wintervakantie in Vaujany

Een wintervakantie in Vaujany is ook super voor niet-skiërs!

Reisreporter Lut houdt van sneeuw, bergen en winterse activiteiten, maar hoeft niet per se op de latten te staan. In het Franse Alpendorp Vaujany verkent ze tal van non-ski activiteiten. En ja, ook zonder de obligatoire ‘latten’ beleeft onze reisreporter een geweldige wintervakantie in Vaujany. Check waarom!

wintervakantie in Vaujany

Vaujany, kleinschalig en kindvriendelijk
Vaujany, in het departement Isère, is een bescheiden gemeente aan de voet van de Alpe d’Huez. Vroeger een landbouwgebied, sinds het eind van de jaren 80 bekend om zijn winter- en zomertoerisme. Hoewel de ski-infrastructuur het centrum domineert, is er toch sprake van een mooie mix tussen oude en nieuwe architectuur. Er zijn wel wat winkels en horeca, maar een echte shopping- of uitgaansbuurt zoek je er tevergeefs. De pluspunten van een wintervakantie in Vaujany? Dat zijn de rust, de goede gratis parkeermogelijkheden en de kindvriendelijkheid!

Initiatie group curling
Het Alpendorp biedt daarenboven nog een groot sportcentrum met zwembad, een wellness, fitness, bowling en een internationale schaatsbaan. Hier worden we de eerste avond verwacht voor een initiatie ‘ijsstokschieten’, een mix van curling en petanque, ontstaan in Duitsland. Het materiaal lijkt eerder dat van curling (schuivende stenen met een handgreep in plaats van ballen), de spelregels die van petanque. De ijsondergrond zorgt voor de nodige hilariteit. Pret verzekerd!

Verblijf in een authentieke chalet
Tijdens onze wintervakantie in Vaujany logeren we in Chalet Solneige, een authentiek en sympathiek gastenverblijf op enkele kilometers van het centrum van Vaujany. De gezellige woon- en eetkamer bevinden zich in de voormalige stallen van de 200 jaar oude boerderij. Vanuit de jacuzzi in de tuin kan je de zon zien ondergaan. Uitbaters Thérèse en Pieter, van Nederlandse afkomst, zijn uitermate gastvrij en zorgen op aanvraag ook voor een voortreffelijk diner.

Diner in Solneige
Op de avond voor ons vertrek verrast Thérèse ons met een smaakvol driegangenmenu. Eerlijk gezegd: een verademing na de zware kaasgerechten in de Alpenhutten. We smullen van een pittig zalmtaartje met mierikswortel, varkenshaasje met een zuiders gekruide saus en als toetje een verrassend lekkere avocadomousse. Voor de liefhebbers serveert Pieter nog een stevig lokaal afzakkertje. De sfeer is opperbest. Het internationale gezelschap van diverse leeftijd mixt wonderwel aan de lange gastentafel. Wie op zoek is naar een familiaal, gezellig en informeel verblijf met een uitstekende keuken is hier aan het juiste adres.

wintervakantie in Vaujany

To ski or not to ski
Hoewel ik me had voorgenomen om tijdens deze wintervakantie in Vaujany niet te skiën, kan ik de lokroep niet weerstaan. Het is zowat een kwarteeuw geleden dat ik nog op de latten stond, ik heb geen idee wat ik er nog van bak, maar ik wil het wel eens weten. Skiën is als fietsen en zwemmen, je verleert het niet, zegt men. Klopt … gedeeltelijk. De techniek sluipt er vanzelf weer in, ik glijd – of hobbel – over de sneeuw, al is het wel een stuk voorzichtiger en krampachtiger dan destijds. Dat voel ik vooral ’s anderendaags in mijn spieren.

wintervakantie in Vaujany

Skigebied van Alpe d’Huez
Met een vernuftig en uitgebreid netwerk van kabelbanen geraak je vanuit Vaujany tot op de top van de Alpe d’Huez. Dankzij de prachtige uitzichten is dat is al een belevenis op zich. We bestellen een koffietje aan een foodtruck op de top van de berg. Hier heerst een gezellige drukte. Het volledige skigebied omvat 5 dorpen en in totaal zo’n 250 km aan pistes, in elke denkbare moeilijkheidsgraad. Hier vindt elke skiër zijn gading, van beginner tot off-piste skiër.

Met de hondenslee door de sneeuw
Ik laat de overvloed aan pistes voor wat ze zijn en ga verder voor non-ski activiteiten. Eentje waar ik bijzonder naar uitkijk, is de sleehondentocht op Alpe d’Huez. Al van ver horen we het geblaf van de speelse honden die niet kunnen wachten om hun vracht voort te trekken in de sneeuw. Ze lijken agressief, maar laten zich makkelijk benaderen, en zelfs aaien, door volwassenen en kinderen. Elke slee heeft zeven honden en één menner. Ik krijg het voorste zitje in een tweepersoonsslee en hup, daar gaan we. Hoe sneller we gaan en hoe hobbeliger het pad, hoe groter het jolijt. Dit is genieten.

Fondue voor het gondeldiner

Téléca’dîne: fondue in de gondel
Om 18u30 worden we verwacht voor een diner in een rijdende gondel. In de cabine voor zes personen is de tafel gedekt met brood, sla, vleeswaren, water en een goed gevulde fonduepan. Op verzoek serveert men ook wijn of andere drank. Je hebt de tijd van twee volledige gondeltoeren om je fondue te eten. Daarna krijg je het dessert, een bosbessentaartje, en maakt de gondel nog een toertje. Best bijzonder. Alleen jammer dat we buiten hoogstens enkele lichtjes zien. Dat is het voordeel van maart en april, legt men ons uit, dan is het langer licht en zie je de zon ondergaan.

Wandelen in witte stilte
Op les Alpettes, één gondeltocht afstand van Vaujany, kan je heerlijke wandelingen maken. Het volledige traject La Boucle des Lacs loopt rond een aantal meren en bedraagt 12 km. Wie dit rustig wil doen, kan er best een dag voor uittrekken en onderweg picknicken of halt houden aan het restaurant, dan ongeveer halfweg ligt. Als de sneeuw vers en los is, zijn sneeuwschoenen aangeraden. Dat is niet het geval, dus red ik het prima met mijn stevige stappers. Eenmaal je in het ritme komt, is het puur genieten: van het witte landschap, de bergen, het bevroren meer, de zon en de stilte.

wintervakantie in Vaujany

Zonnen in de sneeuw
Na zo’n inspanning heb ik wel een terrasje verdiend. Ik nestel me in – jawel – een strandstoel en begluur het gewemel vanachter mijn zonnebril. Ook dat is een niet te missen wintersportactiviteit. Ik raak al gauw in gesprek met een groep jonge Denen, over Deense tv-series en Belgisch bier, dat ze trouwens vlot naar binnen gieten. Rechts van mij toost een uitgelaten groepje Engelse dames met champagne. Wat een leven! Hopelijk hoeven al deze vrolijke vierders vandaag  niet meer te skiën.

Interactief museum
Mocht je even genoeg hebben van de sneeuw of een leuke activiteit zoeken om met kinderen te doen, dan is het gratis Espace Museum een aanrader. Twee oudere musea, rond erfgoed en natuur, werden hier in 2020 samengevoegd tot één interactief belevingscentrum. Kinderen kunnen er op zoek naar bergdieren en de geluiden die ze maken. Je kan er ook over de bergen vliegen in een flight simulator, of crashen, zoals ik. Onze gids van dienst is een Vlaamse die als toeriste bleef hangen aan een local en dus ook aan Vaujany. Het is een verhaal dat we hier wel vaker horen.

wintervakantie in Vaujany

Yoga in de bergen
De laatste ochtend: met onze yogamat en een fleecedeken onder de arm gaan we op zoek naar een rustig plekje met mooi uitzicht in de besneeuwde bergen. Niet moeilijk te vinden. Mat spreiden, schoenen uit, en je overleveren aan de instructies van de lerares. Ik voel me niet bijster elegant in mijn dikke kleren, op mijn smalle mat en met mijn stramme spieren. Maar eenmaal je die gedachte opzijzet, ben je klaar voor een heel bijzondere ervaring: bewegen en ontspannen te midden van een uniek en muisstil wit berglandschap, de zon op je gezicht. Een ideale oplaadkuur voor we huiswaarts sporen.

Mijn besluit
Het mag duidelijk zijn: ook voor niet-skiërs is een attractieve en actieve wintervakantie in Vaujany weggelegd!

Ging jij ook al op wintervakantie in Vaujany?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je er iets bijzonders? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. prachtige foto’s geschoten op of naast de skipistes?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Vaujany | Internet: vaujany.com
Toerisme departement Isère | Internet: isere-tourisme.com
Toerisme regio Auvergne-Rhône-Alpes | Internet: auvergnerhonealpes-tourisme.com
Toerisme France Montagnes | Internet: france-montagnes.com
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Bereikbaarheid
Met de trein: TGV van Brussel naar Lyon, en van Lyon naar Grenoble, nog 50 km vanaf Grenoble
Met de auto: circa 890 km vanaf Brussel
Bezienswaardigheden
Espace Musée de Vaujany | In de Pôle Culturel l Bâtiment Le Saphir 38114 Vaujany
Activiteiten
Initiatie ijsstokschieten (ook group curling genoemd) l schaatsbaan Vaujany
Hondenslee-activiteit op Alpe d’Huez l Internet: secondsouffle.fr
Yoga in de sneeuw l Reservatie via e-mail: [email protected]
Sneeuwwandelen l La Boucle des Lacs
Eten en drinken
Téléca’dîne: fondue in de gondel l reserveren bij de skiliften van Vaujany
Les Airelles, rustieke bar-restaurant in de bergen l Internet: restaurant-lesairelles.com
Bergrestaurant Le Vaujaniat | Internet: facebook.com/levaujaniat
Overnachten
Chalet Solneige l Internet: chaletsolneige.com

Foto’s en artikel wintervakantie in Vaujany © Lut Geypens
Coverfoto © Mylène Haudebourg l Unsplash

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *