Hier proef je de lekkerste Servische wijnen

Wie Servië zegt, denkt wellicht niet spontaan aan wijn. Toch is het land al sinds jaar en dag een belangrijke wijnbestemming. Zowel in het Centrale Servische gedeelte als in de noordelijke Vojvodina ligt het bezaaid van de wijngaarden. Deze wijnhuizen kun je alvast makkelijk op eigen houtje ontdekken.

Beste in Centraal-Europa
Servië is één van de oudste wijnlanden in Europa. Hun wijncultuur dateert namelijk al uit de tijd van de Romeinen. Een echt hoogtepunt kenden de wijnboeren in de eerste helft van de 20ste eeuw, toen hun land da grootste wijnproducent van Centraal-Europa was en Servische wijnen internationale faam genoten.

Heropstart
Na de Tweede Wereldoorlog raakte de Servische wijnbouw echter in verval en beschikte men niet meer over de middelen om te concurreren met de Europese en wereldwijnen die veel modernere technieken gebruikten. Sinds de eeuwwisseling is terug een revival van Servische wijnen aan de gang en wordt er opnieuw volop geïnvesteerd in nieuwe technieken, professionele machines en de ontwikkeling van nieuwe druivensoorten. Deze wijnhuizen zijn alvast een bezoek waard.

Wijn proeven in Servië: Podrum Radovanovic

Wijn proeven in Servië: Podrum Radovanovic

Podrum Radovanovic
Het wijnhuis Podrum Radovanovic heeft een rijke geschiedenis: grootvader Milos Radovanovic begon al met wijnbouw aan het begin van de 20ste eeuw. Nadat de wijnactiviteiten na het einde van WOII stopten, besliste kleinzoon Miodrag in 1990 om het wijnimperium van zijn grootvader opnieuw op te bouwen. En met succes, want het wijnhuis mocht al meerdere gouden medailles in ontvangst nemen op heel wat internationale wijnfestivals. Vooral de Cabernet Sauvignon is een absolute topper in het gamma en kan je zelfs drinken op de vluchten van Air Serbia. Daarnaast verbouwt Podrum Radovanovic ook Sauvignon Blanc, Riesling en Chardonnay. De wijngaard van Podrum Radovanovic ligt in het hart van Sumadija, een streek die ook wel bekend staat als het Toscane van Servië en maar een uurtje rijden van Belgrado. Het wijnhuis biedt begeleide bezoeken aan, inclusief proeverij. Meer info: www.podrumradovanovic.rs

Wijn proeven in Servië: Aleksandrovic

Wijn proeven in Servië: Aleksandrovic

Aleksandrovic
Nog een knap wijnhuis in Sumadija: Aleksandrovic staat bekend om hun sprankelende wijnen op basis van Chardonnay en Pinot Noir gemaakt volgens de originele ‘méthode Champennoise’. Toen de koninklijke wijnmeester Zivan Tadic, die na WOII emigreerde naar Canada, vernam dat de familie Aleksandrovic opnieuw wijn ging verbouwen in zijn thuisregio Oplenac, stuurde hij prompt de originele samenstelling van de Trijumfwijn door. Deze wijn werd voor de oorlog in heel wat koninklijke paleizen in Europa geserveerd. Ondertussen zijn de Trijumfwijnen het paradepaardje van huis Aleksandrovic dat naast de sprankelende wijnen vooral bekend staat om zijn blends van witte druivensoorten zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Blanc en Riesling. Meer info: vinarijaaleksandrovic.rs

Wijn proeven in Servië: Zvonko Bogdan Winery

Wijn proeven in Servië: Zvonko Bogdan Winery

Zvonko Bogdan Winery
Voor Servisch muzikant en componist Zvonko Bogdan, vooral bekend bij de oudere generatie, is naast muziek ook wijn zijn grote passie. En dat merk je meteen als je binnenwandelt in zijn statige wijnhuis in Subotica, een stadje in het noorden van Servië dat bekendstaat om haar prachtige art nouveaugebouwen. Zvonko Bogdan liet niets aan het toeval over en bezocht tal van Franse, Amerikaanse en Duitse wijnhuizen alvorens zijn eigen wijn te beginnen verbouwen. Niet alleen maakt hij gebruik van de modernste technologieën, de wijn wordt ook steevast gerijpt in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten.  Voor de keuze van zijn druivensoorten liet hij speciaal bodemstalen van zijn wijngaarden inspecteren door enkele onderzoekscentra in Bordeaux en Geisenheim. Het resultaat? Een selectie van klassieke witte, rosé en rode wijnen die internationaal al tal van erkenning kregen. Iedere dag kan je in de Zvonko Bogdan Winery terecht voor een begeleid bezoek en wijnproeverij. Meer info: www.vinarijazvonkobogdan.com

Wijn proeven in Servië: Temet Winery

Wijn proeven in Servië: Temet Winery

Temet Winery
Temet is een perfect voorbeeld van de hernieuwde wijncultuur die Servië momenteel typeert. Begonnen in 2010 en geleerd van de meest gerenommeerde wijnbouwers in Frankrijk maakt Temet gebruik van de allernieuwste technieken en straalt het wijnhuis een moderne klasse uit. Temet is gelegen in de Pomoravlje regio in het oosten van Servië en grenzend aan de Sumadija wijnstreek. De zachte hellingen en het zonnige klimaat zorgen voor karaktervolle wijnen, vooral de rode wijn is een aanrader. Bij Temet gebruiken ze niet alleen internationale druivensoorten als Cabernet Sauvignon, Merlot en Petit Verdot, maar ook inheemse soorten als Smederevka, Tamjanika en Morava. Wie een bezoek brengt aan Temet kan een wijnproeverij doen vanop het indrukwekkende terras dat uitkijkt over de wijngaarden van Temet. Meer info: www.temet.rs

Wijn proeven in Servië: Podrum Malca

Wijn proeven in Servië: Podrum Malca

Podrum Malca
Dit is een van de oudste nog bestaande wijnhuizen van Servië met een geschiedenis die dateert van het begin van de 20ste eeuw. Wat Podrum Malca zo interessant maakt zijn de verschillende types van wijnkelders die nog steeds in gebruik zijn. Zo kan je een bezoek brengen aan een typisch Romeinse wijnkelder, waar de wijn rijpt in klassieke aarden potten of amphoras, of een traditionele Servische wijnkelder met betonnen wijntanks. In de moderne wijnkelder laat men de biowijnen rijpen in inoxen tanks, terwijl in het Nemanjic huis de rode wijnen rijpen in klassieke houten vaten. Bij het wijnhuis ligt ook een restaurant dat exotische maaltijden in een authentiek kader serveert. Meer info: www.podrummalca.com

Bereikbaarheid
Air Serbia heeft dagelijkse vluchtconnecties tussen Brussel en Belgrado. Van daaruit kan je de rest van het land makkelijk bereizen door middel van een huurwagen. Vooral de wijnhuizen in de Sumadija streek zijn maar een uurtje rijden van de hoofdstad.

Meer info: www.airserbia.com en www.serbia.travel

Bron & foto’s: Sound of C

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *