panoramatreinen

On top of the world met de Zwitserse panoramatreinen

Met de trein door de Zwitserse bergen, dat leek reisreporter Lut altijd al een flink eind richting paradijs. Met hoge verwachtingen begon ze aan haar tour met 4 panoramatreinen en tal van tussenverbindingen. Het duurzaamheidslabel dat aan deze reis kleefde, vormde een extra troef.

panoramatreinen

Zwitserland: paradijs voor panoramatreinen
Zwitsers zijn de grootste treinreizigers ter wereld en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Hun treinnetwerk is uitstekend, alles is piekfijn in orde en de treinen rijden altijd stipt op tijd. Als je Zwitserland wilt doorkruisen met het openbaar vervoer, dan is de Swiss Travel Pass een goede oplossing. Met deze pas krijg je onbeperkte toegang tot de meeste trein- en bustrajecten, inclusief een aantal boottrajecten en kabelbanen, en gratis toegang tot bijna 500 musea. Ook vervoer met de GoldenPass Express, één van de 5 grote toeristische trajecten, is in tweede klas inbegrepen. Voor andere panoramatreinen zoals de Glacier Express, de Gotthard Panorama Express, de Bernina Express en de Luzern-Interlaken Express betaal je wel een toeslag. Maar geloof me, die Zwitserse panorama’s zijn elke cent waard!

Chur, oudste stad van Zwitserland
We starten onze reis in Chur, de hoofdstad van het oostelijk gelegen kanton Graubünden, dat volledig in Alpengebied ligt. Graubünden is het enige kanton waar 3 talen gesproken worden: Duits, Italiaans en Reto-Romaans. Kuier in Chur zeker even door de autovrije oude binnenstad, met zijn smalle straatjes, de fonteinen en vele terrasjes. Ook de luisterrijke kathedraal, met een dertiende eeuwse muurschildering, en het hoger gelegen bisschoppelijk slot, zijn een bezoek waard. Na een lekkere lunch of koffiepauze in het stijlvolle Kaffee Klatsch, is het zalig relaxen in het mooie Fontana Park.

panoramatreinen

De Glacier Express, de langzaamste sneltrein ter wereld
Chur is een opstapplaats voor zowel de Bernina als de Glacier Express. Wij nemen de Glacier Express, een trein die al 90 jaar oud is en bekend staat als ‘the slowest fast train on earth’. Het 8 uur durende traject neemt ons mee van San Moritz tot in het zuidelijke Zermatt. Door de hoge ramen in deze panoramatreinen zit je als het ware midden in het prachtige voorbijglijdende landschap: bergen, valleien, rivieren, meren en bergdorpjes, over 291 bruggen en door 91 tunnels. Voeg daarbij de comfortabele zetels en een vriendelijke service, en je vraagt je vervolgens af wat je nog meer kan wensen. Niets dus. Op de Oberalppas (2044m) houdt de trein een fotostop. Even later arriveren we in Andermatt, onze eindhalte.

Andermatt, geliefd gebied voor zowel wandelaars als skiërs
Het hooggelegen Andermatt (1444m) is een geliefd wandel- en skigebied. Wij maken een wandeling rond de indrukwekkende en woeste Schöllenenschlucht, de bekende kloof waar de Reuss zich ruisend naar beneden stort. In het dorpscentrum, Gasthaus zum Sternen, vullen we ons energiepeil weer aan met lekkere Flammkuchen en een dessert met wel heel veel verse bosbessen, recht uit het woud, zo wordt gezegd. Na een prinsheerlijke overnachting in het Radisson Hotel, stappen we aan boord van de Gotthard Panorama Express.

De Gotthard Panorama Express: trein en boot
De Gotthard Panorama Express loopt van Lugano naar Luzern en heeft als enige een stuk traject over het water. Het Gotthardmassief vormt het hart van de Alpen en was lange tijd een moeilijk te overbruggen verbinding tussen Duitsland in het noorden en Italië in het zuiden. In 1882 werd de 15 km lange spoorwegtunnel voltooid. De werken eisten helaas 177 slachtoffers. In 1980 opende de 16,7 km lange autotunnel. Momenteel wordt een tweede autotunnel aangelegd, waarvan de opening voorzien is in 2029. Die werken kan je bezoeken in Göschenen, weliswaar goed ingepakt met een overall, laarzen en een helm. Zeker een aanrader voor toeristen met interesse voor techniek.

Luzern, elegante en eeuwenoude trekpleister
In Flüelen stappen we over op stoomboot Uri, die ons verder naar Luzern brengt. Op deze belle époque boot uit 1903 wanen we ons in een ander tijdperk. We lunchen in stijl als echte ladies en gentlemen, en genieten van het heerlijke uitzicht onder een staalblauwe lucht. Over het Vierwoudstedenmeer bereiken we Luzern, al sinds de 19e eeuw een toeristische trekpleister. Je vindt er dan ook oude grandeur, vooral in de hotels, en trendy elegantie.

De grote blikvanger is de Kapelbrug, een overdekte houten brug volledig versierd met bloembakken. De originele brug dateert van 400 jaar geleden, maar werd na een brand in 1993 volledig heropgebouwd in de oorspronkelijke stijl. Vergeet ook niet omhoog te kijken naar de beschilderde plafonds.

De Gletschergarten, een geval apart
Ongeveer 150 jaar geleden ontdekte men in Luzern vreemde rotsachtige holen in de bodem. Die bleken gevormd door gletsjers uit het ijstijdperk. Deze zogenaamde gletsjer pop holes kan je bezoeken in het oudste museum van Zwitserland, de Gletschergarten. Hier kan je ook een ondergrondse wandeling maken met verhalen over verleden, heden en toekomst. En dan is er nog het Labyrint, een spiegelpaleis gebaseerd op het Alhambra, waar je jezelf voortdurend tegenkomt. Pret gegarandeerd!

panoramatreinen

De Luzern-Interlaken Express
Tijd voor onze volgende panoramatrein. De rit van bijna 3 uur, tussen de 2 bekende bestemmingen Luzern en Interlaken, voert ons langs 5 meren en talloze watervallen, in een Alpinisch landschap. Via een overstap in Interlaken en Lauterbrunnen arriveren we in Wengen, een heerlijk rustig bergdorp aan de voet van de Jungfrau (4158m), de Eiger en de Mönch. Het dorp van zowat 1000 inwoners is enkel toegankelijk per trein. Dat weerhoudt een massa toeristen er niet van om hier, vooral in de winter, hun vakantie door te brengen. Desondanks heeft het dorp zijn eigenheid bewaard. Dat merken we bij ons bezoek aan een folkloreavond, waar inwoners hun jodel- en alpenhoornkunsten tonen in een gezellige, volkse sfeer.

Jungfraujoch, top of Europe
Vanuit Wengen sporen we naar Jungfraujoch, het hoogste treinstation (3454m) in Europa. Bij aankomst stap ik uit in een compleet andere wereld. De hoogte doet me duizelen, alsof ik op een deinende boot zit. Om me heen zie ik enkel wit, sneeuw en ijs. Jammer dat het zo druk is in het bezoekerscentrum, maar wat wil je, als zo’n hooggelegen attractie toegankelijk wordt gemaakt. Vanop het Sphinx uitkijkterras heb je een spectaculair 360° uitzicht. Iets lager, in het Snow Fun Park, mag je zelf in de sneeuw ploeteren, sleeën, skiën of de zip line proberen voor de ultieme kick. Verder zijn er restaurants en attracties, zoals het IJspaleis.

panoramatreinen

Männlichen en Royal Ride
Met de trein en gondel reizen we naar Männlichen, een aangename plek om te verpozen. Er is een leuk speeltuintje, een restaurant en overal hoor je het rustgevende geluid van koeienbellen. Van hieruit kan je naar de top van de Männlichen wandelen, een koninklijke wandeling die letterlijk ‘bekroond’ wordt op de top. Wij nemen de Royal Ride terug naar Wengen. Op het balkon van een grote gondel zoeven we naar beneden met de wind in onze haren. Het voelt als vliegen tussen de bergen.

panoramatreinen

GoldenPass Express, stijlvolle zwart-wittrein
Terug naar Interlaken voor ons vierde en laatste traject met de panoramatreinen. Met de GoldenPass Express reizen we op minder dan 4 uur van Interlaken naar Montreux. We stappen op een gloednieuwe stijlvolle zwart-wittrein uit 2022, die uitgerust werd met de nieuwste technologieën. Naast een eerste en tweede klasse is er nog de Prestige-klas. Hier is plaats voor 18 personen die in alle luxe optimaal van het uitzicht kunnen genieten. Behalve diverse drankjes, kan je er ook een breakfast box of een platter (kaas en vleeswaren) bestellen. Alle producten zijn van Zwitserse makelij, behalve de cola en de champagne.

Gstaad, dorp voor de happy few
De laatste overnachtingsplaats van onze reis is Saanenmöser, een dorp nabij Gstaad. Onze gids is Mike von Grünigen, voormalig wereldkampioen en Olympisch goud-winnaar Alpineskiën. Terwijl we door Gstaad en omgeving rijden, vertelt hij ons over de vele beroemdheden die hier verborgen in de bergen van exclusieve vakanties genieten. De bouwstijl is strikt gereglementeerd: chalets van maximum 3 verdiepingen, waarvan de onderste in steen en de twee andere in hout zijn.

XXL-fonduepan
Toch is ook in Saanenmöser plaats voor de ‘gewone’ toerist, voornamelijk de natuur- en bergliefhebber. We bezoeken het Lauerenmeer, dat in een natuurreservaat ligt en waar ranger Larissa ons inwijdt in de plaatselijke flora en fauna. Samen dalen we af in een kaasgrot. Hier ligt de Berner Alpkäse te rijpen, kaas die tijdens de zomermaanden in de bergen volgens een recept van 1548 wordt gemaakt. Terug op de begane grond wacht ons een enorme fonduepan, waar we met z’n allen in stappen om te smullen van de fondue die Mike voor ons, in een echte pan, heeft bereid.

Afscheid in stijl
We zetten een punt achter ons zevendaags Zwitsers treinavontuur in bergrestaurant Hornflug. Zij serveren een voortreffelijke Alpler macaroni met macaroni, aardappelen, spek, ui en vreemd genoeg: appelmoes. Tijdens het dessert worden we verrast door Mike en zijn vrouw, die met enkele ontroerende duetten de avond een extra Zwitsers cachet geven. De volgende dag sporen we terug van Saanenmöser naar Zürich. We moeten tweemaal overstappen, maar dat verloopt zoals verwacht vlekkeloos. Heerlijk toch, die Zwitserse spoorwegen.

Spoorde jij ook al door Zwitserland in één van die unieke panoramatreinen?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je er iets bijzonders? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. prachtige foto’s geschoten tijdens je treinreis?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Zwitserland | Internet: MySwitzerland.com
Panoramatreinen en treinreizen in Zwitserland
Ter info | Alle verplaatsingen binnen Zwitserland deden wij per trein, met de Swiss Travel Pass l Internet: swisstravelpass.com
Glacier Express l Internet: glacierexpress.ch
Gotthard Panorama Express l Internet: sbb.ch/gotthard-panorama-express
Luzern-Interlaken Express l Internet: centralbahn.ch/interlaken-express
Golden Pass Express l Internet: gpx.swiss
Treinreis met panoramatreinen door Zwitserland | Internet: GrandTrainTour.com Nuttige app: SBB Mobile l Internet: MySwitzerland.com/traintourapp
Eten en drinken
Kaffee Klatsch Chur l Internet: kaffeeklatsch.swiss
Gasthaus zum Sternen l Gotthardstrasse 67, 6490 Andermatt l Internet: gasthaussternen.com
Restaurant Hornfluh Saanenmöser l Internet: hotel-hornfluh.ch
Overnachten
Radisson Blu Hotel Andermatt l Internet: radissonhotels.com
Hotel Regina Wengen l Internet: hotelregina.ch
Golfhotel Les Hauts de Gstaad & Spa Saanenmöser l Internet: golfhotel.ch

Beeldmateriaal ‘On top of the world met de Zwitserse panoramatreinen’ © Lut Geypens

📌 PIN nu en plan later

panoramatreinen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *