Weekendje Galway

Weekendje Galway: op verkenning door de woeste westkant van Ierland

Dublin biedt een bruisende citytripervaring, maar voor wie het echte Ierland wil proeven, is de westkust de place to be. In County Galway bijvoorbeeld ontdek je het authentieke Ierland. Reisreporter Igor verwacht zich aan een grillige kustlijn, duizelingwekkende kliffen, pittoreske vissershavens en een groen heuvellandschap vol weidse vergezichten.

Onmiddellijk na de landing op Dublin Airport zet ik koers naar het westen, richting County Galway. De eerste stop tijdens mijn lang weekendje Galway is de gelijknamige studentenstad. Daar heb ik een afspraak met foodiegids Sheena. Haar website belooft een culinaire topervaring en daar zeg ik geen neen tegen. De gids is er eentje naar mijn hart, want ze neemt ons meteen mee naar een lokale pub om onze eerst dorst te lessen.

Nadien volgt een culinaire wandeltocht, doorspekt met historische weetjes, roddels en andere interessante fait divers. Onderweg worden onze maag en ziel verwend met comfortfood als oesters, kaas, aardbeientaart, lokaal bier en een krabkroket. Zowaar het ideale knabbeltje voor wat komen gaat.

Weekendje Galway

National University of Ireland

Een kleurrijke binnenstad
Het centrum van Galway weet me meteen te bekoren. De universiteitsstad is levendig met een druk centrum vol jong geweld. De kleurrijke binnenstad bruist als een fles premium champagne vol gezellige hoekjes en voldoende pubs om de opgewekte bevolking de nodige ontspanning te bieden.

Shop Street is de belangrijkste winkel- en uitgaansstraat, al kan Quay Street zeker bekoren wanneer je op zoek bent naar een toffe bar of een gezellig restaurant. ’s Avonds bezoeken Sheena en ik The Quays. In deze 400 jaar oude pub smelten geschiedenis en traditie samen tot een authentieke Ierse pubervaring vol folkmuziek en Guinness bier. Ik heb het niet zo begrepen op Guinness, al zal dat wel aan mij liggen.

Weekendje Galway

Fietsen naar Salthill
Naast studentenstad is Galway ook een haven- en kuststad. Een gezellige zeedijk zoals in België vind je er niet en daarom trek ik de volgende ochtend met de fiets naar Salthill. De gezellige badplaats groeide in de loop der jaren aaneen met de residentiële buitenwijken van Galway.

Het zandstrand van Salthill is in de zomermaanden razend populair bij zonnekloppers. Ik heb andere plannen en fiets onbezorgd de wandeldijk af richting Bearna, een rustig vissersdorp dat tijdens mijn passage in mei een ietwat slaperige indruk nalaat. Niet erg, want het uitzicht onderweg maakt alles goed: een panoramische inkijk op de Atlantische Oceaan en de gekartelde kustlijn aan de overkant van Galway Bay.

In de namiddag staat een cruise ingepland. Geen tocht op zee, maar een riviercruise op de Corrib. Het tempo is gezapig, al maakt het uitzicht op Lough Corrib veel goed. De rivier is slechts 6 km lang en verbindt het Lough Corrib met Galway en de Baai van Galway.

Inis Oirr Lighthouse

De Aran-archipel
De Aran-eilanden hebben mij altijd al geïntrigeerd en mijn weekendje Galway is het ideale vertrekpunt voor een dagje Aran-eilanden. Het is vroeg dag als ik vanaf de kaaien in Galway de overzetboot neem richting Aran Islands. De archipel telt drie eilanden, waarvan Inishmore het grootste en meest bekende is. Het vormde onlangs nog de achtergrondsetting bij de cultfilm The Banshees of Inisherin, vorig jaar nog genomineerd voor 9 Oscars.

Weekendje Galway

Poll na bPéist – een natuurlijk rechthoekig zwembad gecreëerd door de zee

Zodra ik in de haven van Kilronan aanmeer, neem ik de fiets om het eiland te verkennen. Inishmore is best uitgestrekt en bestaat vooral uit een karstlandschap, met een ruwe bodem die hoofdzakelijk uit kalksteen bestaat. Ik doorkruis het eiland van noord naar zuid, en van oost naar west. Onderweg is het puffen geblazen, want mijn e-bike blijkt kuren te hebben, terwijl het parcours enkele steile hellingen bevat.

Ondanks de steile rit geniet ik met volle teugen. Vooral de indrukwekkende kliffen bij Dun Aonghasa laten bij mij een overweldigende indruk na. En ook de desolate omkadering imponeert mij sterk. Het eiland is daarnaast bezaaid met fortruïnes uit een ver verleden. Een topdag, zoveel is zeker.

Weekendje Galway

Het Connemara National Park
De laatste dag van mijn lang weekendje Galway sluit ik af met een strakke planning. Ik heb een terugvlucht in de late namiddag, maar besluit ’s ochtends vroeg vanuit Galway de N59 te nemen, dwars door het Connemara National Park. De N59 is geen snelweg, eerder een scenic route die je dwars door een van de mooiste – en meest ruige – streken van Ierland leidt. Verwacht betoverende vergezichten vol groene heuvels, roestkleurige veenmoerassen, grijsblauwe meren, zandbaaien en natuurlijke havens.

Weekendje Galway

Tijdens mijn korte passage krijg ik ‘four seasons in one day’ voorgeschoteld, met een weifelende zon die het landschap de ene keer donker arceerde, de andere keer haar krachtigste stralen bovenhaalde om het bergachtig achtergronddecor kleurrijk te doen exploderen. Onderweg zijn er voldoende parkeermogelijkheden om foto’s te nemen, of gewoon stil te genieten van dit Nationaal Park.

Weekendje Galway

Kylemore Abbey

Ik lunch in het gezellige marktplaatsje Clifden, om tenslotte op een drafje Kylemore Abbey te bezoeken, een van de meest impressionante abdijkastelen van Ierland. Dit neogotisch kasteel wordt sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw gerund door een benedictijnenorde die haar wortels in Ieper heeft.

Anno 2024 kan men Kylemore Abbey gedeeltelijk bezoeken, want niet alle delen zijn voor het publiek toegankelijk. Wie – net als ik – krap in de tijd zit, kan zich beperken tot de vele tuinen omheen de kasteelsite. Hoe dan ook, de setting – met Kylemore Lough – op de achtergrond, is lichtjes magisch te noemen.

Mijn besluit na een weekendje Galway
De omschrijving ‘lichtjes magisch’ is ook de perfecte samenvatting van deze groene regio die de essentie van Ierland belichaamt; gastvrij, ongerept, puur en overweldigend.

Beleefde jij ook al een weekendje Galway?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je er een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.
PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Galway toerisme | Internet: galwaytourism.ie
Visit Dublin | Internet: visitdublin.com/
Toerisme Ierland | Internet: ireland.com
Bezienswaardigheden
Kylemore Abbey | Internet: kylemoreabbey.com
Riviercruise | Internet: corribprincess.ie
Foodtour | Internet: galwayfoodtours.com
Bereikbaarheid
Met het vliegtuig | Ik vloog met Aer Lingus richting Dublin
De auto terplaatse | Opgelet: in Ierland rijd je links. Ik huurde een wagen op Dublin Airport waarna ik richting Galway reed. Reken op een trip van ongeveer 2u30.
Aran Islands Ferries | Internet: aranislandferries.com

Meer vakantietips voor Ierland vind je via deze link: reisreporter.be/tag/ierland/

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *