5 x fietsen in Tsjechië

Tsjechië is misschien niet het eerste land waar je zou gaan fietsen, maar toch biedt het gevarieerde landschap van pittoreske steden, bossen, burchten en kastelen, bergen en rivieren talloze mogelijkheden. 5 populaire fietsroutes nemen je op sleeptouw.

1. Fietsen langs de Moldau
De Moldau is de langste rivier op Tsjechische grondgebied en haar bron vormt meteen het startpunt van deze fietstocht. De rivier leidt je door het Bohemer Woud naar de samenvloeiing met de rivier de Elbe, bij de stad Mělník. De fietsroute maakt deel uit van de internationale EuroVelo 7 (Sun route), is 465 km lang en passeert halverwege de hoofdstad Praag.

2. Langs de Elbe naar Duitsland
Ook de Elbe kunt je vanaf de bron volgen per fiets in het Reuzengebergte. De route voert je naar de grens met Duitsland of verder naar de Noordzee bij het Duitse Cuxhaven. Onderweg kom je de historische steden Mělník en Litoměřice tegen en spot je romantische kastelen in Velké Březno, Roudnice nad Labem en de historische vesting Terezín. De route in Tsjechië is 370 km lang en de hele route tot aan Duitse Cuxhaven is 1230 km. Een populaire variant van deze route start in Praag en gaat naar Dresden.

3. Wijnroutes in South Morava
De combinatie van wijn en fietsen wordt erg geapprecieerd in heel Tsjechië. Daarom bestaat er een netwerk van verschillende fietsroutes door het prachtige landschap in Moravië, die de fietser langs wijnkelders en wijngaarden leiden. De routes zijn van verschillende niveaus, geschikt voor iedereen dus, ook wanneer je een glaasje te veel geproefd hebt.

4. Praag-Wenen
Deze fietsroute, die twee historische Europese hoofdsteden verbindt, brengt je naar het pittoreske Tábor en Jindřichův Hradec, langs het kasteel Vranov nad Dyjí en prachtige natuurgebieden als Podyjí en Pálava. Het Tsjechische deel van de route telt 320 km met een totale lengte van 460 km.

5. Het IJzeren Gordijn
Volg de grens van het vroeger gesplitste Europa dankzij de IJzeren Gordijn-route, die tevens de langste Euro Velo Route (13) in Europa is. In Tsjechië gaat ze langs de grens met Bavaria en door het natuurgebied Bohemer Woud. Haar totale lengte is 10.500 km, waarvan 770 km op Tsjechisch grondgebied.

Wie op pad wil gaat met begeleiding, neemt best contact op met de reisbureaus Enthusia of Czechmtbholidays. Zij zijn gespecialiseerd op het gebied van fietstochten.

Foto: © David Marvan

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *