Belgrado beleef je dag en nacht

Belgrado, Servische hoofdstad en het kloppend hart van de Balkan, bruist als nooit tevoren. Het is een stad van contrasten en een smeltkroes van culturen, maar bovenal een bestemming die leeft, dag en nacht. En dit is wat je op die 24 uren kunt ontdekken.

Belgrado valt niet met één term te omschrijven, maar ‘joie de vivre’ vat de stad nagenoeg wel goed samen. De Servische hoofdstad is op het kruispunt van de Christelijke en Ottomaanse cultuur vaak een strijdtoneel geweest en werd meer dan eens volledig of gedeeltelijk verwoest. Toch wisten de inwoners zich keer op keer te herstellen, met het gevolg dat de stad harder leeft dan ooit. De 1,7 miljoen inwoners van vandaag zijn terecht trots op hun heerlijke gastronomie, uitnodigende parken en eilandjes, rijke cultuur en uitgaansleven.

Belgrado: stad vol cultuur en historie

Belgrado: stad vol cultuur en geschiedenis © Sound of C | © Djordje Novakov

Historisch hart van de stad
Het fort van Belgrado, gelegen op het punt waar de Savarivier uitmondt in de Donau, vormt het belangrijkste symbool van de stad. 2000 jaar oude geschiedenis ligt hier verborgen en de stad dankt zelfs haar naam aan de witte kleur van deze vesting: Belgrado betekent ‘witte stad’. Het Kalemegdanpark, zeer geliefd bij de Belgraden omwille van de indrukwekkende uitzichten op de stad met de Donau, ligt rond het fort. In de zomer worden er regelmatig evenementen en optreden georganiseerd.

Handboek voor architectuur
Haar strategische ligging aan de Donau en op de grens met een paar van Europa’s belangrijkste beschavingen zorgden ervoor dat Belgrado doorheen de eeuwen maar liefst 44 keer met de grond gelijk gemaakt werd. Het hoeft daarom niet te verwonderen dat de stad zowat alle dominante bouwstijlen vertegenwoordigt, gaande van eigen Balkanstijl tot classicisme, neorenaissance en neobarok. In het nieuwe deel van de stad overheerst voornamelijk de naoorlogse socialistische bouwstijl.

Belgrado: genieten langs de oevers van de Sava en de Donau

Belgrado: genieten langs de oevers van de Sava en de Donau © Sound of C

Oase en rust in de drukte
Op Ada Ciganlija, een natuurlijk eiland op het punt waar de Sava en de Donau samensmelten, kun je heerlijk picknicken, zonnen op het strand, zwemmen of fietsen rondom het eiland. Ada Ciganlija kan je per taxiboot of in de zomer via een ponton bereiken. Ook het Topciderpark staat garant voor ontspanning. Deze romantische plek ademt nog steeds dezelfde grandeur uit als tijdens de Obrenovicdynastie.

Nooit honger
Eten kan je in Belgrado 24 uur per dag: van bagels in de ochtend tot lokale burgers ’s nachts. Raki is aperitief nummer één en bij de maaltijd serveert men steevast een typische Servische landwijn. De meeste traditionele Servische restaurants liggen in de authentieke Skadarlijawijk, waar rijkelijke vlees- en visschotels met een grote portie groenten dagelijkse kost zijn. ’s Avonds wordt de buurt helemaal gezellig dankzij live optredens van lokale artiesten.

Belgrado: gezelligheid troef in de Servische restaurants

Belgrado: gezelligheid troef in de Servische restaurants © Dusan Milak

Feestboten
Komt het door het harde verleden van de stad of de typische levensvreugde van de Belgraden, één ding is zeker: in Belgrado weten ze hoe ze een feestje moeten bouwen. Langs de oevers van de Donau en de Sava ligt het bezaaid met de ‘splavovi’ of drijvende nachtclubs. Ook in de voormalige industriële wijk Savamala schoten hotspots met clubs, restaurants en bars als paddenstoelen uit de grond. Een stevige kroegentocht start je dan weer beter in Strahinjica Bana in het centrum, een van de meest levendige straten van de stad.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Servië | Internet: www.serbia.travel
Toerisme Belgrado | Internet: www.belgradoinfo.nl/index.html
Bereikbaarheid
Naar Servië reis je het makkelijkst met het vliegtuig. Air Serbia vliegt dagelijks tussen Brussel en Belgrado, en dit al vanaf 195 euro per persoon heen en terug. Meer info: www.airserbia.com
Overnachten
Square 9
| Internet: www.squarenine.rs
Dit luxueuze 5*-hotel ligt pal in het centrum en heeft een gastronomisch en een Japans restaurant en een spacentrum.
Moskva | Internet: www.hotelmoskva.rs
Een elegant 4*-hotel dat zich huisvest in een prachtig gebouw in Secessiestijl. Hier vind je een aperitiefbar, restaurant en café met terras waar je zeker moet proeven van de Servische gebakjes.
Metropol Palace | Internet: www.metropolpalace.com
Dit is een stijlvol 5*-hotel dat geprezen wordt om haar prachtige spacentrum. Mooi meegenomen: het ligt vlakbij het rustige Tasmajdanpark.
Eten en drinken
Beton Hala | Internet: http://stillinbelgrade.com/guide-to-beton-hala/
In deze oude fabriekshal in Savamala is een hippe evenementenlocatie ondergebracht met de meest trendy restaurants van Belgrado.
Lorenzo & Kakalamba | Internet: http://www.lk.rs
Een Italiaans geïnspireerd restaurant dat Servische producten een Italiaans toets geeft, in een vrolijk en kleurrijk decor.
Uitgaan
Brankow | Internet: www.brankowclub.com
Deze nieuwe club ligt in een zuil van de Brankobrug en is ideaal voor een avondlijke cocktail.
Lasta | Internet: https://www.facebook.com/LastaGradskiSplav
Dit is een ‘splav’ of zomerclub en ligt aan de oever van de Sava. Overdag kan je er aan een lekkere cocktail nippen en ’s nachts verandert de plek in een groten open air party.

Bron: Sound of C

Coverfoto: © Sound of C

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *