De geneugten van Limousin: onze tips om te doen, slapen en eten

Limousin, met de departementen Creuse, Correze en Haut-Vienne, ligt in Centraal-Frankrijk. Een stop op weg naar het zuiden waard. Naast hun bekende koeien in een prachtige natuur hebben ze er talloze bezienswaardigheden en originele logies. Bovendien kan je er eten voor een prikje. Waarom nog verder rijden?

Wat te doen in Limousin voor jong en oud?

Ervaar het leven van toen in Bénévent l'Abbaye dankzij een heel spektakel van licht en klank. © Tourisme Creuse

Ervaar het leven van toen in Bénévent l’Abbaye dankzij een heel spektakel van licht en klank. © Tourisme Creuse

Scénovision: klank- en lichtspel in Bénévent l’Abbaye
Na een 3D introductie volgt de bezoeker de verdere levensloop van Marion, een Creusoise van rond 1900. Elke zaal belicht een aspect uit het leven van toen. Op het einde leert ze ons Paul Pellissier kennen, distillateur van de Bénéventine, een likeur die na jaren vergetelheid opnieuw wordt geproduceerd. Van de abdij is enkel de kerk nog te bezoeken. In de overige gebouwen verdrijft het gejoel van de schoolgaande dorpsjeugd vandaag de gewijde stilte van weleer.

Een reuzelabyrint en een wolvenpark nabij Guéret
Het grootste doolhof ter wereld telt 4,5km gangen tussen groenblijvende hagen. Om in één uur de uitgang te bereiken, is het noodzakelijk op de kruispunten de vragen juist te beantwoorden om zo een goede tip te krijgen. In het bos van Chabrières leven wolven in een semi-vrijheid, die de mens toelaat hen te observeren in hun natuurlijke omgeving. In het museum zetten kinderen de stap van de wolf in de sprookjes naar het levende dier.

Zoek de uitweg in het doolhof van Guéret met allerhande tips! © Jean Michel Ban

Zoek de uitweg in het doolhof van Guéret met allerhande tips! © Jean Michel Ban

Het mysterieuze beeldendorp Masgot
Rond 1900 gingen de mannen uit La Creuse metsen in Parijs, hun vrouwen runden de boerderij. Maar François Michaud bleef en creëerde zijn paleis met granietsculpturen, die de waterput en het weidepoortje koninklijke allures gaven. Een wandelparcours leidt langs deze beeldengroepen in het dorp en onthult de legende van de steen van Tournadoire. Een heemkundige kring organiseert voor jong en oud korte kennismakingen met materiaal en techniek en meerdaagse stages. In augustus opent een restaurant.

Aubusson: hoofdstad van de tapijtweefkunst
De tapijtweefkunst van Aubusson behoort recent tot het UNESCO-werelderfgoed. Een bezoek aan het wandtapijtenmuseum, met naast oude meesterwerken ook hedendaagse creaties, is een must. In het stadje kan je in het 16de-eeuws tapijtwevershuis of in de één van de huidige ateliers de nog steeds ambachtelijke weeftechnieken bewonderen. Aan de kerk, de ruïnes van het kasteel en de uurwerktoren heb je een mooi zicht op de smalle straatjes met oude huisjes. Logeertip: Hotel de France.

Spot beelden in Masgot. © Village de Masgot via Flickr Creative Commons

Spot beelden in Masgot. © Village de Masgot via Flickr Creative Commons

Porseleinstad
Limoges is wereldberoemd omwille van haar porselein. Heel wat porseleinfabrieken stellen hun ateliers – maar vooral hun winkels – open voor het grote publiek. Een toeristentreintje voert je in één uur langs de schilderachtige hoekjes van deze veelzijdige stad en wekt zin in een afzonderlijke citytrip. Het station in art-nouveaustijl behoort tot de mooiste van Europa. Het stationsbuffet is niet enkel een aanrader omwille van de goede prijs-kwaliteitsverhouding maar ook door van het majestueuze decor.

In porseleinenstad Limoges beleef je een citytrip in het klein. © Dave Shea via Flickr Creative Commons

In porseleinenstad Limoges beleef je een citytrip in het klein. © Dave Shea via Flickr Creative Commons

20.000 mijlen onder zee
Het aquarium van Limousin ligt tegenover het stadhuis, in een voormalig waterreservoir van Limoges. Je treedt er binnen in een kleurrijke onderwaterwereld met meer dan 2.500 verschillende vissen uit de hele wereld. Elke bak is een eigen biotoop, waarin soms minuscuul kleine visjes terwijl in andere bakken enorme kanjers blijkbaar enkel ontwaken om te eten. Kinderen ontdekken er spelenderwijze een onbekende wereld.

Een wondere wereld in miniatuur
20 jaar werkte een gepassioneerd koppel aan de 7 thematische maquettes, die nu in één sprookjesachtig museum zijn samengebracht: Feeriland in Veyrac. Meer dan 250 motoren laten duizenden figuurtjes bewegen in historische kaders en denkbeeldige werelden, een uniek klank- en lichtspel. In de aangrenzende tuin komt het sprookje tot leven tussen reuzebamboe, in de exotische vijvers, tussen de Aziatische serpenten, reuze-insecten en bij de piraten. De springkastelen, frieten, wafels en ijscrème maken het kinderfeest compleet.

Observeer meer dan 2.500 vissen in het aquarium van Limousin. © Tourisme Haute-Vienne via Flickr

Observeer meer dan 2.500 vissen in het aquarium van Limousin. © Tourisme Haute-Vienne via Flickr

De gruwel van WOII in Oradour
Op 10 juni 1944 werd het dorp Oradour sur Glane, op 20 km van Limoges, volledig verwoest. Alle inwoners werden vermoord door de Wafen-SS. Het martelaarsdorp ligt er, als een beklijvende getuige, nog altijd bij alsof de rook juist is opgetrokken. Al even naar de keel grijpend is het in 1993 opgetrokken herinneringscentrum dat een overzicht geeft van de geschiedenis van 1933 met de opkomst van het nazisme tot 1953. Een film, aangrijpende getuigenissen en achtergrondinformatie tonen hoe laf het beest in de mens kan zijn.

Lekker eten
boeuf de Limousin en tarte creusoise
Wie graag letterlijk van het echte Frankrijk proeft, heeft geluk. Hier kost een hapje eten geen hap uit het vakantiebudget. Een karaf water krijg je overal gratis en wijn is naar onze normen betaalbaar, andere dranken zijn doorgaans duurder. In La Souterraine serveert Le Passe Muraille ’s middags in de week na een saladbar à volonté een keuze uit 3 hoofdgerechten en uit 6 desserts voor €13,00, streekgerechten inbegrepen!

In het Centre de la Mémoire van Oradour herdenk je de gruwel van WO II. © Mapio

In het Centre de la Mémoire van Oradour herdenk je de gruwel van WO II. © Mapio

Overnachten
B&B in St-Vaury: Domaine de la Jarrige
Ex-Elzassers Yolande en Marc gaven een nieuwe glorie aan een vervallen hofstee uit 1674. Zelden zo’n mooi ingerichte kamers en originele vondsten gezien met talloze paradijselijke hoekjes voor kinderen. Een fantastische mix tussen de Duitse Grunlichheit en de Franse Joie du vivre. Een table d’hôte die de charme uitstraalt van een maaltijd onder vrienden in een verrassend decor vol spitsvondige interieurdetails. Ook het ontbijt is er – zoals alles – tot in de puntjes verzorgd.

B&B in Roches: Domaine de la Vergnolle
Een domein van 3 ha, twee natuurlijke visvijvers, een openluchtzwembad, een park met dieren, een table d’hôte en een wellnesspaviljoen met sauna, jacuzzi en zonneterras boven het water. De mogelijkheden om helemaal tot rust te komen zijn hier eindeloos. Naast vijf kamers, kan je als familie of vriendengroepje opteren voor een trekkers- of vissershut, ingericht om zelf te koken. Geen jengelende kinderen dankzij een speelzaal met biljard, tafelvoetbal, pingpong en een gamma bordspelen.

Coverfoto: © Tourisme Haute-Vienne via Flickr

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *