Met het openbaar vervoer door Tsjechië: wat je moet weten

Reizen naar een onbekend land met het openbaar vervoer is een beleving op zich! Terwijl de hogesnelheidstrein raast, hoe je alleen maar te genieten van het voorbijkomende landschap. Maar voor het zo ver is, gaat er soms heel wat gepuzzel aan vooraf! Vandaar deze handige tips als je Tsjechië wil ontdekken met trein, tram of bus!

Naar Tsjechië met de trein of bus
Wie meteen goed wil beginnen, gaat met het openbaar vervoer vanuit België of Nederland naar Tsjechië. Dat kan met de bus of de internationale trein. Vanuit Amersfoort rijdt er een trein naar Berlijn, waar je moet overstappen. De Eurocity gaat vanaf de Duitse hoofdstad in 4,5 uur naar Praag. Tip: ga aan de linkerkant zitten, dan heb je een prachtig uitzicht op het landschap en de rivier de Elbe. Ga je liever met de bus? Flixbus rijdt in ongeveer 15 uur naar Praag en een ticket kost zo’n 50 euro. Andere busmaatschappijen die vanuit Nederland en België naar Tsjechië rijden zijn Eurolines en RegioJet van Student Agency.

Reis je van stad naar stad? Sla dan Brno niet over!

Reis je van stad naar stad? Sla dan Brno niet over!

Rondreizen in Tsjechië
Tsjechië leent zich uitstekend om te interrailen. Er bestaan veel verbindingen naar steden en natuurparken en bovendien kosten ze niet veel. Van Praag naar Pilsen, ongeveer een uur, spoor je al voor slechts 4 euro. Wist je dat je met verschillenden soorten vervoer kan reizen? Zo zijn er hogesnelheidstreinen tussen Praag en Ostrava, luxebussen met wifi van Student Agency maar ook boemeltreintjes die ontzettend veel herrie maken en hoognodig aan vervanging toe zijn. Wel een voordeel: wie een overstap heeft in een klein plaatsje hoeft niet bang te zijn om de andere trein te missen. De treinen wachten namelijk op elkaar.

Zin in een actieve vakantie? Het stadje Jičín is de poort naar verschillende natuurparken.

Zin in een actieve vakantie? Het stadje Jičín vormt de poort naar verschillende natuurparken.

Van stad naar stad
Het beste startpunt voor je vakantie is de hoofdstad Praag. Vanuit hier kan je alle kanten op. Ga bijvoorbeeld naar het Zuid-Boheemse České Budějovice. Een directe trein brengt je binnen twee uur naar deze stad van Budweiser bier. Het sprookjesachtige stadje Český Krumlov ligt 25 km ten zuiden van hier, ook bereikbaar per trein. Andere leuke steden om naar toe te gaan zijn Pilsen, Brno, Ostrava en Kutná Hora.

Per spoor naar de natuur
Ook naar een natuurgebied reis je gemakkelijk met het openbaar vervoer. Vanuit Praag gaat er een directe bus naar Špindlerův Mlýn in het Reuzengebergte. Hier kan je fantastisch wandelen, mountainbiken en andere uitdagende activiteiten doen. Het natuurgebied Boheems Paradijs, bekend vanwege de rotsformaties, is te bereiken met de trein. Die neem je best naar het plaatsje Jičín.

Binnen Praag geraak je overal vlot met het openbaar vervoer.

Binnen Praag geraak je overal vlot met het openbaar vervoer.

Openbaar vervoer in Praag
In de hoofdstad reis je prima van punt a naar punt b. Er bestaan 4 soorten tickets: 30 min, 90 min, 1 dag en een driedaagse ov-pas. De tram en metro rijden frequent en via www.dpp.cz vind je alle informatie over het openbaar vervoer in Praag. Tickets koop je bij de kiosk, op het vliegveld, bij sommige hotels en ook bij de chauffeur zelf. Let erop dat je het ticket afstempelt wanneer je instapt! Fijne reis!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Toerisme Tsjechië
| www.czechtourism.com
Openbaar vervoer in Tsjechië | www.idos.cz
Hierop worden de beste routes aangegeven en met welk vervoer.
Tsjechische treinmaatschappij České dráhy | www.cd.cz/eshop/
Koop je treinkaartjes makkelijk online.
Interrail Tsjechië Pass | www.interrail.eu/nl/interrail-passen/one-country-pass/tsjechie
Dit Interrail ticket voor specifiek Tsjechië geeft je de mogelijkheid om 3, 4, 6 of 8 dagen te reizen met de trein. Kijk wel vooraf na of dit daadwerkelijk goedkoper is dan apart de treinkaartjes te kopen.
Student Agency | www.studentagency.eu/en/
Deze reisorganisatie biedt vlieg-, bus- en treinreizen aan voor een scherpe prijs. De gele bussen en RegioJet treinen rijden naar verschillende steden in Tsjechië, maar ook naar plaatsen over de grens. Reis bijvoorbeeld met Student Agency van Praag naar Brno voor zo’n 8 euro of van Praag naar Boedapest voor 20 euro.

Foto’s: © CzechTourism

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *