je wilt tenslotte alle biertjes kunnen drinken, kan ook overnachten in één van de pensions.

4. Colours of Ostrava: beleef het grootste muziekfestival. Velen weten het niet, maar Tsjechië is ook erg hip en dat kan je zelf ervaren tijdens het muziekfestival Colours of Ostrava van 19 tot 22 juli. Dit vierdaagse muziekfestival vindt plaats in Oost-Tsjechië in de stad Ostrava rondom een oude staalfabriek. Diverse podia staan in het 300 hectare industrieterrein. Artiesten die dit jaar zullen optreden zijn o.a. Norah Jones, Birdy en Imagine Dragons. Niet geheel onbelangrijk: een ticket voor vier dagen kost slechts 88 euro.

4. Colours of Ostrava: beleef het grootste muziekfestival. Velen weten het niet, maar Tsjechië is ook erg hip en dat kan je zelf ervaren tijdens het muziekfestival Colours of Ostrava van 19 tot 22 juli. Dit vierdaagse muziekfestival vindt plaats in Oost-Tsjechië in de stad Ostrava rondom een oude staalfabriek. Diverse podia staan in het 300 hectare industrieterrein. Artiesten die dit jaar zullen optreden zijn o.a. Norah Jones, Birdy en Imagine Dragons. Niet geheel onbelangrijk: een ticket voor vier dagen kost slechts 88 euro.

5. Barok festival in Český Krumlov. In Tsjechië staat 2017 in het teken van barok. Het land herbergt namelijk vele barokke schatten en niet alleen in Praag. In het Zuid-Boheemse stadje Český Krumlov lijkt het alsof je honderden jaren terug de tijd ingaat, maar tijdens het barok festival wordt het nog realistischer. Van 15 tot 17 september wordt het evenement gehouden en vinden er op diverse plekken voorstellingen plaats, die gepaard gaan met prachtige kostuums, dans en muziek zoals in tijd van de barok.

5. Barok festival in Český Krumlov. In Tsjechië staat 2017 in het teken van barok. Het land herbergt namelijk vele barokke schatten en niet alleen in Praag. In het Zuid-Boheemse stadje Český Krumlov lijkt het alsof je honderden jaren terug de tijd ingaat, maar tijdens het barok festival wordt het nog realistischer. Van 15 tot 17 september wordt het evenement gehouden en vinden er op diverse plekken voorstellingen plaats, die gepaard gaan met prachtige kostuums, dans en muziek zoals in tijd van de barok.

6. Alternatieve stedentrip Kutná Hora. Het mijnersstadje Kutná Hora ligt slechts op een uurtje rijden van Praag. De stad is compact en verdwalen is hier bijna onmogelijk, maar de sfeer is er heerlijk. Minder toeristen als in Praag, en toch is er nog voldoende te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de St. Barbara kathedraal en het Ossuarium van Sedlec, een kerk verfraaid met duizenden botten. Het zilvermuseum en een spannend bezoek aan de zilvermijn is ook een aanrader. Gewapend met een witte doktersjas, helm en lamp ontdek je het donkere gangenstelsel. Eettip: Restaurant Dačický voor een ultieme Tsjechische gastronomische ervaring.

6. Alternatieve stedentrip Kutná Hora. Het mijnersstadje Kutná Hora ligt slechts op een uurtje rijden van Praag. De stad is compact en verdwalen is hier bijna onmogelijk, maar de sfeer is er heerlijk. Minder toeristen als in Praag, en toch is er nog voldoende te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de St. Barbara kathedraal en het Ossuarium van Sedlec, een kerk verfraaid met duizenden botten. Het zilvermuseum en een spannend bezoek aan de zilvermijn is ook een aanrader. Gewapend met een witte doktersjas, helm en lamp ontdek je het donkere gangenstelsel. Eettip: Restaurant Dačický voor een ultieme Tsjechische gastronomische ervaring.

7. Wijnfestivals in Zuid-Moravië. Zuid-Moravië staat bekend als hét wijngebied van Tsjechië. Wijngaarden en wijnkelders zijn hier overal te vinden. De laatste jaren is de kwaliteit van de wijn in Tsjechië erop vooruit gegaan en daar zijn ze in Zuid-Moravië erg trots op. De wijn vloeit rijkelijk in september. Dan vinden namelijk de wijnfestivals plaats in bijna elk dorp. Tip: fiets één van de vele Moravische wijnroutes en stap onderweg zo nu en dan af voor een wijntje. Het grootste wijnfeest is in het charmante stadje Mikulov.

7. Wijnfestivals in Zuid-Moravië. Zuid-Moravië staat bekend als hét wijngebied van Tsjechië. Wijngaarden en wijnkelders zijn hier overal te vinden. De laatste jaren is de kwaliteit van de wijn in Tsjechië erop vooruit gegaan en daar zijn ze in Zuid-Moravië erg trots op. De wijn vloeit rijkelijk in september. Dan vinden namelijk de wijnfestivals plaats in bijna elk dorp. Tip: fiets één van de vele Moravische wijnroutes en stap onderweg zo nu en dan af voor een wijntje. Het grootste wijnfeest is in het charmante stadje Mikulov.

1. Skiën in het Ertsgebergte. Een wintersportvakantie in Tsjechië is niet alleen voordelig, de gezellige stadjes in de nabije omgeving dragen bij tot de sfeer en de gebieden zijn zeer geschikt voor wie nog nooit op de latten heeft gestaan. Het Ertsgebergte vormt de grens tussen Tsjechië en Duitsland en de hoogte bergtop aan de Tsjechische kant heet Klínovec (1.244 m). Skiareal Klínovec is het grootste skigebied in het Ertsgebergte. Samen met het Duitse skicentrum Fichtelberg bieden de twee skicentra een gezamenlijke skipas aan en er is een skibus die de gebieden met elkaar verbindt. Het gebied heeft 33 km aan skipistes in alle moeilijkheidsgraden. Pret voor de hele familie! 2. Fietsen langs de Elbe. Tsjechië is een uitstekend fietsland. De trajecten zijn goed aangegeven en voeren door bossen, langs rivieren en leuke stadjes. De Elberoute is de populairste fietsroute en bovendien voor iedereen geschikt vanwege de geringe hoogteverschillen. Dit lange afstandspad loopt van Duitsland helemaal naar de bron van de rivier de Elbe in het Reuzengebergte in Tsjechië. Het Tsjechische gedeelte is 370 km lang en doorkruist pittoreske plaatsjes zoals Děčín, Mělník en de historische bisschopstad Litoměřice. Goed nieuws: onderweg vind je voldoende fietsvriendelijke campings en hotels! 3. Bier proeven en wandelen in het Reuzengebergte. Een perfecte combinatie voor veel mensen dat is precies wat vier mini-brouwerijen in het hoogste gebergte van Tsjechië ook dachten. Zij ontwikkelde de Krkonose Bierroute. Al wandelend ontdek je het natuurgebied en kom je bij de hoogstgelegen brouwerijen van Tsjechië. In totaal wandel je 22 km, maar dat aantal kan ook gemakkelijk verhoogd worden. Wie het rustiger aan wil doen, je wilt tenslotte alle biertjes kunnen drinken, kan ook overnachten in één van de pensions. 4. Colours of Ostrava: beleef het grootste muziekfestival. Velen weten het niet, maar Tsjechië is ook erg hip en dat kan je zelf ervaren tijdens het muziekfestival Colours of Ostrava van 19 tot 22 juli. Dit vierdaagse muziekfestival vindt plaats in Oost-Tsjechië in de stad Ostrava rondom een oude staalfabriek. Diverse podia staan in het 300 hectare industrieterrein. Artiesten die dit jaar zullen optreden zijn o.a. Norah Jones, Birdy en Imagine Dragons. Niet geheel onbelangrijk: een ticket voor vier dagen kost slechts 88 euro. 5. Barok festival in Český Krumlov. In Tsjechië staat 2017 in het teken van barok. Het land herbergt namelijk vele barokke schatten en niet alleen in Praag. In het Zuid-Boheemse stadje Český Krumlov lijkt het alsof je honderden jaren terug de tijd ingaat, maar tijdens het barok festival wordt het nog realistischer. Van 15 tot 17 september wordt het evenement gehouden en vinden er op diverse plekken voorstellingen plaats, die gepaard gaan met prachtige kostuums, dans en muziek zoals in tijd van de barok. 6. Alternatieve stedentrip Kutná Hora. Het mijnersstadje Kutná Hora ligt slechts op een uurtje rijden van Praag. De stad is compact en verdwalen is hier bijna onmogelijk, maar de sfeer is er heerlijk. Minder toeristen als in Praag, en toch is er nog voldoende te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de St. Barbara kathedraal en het Ossuarium van Sedlec, een kerk verfraaid met duizenden botten. Het zilvermuseum en een spannend bezoek aan de zilvermijn is ook een aanrader. Gewapend met een witte doktersjas, helm en lamp ontdek je het donkere gangenstelsel. Eettip: Restaurant Dačický voor een ultieme Tsjechische gastronomische ervaring. 7. Wijnfestivals in Zuid-Moravië. Zuid-Moravië staat bekend als hét wijngebied van Tsjechië. Wijngaarden en wijnkelders zijn hier overal te vinden. De laatste jaren is de kwaliteit van de wijn in Tsjechië erop vooruit gegaan en daar zijn ze in Zuid-Moravië erg trots op. De wijn vloeit rijkelijk in september. Dan vinden namelijk de wijnfestivals plaats in bijna elk dorp. Tip: fiets één van de vele Moravische wijnroutes en stap onderweg zo nu en dan af voor een wijntje. Het grootste wijnfeest is in het charmante stadje Mikulov.

Lees ook:
Industriële parels ontdekt in Oost-Tsjechië
Uitleven langs de Elbe in Boheems Zwitserland
5 tips voor een hipper Tsjechië
5 x fietsen in Tsjechië
Gezellig eropuit: bierwandelen in Tsjechisch Reuzengebergte
Alles wat je moet weten over wintersport in Tsjechië

Foto’s: © CzechTourism

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *