Onmisbaar op je to-do lijstje in Spanje: tapas eten. De kleine gerechtjes zijn overal ter wereld bekend en wees er maar zeker van dat ‘tapa’ het eerste woord is dat je hoort als je Spanje bezoekt. Maar wat betekent het eigenlijk? En hoe word je een kei in de beste tapas bestellen?
Van aperitiefhapje…
Tapas is eigenlijk een vorm van aperitieven, gewoonlijk met een biertje, glas wijn of cider ernaast. De gerechtjes kunnen zowel koud als warm zijn, geserveerd op toast of in kleine potjes. Tegenwoordig is het zelfs moeilijk zoeken naar echte traditionele gerechtjes omdat veel restaurants er hun eigen draai aangeven.
…tot volledig gerecht
Ondanks tapas eigenlijk dient om je eetlust te prikkelen voor de komende lunch of in de late namiddag voor je echt aan tafel gaat, kan je het ook als volwaardige maaltijd degusteren mits je voldoende porties naar binnen werkt.
Tapa zoals je wil
De prijzen durven wel eens schommelen naargelang waar je gaat proeven. Op sommige plaatsen moet je ze echt bestellen, maar op andere plekken staan ze gratis op tafel als je een drankje bestelt. Bij dat laatste geval kan je de tapa niet kiezen, maar is het eten wat de pot schaft: hetgeen de chef heeft voorbereid zijnde een ‘tapa van het huis’ of een ‘tapa van de dag’. Wil je toch een andere gerechtje proeven, dan kan je dat nog altijd bestellen van het raciones menu: volledige tapasgerechten aan een vaste prijs die apart kunnen opgediend worden.
Tapas etiquette
Tapas eten is een echte sociale aangelegenheid in groep waarbij je soms wel eens nieuwe mensen leert kennen. Maar het is ook volledig aanvaardbaar om ervan te genieten met een vriend of als koppel. Gewoonlijk staan Spanjaarden aan de bar waar ze de verschillende gerechtjes uitproberen terwijl ze bijkletsen met hun gezelschap. Wanneer er drinken voor de hele groep wordt besteld, heet dat een ronda, wat veel lijkt op ons ‘rondje’.
Tapa tour
Nog een tip om ten volle te genieten van de Spaanse tapas: blijf niet op één plaats. Probeer verschillende dingen uit. De beste tapaszaken vind je meestal in de straten van het historisch centrum van de stad. De meeste steden steken hun tapasbars in een modern kleedje. Zo kan je culinair genieten in gastrobars of op gastronomische marktjes. Bij goed weer is het uiteraard gebruikelijk om buiten te eten op het terras. Wie gelukt heeft, verblijft misschien in Spanje tijdens een ruta de la tapa of tapa tour. Perfect om verschillende bars uit te testen.
Insecten en koning Alfonso X
Wat de oorsprong van tapas betreft, daar bestaan verschillende mythes over. Zo zweert de ene dat in de 17de eeuw koning Alfonso X ooit bediend werd in kleine porties als bijgerecht bij z’n wijn en denkt de andere dat het ooit gebruikelijk was om je drankje te bedekken met een belegd broodkorstje zodat er geen insecten in zouden vallen. Wat de geschiedenis ook mag zijn, het voornaamste is te genieten van de tapas voor je neus.
De 20 populairste Spaanse tapas
Geen idee wat je op restaurant best besteld om niet helemaal uit de toon te vallen? Deze tapas zijn in het hele land erg gebruikelijk en smaken altijd goed!
1. Patatas bravas en patatas alioli: gebakken aardappelen met een rijke saus. De saus bij bravas is pikant, terwijl de alioli vooral bestaat uit olijfolie en look.
2. Spaanse tortilla: meestal besteld in driehoekige stukjes zoals bij een pizza en traditioneel gemaakt met eieren, aardappelen, olijfolie en soms ook ajuin.
3. Ham: met de beste in het gamma: ibericoham. Deze tapa valt het meest in de smaak bij bezoekers en wordt vaak geserveerd met stukjes krokant brood.
4. Kaas: in Spanje bestaan er veel soorten, maar vaak krijg je de meest lokale op je bord. De bekendste in het rijtje: Manchego, Idiazábal, Roncal, Mahón en Majorero.
5. Olijven: ofwel gepekeld geserveerd, ofwel gevuld met ansjovis of pepers.
6. Calamari: of gefrituurde inktvisringen. Een klassieker in heel Spanje.
7. Croquetas: meestal zijn de kroketten er gevuld met ham, maar je vindt er ook met wilde paddenstoelen, krab, inktvis, garnalen, kabeljauw of verschillende soorten sterke kazen zoals Cabrales.
8. Mosselen: gestoomd en vergezeld van citroen of fijngehakte tomaten, ajuin en pepers.
9. Pan tumaca: brood, tomaat, olijfolie en zout. Typisch in Catalonië.
10. Bloedworst en chorizo: samen met de ham zijn dit de meest populaire tapasgerechten van het varken. Het eerste wordt gemaakt op basis van rijst en het tweede gegrild of gekookt in cider.
11. Gilda: een klassieker in het Baskenland. Je krijgt een satéstokje met ansjovis, olijven en hete peper aangereikt.
12. Huevos rotos: gebakken eieren met een vloeibare dooier geserveerd op een bedje van ham en gebakken aardappelen. Meestal kan je met een stukje brood ook soppen in het eigeel.
13. Inktvis: geserveerd met mayonaise of alioli saus.
14. Paella: het meest populair in de regio van Valencia. Het belangrijkste ingrediënt is de rijst samen met de groenten, die naargelang smaak, vis of vlees vergezellen.
15. Pulpo a feira: Galicische octopus, vaak geserveerd op een houten plank. Het wordt gekookt, in stukjes gesneden en op smaakt gebracht met zout, paprikapoeder en besprenkeld met olijfolie.
16. Papas arrugadas: deze aardappelen kan je proeven op alle Canarische Eilanden, waar ze overgoten worden met een intense saus (mojo).
17. Pescaíto frito: gebakken vis in olijfolie. Het meest te vinden in Andalusië waar het wordt opgediend in een soort papillot gevuld met een smaakvolle kruidenmix.
18. Ensaladilla: een koud gerecht, klaargemaakt met aardappelen, mayonaise, tonijn, ei en verschillende fijngehakte groenten zoals wortelen, erwten en groene bonen.
19. Migas: het hoofdingrediënt zijn in olijfolie gebakken croutons die aangevuld worden met verschillende smaakmakers zoals chorizo, spek, pepers, look of ajuin.
20. Salmorejo en gazpacho: twee typische koude soepen uit Andalusië, meestal ’s zomers geserveerd. De hoofdingrediënten zijn tomaten en olijfolie.
Foto’s: © Paul Brighton | Fito Perez | Juan Kim | Dobrica Babic | Tatiana Bralnina
Laat een bericht achter