De beste Deense restaurants van het moment

Denemarken vestigt een nieuw record op culinair gebied. In totaal bezitten nu 22 Deense restaurants samen 26 Michelinsterren. De hoofdstad telt één nieuw 3-sterrenrestaurant en 3 restaurants verdienden dit jaar 1 ster.

Kopenhagen staat in Noord-Europa hoog op de ranglijst wat Michelinsterren betreft en wordt gezien als het culinaire middelpunt van Scandinavië, dat in totaal toch maar 2 driesterrenrestaurants telt. De Deense hoofdstad en de directe omgeving beschikken over 20 sterren verdeeld over 16 restaurants.

Restaurant Geranium
Bovenaan op de erelijst staat restaurant Geranium in de hoofdstad Kopenhagen. Met z’n 3 sterren is dit het eerste en enige restaurant in Denemarken met zo’n hoge score. Op het menu staan alleen biologische gerechten, ook een unicum voor de beoordelaars van Michelin. Nooit eerder in de wereld kreeg een biologisch restaurant 3 sterren toebedeeld.

Behouders en nieuwkomers
De tweede stad van Denemarken, Aarhus in Jutland, heeft zijn drie Michelinsterren kunnen behouden voor de restaurants Gastromé, Frederikshøj en Substans. Volledig nieuw op de Deense erelijst zijn drie restaurants, verspreid over het hele land in de kuststreken van Denemarken, die elk één ster in de wacht mochten slepen. Het gaat over Henne Kirkeby Kro in Henne aan de westkust van Jutland, het restaurant van Hotel Frederiksminde in Præstø, in het zuidoosten van het eiland Seeland en Kadeau in Vestre Sømark op het eiland Bornholm in de Oostzee.

Deense keuken: gerecht van restaurant Geranium

Deense keuken: gerecht van restaurant Geranium © Geranium

Grootste moestuin
De drie regionale Deense nieuwkomers staan onder meer bekend om hun vernieuwende aanpak. In Henne Kirkeby Kro aan de Deense westkust leidt de Engelse chefkok Paul Cunningham de keukenbrigade, waar hij zijn passie en inspiratie vindt in Henne’s grootste moestuin van Denemarken.

Honing en kruiden
In de keuken van het restaurant Frederikshøj in Præstø op Seeland heeft de Deense kok Jonas Mikkelsen de leiding. Zijn handelsmerk is het gebruik van honing en kruiden uit eigen productie. Mikkelsen schakelt kleine boerderijen in de omgeving in om verse lokale ingrediënten voor het restaurant te leveren.

Zicht op de Oostzee
Restaurant Kadeau bij het stadje Aakirkeby op het populaire Oostzee-eiland Bornholm wordt geleid door drie lokale koks die veel zelfgekweekte groenten en kruiden in hun gerechten verwerken. Het restaurant is gevestigd in een voormalig strandpaviljoen met uitzicht over de Oostzee.

Coverfoto: © VisitDenmark

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *