5 tips voor een hipper Tsjechië

Tsjechië oubollig en saai? Niet bepaald. Het land is hip en happening met moderne architectuur, trendy cafeetjes, originele activiteiten en buitengewone belevenissen. Met deze vijf tips ontdek je een verrassend hippe kant van Tsjechië.

Hip Tsjechië: Stodolní straat. © Michal Sváček

Hip Tsjechië: Stodolní straat. © Michal Sváček

1. Ostrava feest in de Stodolní straat
In het centrum van de Noord-Moravische stad Ostrava bevindt zich een straat die nooit slaapt. De Stodolní straat is beroemd door haar bijna zeventig verschillende bars, clubs en restaurants. Het is dé plek om uit te gaan en mensen komen dan ook van heinde en verre om hier in de zomer feest te vieren. De Stolodní straat is goed bereikbaar met stadsvervoer en trein. Er zijn ontelbare evenementen en allerlei muziekstijlen worden er gedraaid. In deze kleurrijke straat kan je bijna een wereldreis maken. Een Portugese bar, een Ierse pub en een zaak in Caribische stijl staan naast elkaar. Ook fijn: Voor een halve liter bier betaal je hooguit 1,30 euro!

Hip Tsjechië: de Absintherie in Praag. © Jens Nandi

Hip Tsjechië: de Absintherie in Praag. © Jens Nandi

2. Proef het ‘verboden’ drankje absint in Praag
Het is groen en kan wel 70 procent alcohol hebben. Het drankje absint werd aan het begin van de 20ste eeuw in diverse Europese landen verboden, omdat het erg verslavend zou zijn. Tegenwoordig is het in veel landen weer verkrijgbaar en in Tsjechië zijn er zelfs speciale absintbars. Een absintmuseum, absintcafé, schilderijexposities en muziekavonden, een absintkraampje en de Absintherie vind je dan weer in de hoofdstad Praag. In dat laatste kan je allerlei ‘museumstukken’ bewonderen zoals karaffen, fonteinen, glazen en absintlepels. Tegelijkertijd proef je absint uit Frankrijk, Zwitserland en Tsjechië. In het café kan je genieten van vele absintlekkernijen in de vorm van mixdrankjes, gebak, ijs en zelfs chocolade.

Hip Tsjechië: uitzicht op Brno. © Roman Kozák

Hip Tsjechië: uitzicht op Brno. © Roman Kozák

3. Beleef Brno als een local
De Zuid-Moravische stad Brno is met haar ontelbare cafés en verschillende kroegen een echte studentenstad. De openbare ruimte wordt dagelijks opgefrist door allerlei projecten van de studenten, zoals Feel Local. Zij organiseren originele tours waar je langs plekken wordt geleidt die alleen bekend zijn bij de inwoners. Tijdens de meer dan drie uur durende wandelingen laten de gidsen de gezellige cafés zien, proef je sfeer van unieke kroegjes en ga je naar stijlvolle plaatsen, die bekend staan om de originaliteit van hun producten. Onze tip: ga naar de cocktailbar Super Circus Panda. Een verborgen parel onder de bars.

Tsjechië: Boheems Zwitserland.  © Pavel Klásek

Tsjechië: de rotsformaties van Boheems Zwitserland. © Pavel Klásek

4. Treed in de voetsporen van filmmakers
Jaarlijks komen filmploegen uit alle windstreken naar Tsjechië toe. Wie de filmlocaties wil ontdekken moet de app Czech Film Trips downloaden. Die is gratis voor iPhone en Android en gunt je een kijkje in de wereld van de filmwetenswaardigheden. Je kan unieke foto’s van filmsets bekijken of stukjes van films direct op de plek afspelen waar ze gedraaid zijn. Films met een achtergrond uit Tsjechië zijn de met een Oscar bekroonde film Amadeus, de biografische speelfilm Edith Piaf waarin Praag even Parijs werd en De Kronieken van Narnia, opgenomen in Boheems Zwitserland en de Adršpach rotsen.

Tsjechië: langs de Moldau in Praag. © RB10

Tsjechië: langs de Moldau in Praag. © RB10

5. Leer Praag anders kennen
In de Tsjechische hoofdstad worden er vele stadswandelingen aangeboden en ook voor alternatieve rondleidingen kan je in Praag terecht. De Tsjechische metropool kan je bijvoorbeeld ontdekken samen met een dakloze. De excursie Pragulic biedt een unieke mogelijkheid om meer te weten te komen over de plaatselijke kraakpanden en de stad te zien door de ogen van mensen die op straat leven. Bovendien helpen deze activiteiten de daklozen bij hun terugkeer in de maatschappij.

De alternatieve kant van Praag wordt gepresenteerd door Prague Alternative Tour waarbij je  alternatieve clubs, galerieën of graffitirijke plaatsen ontdekt. In de hoofdstad zijn ook blinden en slechtzienden welkom. Voor hen zijn speciale rondleidingen opgezet genaamd Touchable Prague. Je leert bijzondere plekken kennen door te voelen. Even genoeg van al dat lopen? Huur een elektrische fiets en ontdek Praag in beweging.

Coverfoto: © Jaromír Chalabala

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *