9 tips voor een budgetvriendelijk weekendje Porto

In Porto, de tweede grootste stad van Portugal, hoef je alleen nog maar je ogen de kost te geven om veel te beleven. De bijzondere architectuur, smalle straatjes en romantische Douro laten je de stad al ervaren zonder één cent te moeten spenderen. Met onze 9 tips profiteer je er ten volle van!

1. Verdwaal in het oude centrum: het stokpaardje van de stad is ongetwijfeld het historisch hart van Porto: Ribeira. De oude wijk, bovendien ook UNESCO Werelderfgoed, ligt langs de oevers van de Douro en charmeert met zijn kleurrijke gevels, smalle straatjes, wapperend wasgoed, smeedijzeren balkonnetjes en authentieke azulejos. Hier vind je verschillende barretjes en restaurantjes waar het aangenaam vertoeven is. Het centrum van de wijk ligt op Praça da Ribeira vanwaar je uitkijkt op de Douro. Heerlijk! © Kiënta Martens

1. Verdwaal in het oude centrum: het stokpaardje van de stad is ongetwijfeld het historisch hart van Porto: Ribeira. De oude wijk, bovendien ook UNESCO Werelderfgoed, ligt langs de oevers van de Douro en charmeert met zijn kleurrijke gevels, smalle straatjes, wapperend wasgoed, smeedijzeren balkonnetjes en authentieke azulejos. Hier vind je verschillende barretjes en restaurantjes waar het aangenaam vertoeven is. Het centrum van de wijk ligt op Praça da Ribeira vanwaar je uitkijkt op de Douro. Heerlijk! © Kiënta Martens

2. Bewonder moderne architectuur: hoe charmant en authentiek de huisjes en gebouwen eruitzien in het centrum van Porto aan de Douro, des te moderner zijn de bouwwerken aan de rand van de stad. Een voorbeeld is Casa da Música, een groot concertgebouw ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. In 2001, toen Porto Culturele Hoofdstad van Europa was, moest het gebouw eigenlijk klaar zijn, maar de officiële opening liet op zich wachten tot in 2005. © Wikimedia Commons

2. Bewonder moderne architectuur: hoe charmant en authentiek de huisjes en gebouwen eruitzien in het centrum van Porto aan de Douro, des te moderner zijn de bouwwerken aan de rand van de stad. Een voorbeeld is Casa da Música, een groot concertgebouw ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. In 2001, toen Porto Culturele Hoofdstad van Europa was, moest het gebouw eigenlijk klaar zijn, maar de officiële opening liet op zich wachten tot in 2005. © Wikimedia Commons

3. Vergaap je aan het mooiste treinstation: wil je de azulejo’s echt tot leven zien komen? Rep je dan naar het São Benton Train Station en aanschouw de levensgrote taferelen en verhalen, in elkaar gepuzzeld met de wit-blauwe tegeltjes. Hier op tijd een trein halen wordt een uitdaging! © Kiënta Martens

3. Vergaap je aan het mooiste treinstation: wil je de azulejo’s echt tot leven zien komen? Rep je dan naar het São Benton Train Station en aanschouw de levensgrote taferelen en verhalen, in elkaar gepuzzeld met de wit-blauwe tegeltjes. Hier op tijd een trein halen wordt een uitdaging! © Kiënta Martens

4. Kerken kijken: Porto staat vol kerken, allemaal rijkelijk versierd met prachtige azulejo’s. Ben je uitgekeken op de buitenkant, aarzel dan niet om ook eens binnen te gaan en het interieur te bewonderen. Toppers om te spotten zijn de Sé Kathedraal, de São Francisco kerk en de Igrejas das Carmelitas. © Kiënta Martens

4. Kerken kijken: Porto staat vol kerken, allemaal rijkelijk versierd met prachtige azulejo’s. Ben je uitgekeken op de buitenkant, aarzel dan niet om ook eens binnen te gaan en het interieur te bewonderen. Toppers om te spotten zijn de Sé Kathedraal, de São Francisco kerk en de Igrejas das Carmelitas. © Kiënta Martens

5. Ga voor het uitzicht: dat ontdek je op de Torre dos Clérigos, een bekende toren in het centrum van Porto daterend uit 1754. De toren staat vast aan de kerk Igreja dos Clérigos en is zo’n 76 meter hoog. Dat maakt hem ook meteen de hoogste kerktoren van Portugal. Beklim 240 trappen voor een paar euro en je kijkt uit over de hele stad! © Kiënta Martens

5. Ga voor het uitzicht: dat ontdek je op de Torre dos Clérigos, een bekende toren in het centrum van Porto daterend uit 1754. De toren staat vast aan de kerk Igreja dos Clérigos en is zo’n 76 meter hoog. Dat maakt hem ook meteen de hoogste kerktoren van Portugal. Beklim 240 trappen voor een paar euro en je kijkt uit over de hele stad! © Kiënta Martens

6. Zoek groene ruimten op: hoewel Porto lang niet zo druk en bombastisch aandoet als hoofdstad Lissabon, is het nooit een slecht idee om de rust van een park op te zoeken. Buiten het centrum, vlakbij de kust ligt het Parque da Cidade do Porto, het grootste stadspark. Niet ver van het stadspark ligt het Pasteleira Urban Park, een 7 hectare groot domein dat in 2003 nog gerenoveerd werd. © Toerisme Portugal

6. Zoek groene ruimten op: hoewel Porto lang niet zo druk en bombastisch aandoet als hoofdstad Lissabon, is het nooit een slecht idee om de rust van een park op te zoeken. Buiten het centrum, vlakbij de kust ligt het Parque da Cidade do Porto, het grootste stadspark. Niet ver van het stadspark ligt het Pasteleira Urban Park, een 7 hectare groot domein dat in 2003 nog gerenoveerd werd. © Toerisme Portugal

7. Zondag = cultuurdag: wie een museum wil bezoeken doet dat best op zondag tussen 10u ’s morgens en 13u. Dan zijn alle musea in Porto gratis toegankelijk. Het Port Wine Museum, Train Museum, Photography Museum of Serralves Museum (hedendaagse kunst, zie foto) zijn aanraders! © Kiënta Martens

7. Zondag = cultuurdag: wie een museum wil bezoeken doet dat best op zondag tussen 10u ’s morgens en 13u. Dan zijn alle musea in Porto gratis toegankelijk. Het Port Wine Museum, Train Museum, Photography Museum of Serralves Museum (hedendaagse kunst, zie foto) zijn aanraders! © Kiënta Martens

8. Neem voordelig het openbaar vervoer: met het Andante ticket spring je voordelig op de bus, tram of metro in Porto. Kies uit een kaartje geldig voor 24 uur (7 euro) of 72 uur (15 euro) en reis zorgeloos door de Portugese stad! Meer info: www.stcp.pt/en/travel/tariffs/touristic-tickets/ © Kiënta Martens

8. Neem voordelig het openbaar vervoer: met het Andante ticket spring je voordelig op de bus, tram of metro in Porto. Kies uit een kaartje geldig voor 24 uur (7 euro) of 72 uur (15 euro) en reis zorgeloos door de Portugese stad! Meer info: www.stcp.pt/en/travel/tariffs/touristic-tickets/ © Kiënta Martens

9. Gebruik The Porto Card: deze toeristische kaart laat je alle hoogtepunten van Porto ontdekken aan verlaagde tarieven of zelfs helemaal gratis. Ze geniet je van gratis inkom in 11 musea, 15 procent korting in 21 restaurants en tal van andere voordelen. Je kiest zelf voor hoeveel dagen je een pas wil (1-4 dagen) en of je er gebruik van het openbaar vervoer bij wil. Prijzen variëren van 6 euro tot 33 euro. © Kiënta Martens

9. Gebruik The Porto Card: deze toeristische kaart laat je alle hoogtepunten van Porto ontdekken aan verlaagde tarieven of zelfs helemaal gratis. Ze geniet je van gratis inkom in 11 musea, 15 procent korting in 21 restaurants en tal van andere voordelen. Je kiest zelf voor hoeveel dagen je een pas wil (1-4 dagen) en of je er gebruik van het openbaar vervoer bij wil. Prijzen variëren van 6 euro tot 33 euro. © Kiënta Martens

1. Verdwaal in het oude centrum: het stokpaardje van de stad is ongetwijfeld het historisch hart van Porto: Ribeira. De oude wijk, bovendien ook UNESCO Werelderfgoed, ligt langs de oevers van de Douro en charmeert met zijn kleurrijke gevels, smalle straatjes, wapperend wasgoed, smeedijzeren balkonnetjes en authentieke azulejos. Hier vind je verschillende barretjes en restaurantjes waar het aangenaam vertoeven is. Het centrum van de wijk ligt op Praça da Ribeira vanwaar je uitkijkt op de Douro. Heerlijk! © Kiënta Martens 2. Bewonder moderne architectuur: hoe charmant en authentiek de huisjes en gebouwen eruitzien in het centrum van Porto aan de Douro, des te moderner zijn de bouwwerken aan de rand van de stad. Een voorbeeld is Casa da Música, een groot concertgebouw ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. In 2001, toen Porto Culturele Hoofdstad van Europa was, moest het gebouw eigenlijk klaar zijn, maar de officiële opening liet op zich wachten tot in 2005. © Wikimedia Commons 3. Vergaap je aan het mooiste treinstation: wil je de azulejo’s echt tot leven zien komen? Rep je dan naar het São Benton Train Station en aanschouw de levensgrote taferelen en verhalen, in elkaar gepuzzeld met de wit-blauwe tegeltjes. Hier op tijd een trein halen wordt een uitdaging! © Kiënta Martens 4. Kerken kijken: Porto staat vol kerken, allemaal rijkelijk versierd met prachtige azulejo’s. Ben je uitgekeken op de buitenkant, aarzel dan niet om ook eens binnen te gaan en het interieur te bewonderen. Toppers om te spotten zijn de Sé Kathedraal, de São Francisco kerk en de Igrejas das Carmelitas. © Kiënta Martens 5. Ga voor het uitzicht: dat ontdek je op de Torre dos Clérigos, een bekende toren in het centrum van Porto daterend uit 1754. De toren staat vast aan de kerk Igreja dos Clérigos en is zo’n 76 meter hoog. Dat maakt hem ook meteen de hoogste kerktoren van Portugal. Beklim 240 trappen voor een paar euro en je kijkt uit over de hele stad! © Kiënta Martens 6. Zoek groene ruimten op: hoewel Porto lang niet zo druk en bombastisch aandoet als hoofdstad Lissabon, is het nooit een slecht idee om de rust van een park op te zoeken. Buiten het centrum, vlakbij de kust ligt het Parque da Cidade do Porto, het grootste stadspark. Niet ver van het stadspark ligt het Pasteleira Urban Park, een 7 hectare groot domein dat in 2003 nog gerenoveerd werd. © Toerisme Portugal 7. Zondag = cultuurdag: wie een museum wil bezoeken doet dat best op zondag tussen 10u ’s morgens en 13u. Dan zijn alle musea in Porto gratis toegankelijk. Het Port Wine Museum, Train Museum, Photography Museum of Serralves Museum (hedendaagse kunst, zie foto) zijn aanraders! © Kiënta Martens 8. Neem voordelig het openbaar vervoer: met het Andante ticket spring je voordelig op de bus, tram of metro in Porto. Kies uit een kaartje geldig voor 24 uur (7 euro) of 72 uur (15 euro) en reis zorgeloos door de Portugese stad! Meer info: www.stcp.pt/en/travel/tariffs/touristic-tickets/ © Kiënta Martens 9. Gebruik The Porto Card: deze toeristische kaart laat je alle hoogtepunten van Porto ontdekken aan verlaagde tarieven of zelfs helemaal gratis. Ze geniet je van gratis inkom in 11 musea, 15 procent korting in 21 restaurants en tal van andere voordelen. Je kiest zelf voor hoeveel dagen je een pas wil (1-4 dagen) en of je er gebruik van het openbaar vervoer bij wil. Prijzen variëren van 6 euro tot 33 euro. © Kiënta Martens

Meer info: www.visitporto.travel

Coverfoto: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *