10 redenen om het wijnlandschap in Catalonië te ontdekken

Naast het bruisende Barcelona en het zuiderse klimaat, is de Spaanse streek Catalonië ook gezegend met unieke wijndomeinen. Al meer dan 2500 jaar lang wordt er wijn verbouwd in verschillende regio’s waardoor het gebied zich als één van de meest toonaangevende wijnregio’s in Europa profileert. Maar er zijn nog redenen om de streek nu al op je bucketlist te zetten!

1. Rijke geschiedenis
De wijnproductie in Catalonië dateert al van zo’n 2500 jaar geleden. Zelfs in de tijden van de Grieken en de Romeinen was de streek een van de pioniers op vlak van wijnproductie. Dat maakt dat Catalonië alle nodige ervaring heeft om het hele productieproces zonder fout te finaliseren en zo elk jaar opnieuw smaakvolle wijnen kan produceren.

2. Prachtige landschappen
Elk wijndomein dat je in Catalonië bezoekt, heeft zijn eigen unieke uitstraling. Zo zal je tijdens je ontdekkingstocht op wijngaarden aan zee, tussen de bergen of in valleien botsen. Een gevarieerde reis met een indrukwekkend vergezicht achter iedere bocht.

2500 jaar vakmanschap vertaalt zich in 600 wijnhuizen.

2500 jaar vakmanschap vertaalt zich in 600 wijnhuizen.

3. Uitgebreid assortiment aan wijnhuizen
Van de 600 wijnhuizen in Catalonië, zijn er maar liefst 300 open voor het grote publiek. Toch kun je er veel op korte tijd bezoeken, aangezien de wijngaarden vrij kort bij elkaar liggen. Dat kan op verschillende manieren: de domeinen zijn toegankelijk voor wandelaars, fietsers of je kunt er zelfs te paard doorheen. Om de ervaring compleet te maken, kun je je doortocht ook aanvullen met een relaxerende wijntherapie of een actieve druivenpluksessie.

4. Gevarieerde architectuur
Catalonië zit al 2500 jaar in de wijnindustrie en dat laat zijn architecturale sporen na. Zo vind je er Art Nouveau wijnhuizen, ook wel wijnkathedralen genoemd, die hun ouderwetse charmes nog steeds met zich meedragen. Ook de liefhebber van moderne architectuur krijgt zijn zin, want er kwamen de laatste jaren heel wat nieuwe wijnhuizen bij die gepaard gaan met al het nieuws op vlak van wijntechnologie.

De wijngaarden bereik je makkelijk met de fiets, al wandelend of zelfs te paard.

De wijngaarden bereik je makkelijk met de fiets, al wandelend of zelfs te paard.

5. Prestigieuze wijnen
Een collectie van 600 wijngaarden betekent ook een enorm groot wijnaanbod, met heel wat paradepaardjes. Tijdens je Catalaanse wijnontdekkingstocht zal je meermaals kennismaken met wereldberoemde wijnen en cava’s. Bij wijnkenners zullen namen als Clos d’Agon, Vins de Taller en Gaintus zeker een belletje doen rinkelen.

6. Verfijnde keuken
Bij wijn hoort ook een verfijnde maaltijd. En waar kan je deze specifieke smaken beter proeven dan in de Mediterrane keuken? Het geheim van de Catalaanse keuken ligt in de kwaliteit en het unieke karakter van de gebruikte producten: lokaal en seizoensgebonden. Daarnaast streeft de regio naar de perfecte balans tussen traditie en vernieuwing.

Maak de wijnervaring compleet met een actieve druivenpluksessie.

Maak de wijnervaring compleet met een actieve druivenpluksessie.

7. Barcelona als start- en eindpunt
Het Catalaanse wijntoerisme en de verschillende wijnervaringen bevinden zich in en rond één van de meest aantrekkelijkste steden van Europa: Barcelona. Ideaal om het platteland even om te ruilen voor de bruisende sfeer van een wereldstad.

8. Bijzonder en authentieke accommodatie
De accommodatie in Catalonië is vaak aangepast aan het wijntoerisme: heel wat charmante hotels en B&B’s liggen te midden van de verschillende wijndomeinen. Verder kom je restaurants op de meest bijzondere plaatsen tegen en kun je van een hele resem aan catering- en speciale diensten gebruik maken. Wat dacht je van een persoonlijk tapasbuffet voor groepen of een wijnproeverij met aangepaste gerechten? Meer informatie over dit soort diensten vind je op www.catalunya.com.

In Catalonië maak je kennis met de relaxte Mediterrane joie de vivre!

In Catalonië maak je kennis met de relaxte Mediterrane joie de vivre!

9. Joie de vivre
Ook de Mediterrane levensstijl zorgt voor een gemoedelijke sfeer als je naar Catalonië trekt: denk aan de zon die altijd aanwezig is, een prachtige kustlijn die nooit verveelt, de indrukwekkende landschappen, rijke cultuur, verfijnde gastronomie en warme gastvrijheid. Catalonië is een regio die alle smaken en interesses aantrekt.

10. Twaalf kwaliteitslabels
Elke Catalaanse wijn behoort tot één van de twaalf D.O. (Denominacion de Origen) of kwaliteitslabels – vergelijkbaar met het Franse ‘Appellation d’Origine Controlée’ of A.O.C. Ze garanderen elk de kwaliteit en het unieke karakter van de wijnen, identificeren de wijnstreken en verzekeren specifieke kenmerken van verschillende geografische gebieden. Door heel wat bestaande wijnroutes ben je in staat om wijnen van de verschillende labels te proeven.

Makkelijk bereikbaar

Catalonië is een regio die makkelijk bereikbaar is vanuit België. Zo zijn er dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Brussels Airport naar Barcelona-El Prat. Daarnaast worden de regionale luchthavens van Girona en Reus aangevlogen vanuit Charleroi. Met de wagen is het zo’n 1.400 kilometer vanuit Brussel naar hoofdstad Barcelona.

Meer info: www.catalunya.com

Bron en foto’s: © Sound of C

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *