Op je sneakers door Christianshavn: eigenzinnige wijk in Kopenhagen

Kopenhagen is meer dan alleen de Kleine Zeemeermin. Onze eerste wandeling door het centrum bewijst dat. Meer nog, wie een andere kant van de Deense hoofdstad wil ontdekken, steekt het water over en trekt naar de wijk Christianshavn. Geef je ogen de kost want tijdens dag twee zoeken we naar eigenzinnigheid.

Kopenhagen: vooraanzicht van Christiansborg

Vooraanzicht van Christiansborg

Kopenhagen: de ingang van Christiansborg vanop de toren

De ingang van Christiansborg vanop de toren

Koninklijke sferen in de lucht
Start op het eiland Slotsholmen dat zich nog niet in Christianshavn, maar in het stadscentrum bevindt. Daar ligt namelijk het paleis Christiansborg. Onder meer het Parlement, het Hooggerechtshof en het bureau van de Deense Eerste Minister vinden hier onderkomen. Bovendien worden verschillende delen van het paleis nog gebruikt door het Deense koningshuis. Je kan er vrij rondlopen maar de kamers bezoek je tegen betaling. Een aanrader voor fans van de reeks Borgen, want dat werd hier voor een groot deel opgenomen. Tip: de toren van het paleis is gratis toegankelijk met een lift en geeft je een volledig overzicht op de stad. Bij helder weer zie je zelfs de fameuze Øresund brug die het Zweedse Malmö met Kopenhagen verbindt.

Christianshavn

Het uitzicht vanop Christiansborg met de Øresund brug rechtsboven

Kopenhagen: de Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek

Zwarte Diamant aan het water
Wandel verder het kleine eiland af langs het water tot je een gigantisch zwart gebouw passeert. Dit is de Koninklijke Deense Bibliotheek en een knap staaltje architectuur in al z’n eenvoud. Haar bijnaam, de Zwarte Diamant, verwijst naar de gepolijste zwarte granieten gevels en onregelmatige hoeken. De bibliotheek werd voltooid in 1999 als eerste in een reeks van grootschalige culturele gebouwen langs de Kopenhaagse waterkant.

Kopenhagen: links en rechts van de grachten in Christianshavn vind je alsmaar meer knappe appartementen

Links en rechts van de grachten in Christianshavn vind je alsmaar meer knappe appartementen

Wijk zoekt hipsters
Ga verder richting de brug Langebro, een van de twee enige bruggen, de andere is Knippelsbro, waarover gemotoriseerde voertuigen mogen rijden om van het centrum naar Christianshavn te gaan. Deze wijk kampte lang met een slecht imago. Door de buurt op te smukken en hippe moderne appartementen te bouwen aan de waterkant werd de buurt populair en stegen de vastgoedprijzen enorm. Al wie hip wil zijn, moet in Christianshavn wonen!

Christianshavn

De Verlosserskerk

Christianshavn

De wenteltrap van de Verlosserskerk

Langs de gouden torenspits omhoog
Steek het water over en wandel verder richting de Verlosserskerk (Our Saviour’s Church). Het indrukwekkendste aan deze kerk is absoluut de toren in de vorm van een kurkentrekker versierd met gouden details. Als je goed kijkt, herken je een wenteltrap die je tegen betaling kan beklimmen. Het is een tochtje langs soms gevaarlijk smalle stukken, maar eens boven krijg je een knap uitzicht op de wijk. Let op: bij regenweer sluit de toren wegens te gladde trappen. Vergeet zeker niet ook binnen te gaan kijken. De hele kerk is wit geverfd en prachtig versierd met terugkerende gouden elementen. Ook straf: de beiaard die je met wat geluk live kan horen spelen.

Christianshavn

De ingang van Christiania. Aan de andere kant van het bord staat ‘you are now entering the EU’

Iedereen aan de wiet
Wandel een eindje verder en stuit op toch wel het belangrijkste hoogtepunt in Christianshavn: Vrijstad Christiania, ook wel kortweg Christiania. Een zelfverklaarde semi-onafhankelijke community die teert op wiet, graffiti, liefde en giften. Opgericht in 1970 toen een groep hippies een verlaten militaire kazerne kraakte en blijven bestaan als ‘sociaal experiment’ tegen de zin van de Deense regering. Want er wordt zonder gêne overal illegaal softdrugs verkocht. Daarom mag je vanaf een bepaald punt geen foto’s meer maken. De belangrijkste regel van de drie naast de vraag om gewoon plezier te hebben en niet te lopen ‘want dat veroorzaakt paniek’. Chillen is hier de boodschap dus.

Kopenhagen: lekker eten in Street Food Market

Kopenhagen: lekker eten in Street Food Market

Lekker eten in Street Food Market

De wereld onder één dak
Tijd voor de lunch dan. Die nuttig je het best op het mini-eilandje Papirøen (Papiereiland). Daar ligt namelijk de eerste en enige overdekte street food market van de stad. Kleurrijke standjes en foodtrucks serveren eten van over de hele wereld: Thaise noedels, Indiase chicken tandoori, Nederlandse kaastaart, Mexicaanse burritos, Italiaanse (anti)pasta en, waarom niet, Belgische frieten. Wel jammer: slechts één kraampje verkoopt de traditionele Deense sandwich smørrebrød en door de enorme drukte is het soms vechten voor een comfortabel plaatsje.

Christianshavn

Het pittoreske Nyhavn

De Kleine Zeemeermin achterna
Heb je nog zin om de stad te ontdekken op het water en zo alle hoogtepunten mee te pikken? Dan kan je een plaatsje op de boot kopen in Nyhavn, de pittoreske ‘nieuwe haven’. Let wel op: er zijn twee bedrijven die boottours aanbieden, Nettobådene en DFDS Canal Tours. De eerste is wel dubbel zo duur als de tweede terwijl beiden een uur duren. Liever het roer letterijk in eigen handen nemen? Ga dan langs bij Go Boats in de Islands Brygge voorbij de Langebro brug en huur je eigen bootje voor vier.

Voordelig op verplaatsing
Kies voor slimme keuzes in het charmante Kopenhagen. Vermijd toeristische sightseeing bussen, maar stippel je route zelf uit. Ondanks de stad kortingen aanbiedt met de Copenhagen Card, loont de aanschaf vaak niet de moeite omdat er veel dingen gratis te bezichtigen zijn en de meeste musea op bepaalde dagen in de week ook zo toegankelijk zijn. Zelfs als je de andere wijken van de stad wil verkennen, is die kaart niet noodzakelijk. De stad telt maar twee metrolijnen en bovendien kun je met de Copenhagen City Bike voor 25 DKK (ongeveer 3 euro) per uur overal geraken. Duur in Kopenhagen is dus maar relatief.

Bekijk hier de hele stadswandeling op de kaart.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen

Toerisme Denemarken | Internet: www.visitdenmark.nl
Toerisme Kopenhagen | Internet: www.visitcopenhagen.com
Bereikbaarheid
Vliegtuig | Vlieg goedkoop met Transavia | Internet: www.transavia.com
Activiteiten
Copenhagen Card
| Internet: www.copenhagencard.com
Nettobådene boottour | Internet: www.havnerundfart.dk
DFDS Canal Tours | Internet: www.stromma.dk
Copenhagen City Bike | Internet: bycyklen.dk/en/

? PIN nu en plan later

Christianshavn

Foto’s: © Agostino Granatiero | Kiënta Martens | Wikimedia Commons | Ole Steffensen

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *