Alles wat je moet weten over wintersport in Tsjechië

Je zou er niet meteen aan denken als wintersportland, maar toch weet Tsjechië ’s winters te bekoren. Vooral families met kleine kinderen komen hier aan hun trekken als ze hun kroost willen leren skiën. Bovendien vind je hier niet minder dan 300 km langlaufpistes en liggen de steden niet ver weg!

Een blik op enkele skigebieden
Skiareál Špindlerův Mlýn
: naar verluidt het beste skicentrum in de Tsjechische Republiek. Het skiresort bestaat uit 5 skicentra, waarvan Svatý Petr de bekendste is. Alle skigebieden hebben een gezamenlijke skipas.
SkiResort ČERNÁ HORA – PEC: met 41 km aan pistes en 90 km aan langlaufpistes is dit het grootste skigebied van Tsjechië, gelegen in het oosten van het Reuzengebergte. Het SkiResort bestaat uit 5 gebieden met een gezamenlijk skipas. Je geraakt gemakkelijk van het ene naar het ander gebied dankzij skibussen of snowcats.
Skiareál Klínovec: dit is het grootste gebied in het Ertsgebergte. Het heeft 4 kabelbanen en 7 skiliften die skipistes in alle moeilijkheidsgraden met elkaar verbinden. Zowel grote als kleine durvers komen aan hun trekken in het snowpark vol obstakels en het kinderskipark.
Skiareál Lipno: dit skigebied in het Boheemse Woud heeft zich gedurende jaren ontpopt tot een echte familiebestemming. Skiareál Lipno is ideaal voor families met jonge kinderen en beschikt bovendien over het modernste onderwijsskigebied in Tsjechië.
Dolní Morava relax&sport resort: nog een topper als je eropuit wil met de hele familie. Dit moderne skigebied in Oost-Tsjechië biedt veel amusement aan voor zowel kinderen als volwassenen. Zo kan je elke zaterdag genieten van de Adventure Nights: spectaculaire shows op de piste waarbij ook een speciaal programma voor de allerkleinsten voorbereid is.

De skigebieden in Tsjechië zijn niet te groot, maar bieden genoeg variatie © CzechTourism

De skigebieden in Tsjechië zijn niet te groot, maar bieden genoeg variatie © CzechTourism

Czech Skipass
Ook dit jaar is er de succesvolle Czech Skipass – een skipas voor het hele seizoen, die toegang biedt tot 23 grote skigebieden, verdeeld over de hele Tsjechische Republiek. Met de Czech Skipass kan je in totaal 34 stoeltjes- en cabineliften en 141 sleepliften nemen en over 190 km aan pistes afdalen. De prijs van een jaarskipas is 410 euro voor volwassenen, 335 euro voor jongeren (12 t/m 17 jaar) en senioren (63+). De prijs voor kinderen van 6 t/m 11 jaar is 300 euro.

Langlaufen of sleeën
Wie geen zin heeft in skiën, komt in Tsjechië niets te kort. Wist je dat het land een waar langlaufparadijs is? In Sumava in Zuid-Bohemen vind je meer dan 300 km langlaufpistes in het decor van prachtige natuurparken. Ook sleeën is er populair en wordt veel gedaan door de kinderen. In sommige skigebieden liggen speciale sleebanen, zoals in Janske Lazne met een lengte van 3,5 km.

Dankzij aangepaste shows en sneeuwparken hebben ook de allerkleinsten een topvakantie © David Marvan

Dankzij aangepaste shows en sneeuwparken hebben ook de allerkleinsten een topvakantie © David Marvan

Koude winters maken schaatsbanen
Tsjechische winters kunnen heel koud zijn. Dat komt door het landklimaat. De temperatuur ligt ’s winters overdag rond het vriespunt en ’s nachts rond -5 à -6 graden. De koudste plekken zijn op de toppen van het Ertsgebergte, de Sudeten en het gebied rond Svitavy. Dankzij de koude winters kent het land ook een redelijk aantal ijsdagen. Dat betekent dat er op verschillende meren geschaatst kan worden. Zodra het Lipnomeer bevriest kan je over de langste geprepareerde natuurijsbaan ter wereld glijden.

Voordelig
Groot voordeel van een wintersport in Tsjechië is dat het prijsniveau hier nog steeds vriendelijk is. Er is een ruime keuze aan betaalbare accommodaties. Elk skicentrum heeft ook specifieke aanbiedingen en kortingen. Parkeren is meestal gratis net zoals skipassen voor kinderen onder de 5 à 6 jaar. Het grootste voordeel zijn de prijzen voor eten en drinken. Terwijl het in de Alpenlanden bijzonder duur is om een maaltijd te nuttigen op de piste, kan er in Tsjechië flink op worden bespaard. De prijzen voor een biertje zijn ongeveer 1 á 2 euro en een Tsjechische maaltijd is al te krijgen voor 6 of 7 euro.

Wie een skiën beu is, bereikt snel en gemakkelijk een stad voor een uitstapje © CzechTourism

Wie een skiën beu is, bereikt snel en gemakkelijk een stad voor een uitstapje © CzechTourism

Van piste makkelijk de steden in
In Tsjechië is een wintersport en stad zeer goed te combineren. Vanuit skigebied Lipno ben je bijvoorbeeld binnen een uurtje in de sprookjesachtige Český Krumlov. Nog wat tijd over? Bezoek het wonderlijke kasteel Hluboká, dat tevens in de winter open is. Het skigebied Klínovec ligt op maar 30 km van de prachtige kuuroordstad Karlovy Vary en vanuit Špindlerův Mlýn of Černá Hora-Pec kan je een mooi uitstapje maken  naar de Noord-Boheemse steden Liberec, Trutnov of Jablonec nad Nisou. Praag is in alle seizoen prachtig, zo ook in de winter en kan ideaal gecombineerd worden met een dagje skiën in skiareal Monínec, een uurtje rijden vanaf de hoofdstad.

Meer info: www.czechtourism.com

Coverfoto: © Spinderluv Mlyn

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *