panorama hotel lohme

Panorama Hotel Lohme: de perfecte uitvalsbasis voor een vakantie op Rügen

Lekker uitwaaien staat steevast gepland in de agenda van reisreporter Bruno. Daarom zocht en vond hij een aangenaam hotel mét topligging voor zijn 8-daagse vakantie op het eiland Rügen. Panorama Hotel Lohme werd zijn uitvalsbasis en in deze beoordeling licht hij je toe waarom dit logement een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding geniet.

panorama hotel lohme
Voor mijn vakantie op Rügen, Duitsland’s grootste eiland, koos ik voor het aangename 3-sterren Panorama Hotel Lohme. En wel om enkele goede redenen:

  1. de ideale ligging en rustige omgeving van het hotel;
  2. het restaurant draagt het Culinary Heritage Dat betekent dat de chef oog heeft voor lokale producten en culinaire tradities;
  3. Panorama Hotel Lohme straalt die typische bäderarchitectuur uit die het eiland Rügen typeert. Je herkent veel Art-Nouvau of Jugendstil invloeden.

Overnachten in de Romantiek

panorama hotel lohme 02
Panorama Hotel Lohme is het oudste badhotel van het eiland, zo verneem ik van de vriendelijke en charmante hoteleigenaar Matthias Ogilvie. Zijn naam verraadt Schotse roots, maar de familie is al bijna 400 jaar gesetteld in Duitsland. Na de val van de Berlijnse muur was Matthias overtuigd van de toeristische kansen die de ongerepte Oostduitse kust te bieden heeft. Een jaar lang speurde hij de kustlijn af, van Lübeck tot Polen, in de hoop een typisch badhotel te kunnen scoren. In 1991 was het zover, toen vond hij dit logement en in een openbare aanbesteding won hij het van 28 andere kandidaat eigenaars.

Het oudste deel van het gebouw zit aan de rechterkant en dateert van het einde van de Biedermeierperiode (Romantiek periode) rond 1848. De eerste verbouwing gebeurde tijdens het Belle Epoque tijdperk in 1887. Het hotel dat uitgroeide tot het grootste logement in de buurt kwam in verval na de Eerste Wereldoorlog en was in de jaren vijftig, tijdens het DDR-bewind, een kerkelijk kindertehuis.

panorama hotel lohme 03

Villa Irene

Terug naar het jaar 1991, toen Matthias met de nodige inzet en vastberadenheid het hotel opnieuw vormgaf. Telkens investeerde hij zijn inkomsten door aanpalende woningen en het naastliggende Greys hotel bij te kopen. Thans vormen Villa Irene, het Gartenhaus, Haus Harzendorf en Greys Hotel samen met het Hoofdhuis, Panorama Hotel Lohme.

Vakantietip: kies voor een goede ligging van het hotel!

De nabijheid van de ‘belangrijkste’ bezienswaardigheden vind ik een groot pluspunt. Ik wil relaxen en dan neem ik bij voorkeur graag het openbaar vervoer om me te verplaatsen. Het verhoogt op een duurzame manier mijn vakantiegevoel zonder(!) dat ik moet inboeten aan enige luxe of comfort. Vanuit het hotel heb ik zicht op het noordelijkste punt van het eiland: Kap Arkona. Bovendien passeert ‘onder’ Panorame Hotel Lohme het strandpad naar de iconische krijtrotsen van Rügen en de Koningsstoel.

Onze kamerbeoordeling

Kamer Villa Irene
Wij kregen een ruime 2-persoonskamer toegewezen op de eerste verdieping van Villa Irene. Het interieur en de kamers zijn geïnspireerd door de Art-Nouveau stijl. Via een fraaie, brede trap bereiken we onze kamer die fris en proper is. De badkamer baadt in het licht en wij hadden een propere, ruime douche ter beschikking. Dagelijks worden de kamers gereinigd en de bedden opgemaakt. Al het sanitair, ook de toiletten in het hoofdgebouw en van het restaurant zijn netjes. Ik merkte dat er een dagelijkse controle is op hygiëne en netheid.


Het mag gezegd, in het Panorama Hotel Lohme begint elke ochtend met een goed en uitgebreid ontbijt. Je hebt een uitgebreide keuze van verse knapperige broodjes, stevig volkorenbrood en luchtige croissants. Wie wil kan kiezen voor een hard- of zachtgekookte eitje of roerei met krokant spek. Muesli- of granolaliefhebbers vinden verschillende soorten granen en frisse biologische yoghurt. Ook het aanbod charcuterie inclusief verse haringsalade, vleeswaren- en kazen mag rijkelijk genoemd worden. Appels, peren, ananassen, sinaasappels en meer liggen in porties op de fruitschaal. Tenslotte is er voor de zoetekauwen huisbereide confituur. Voor drank heb je uitgebreide keuze uit thee, koffies, vruchtensappen en al dan niet sprankelend water.

Mooi meegenomen: diner with a view

panorama hotel lohme
In de eetgelegenheden Il Sorrentino (binnenruimte) en Fontane’s Veranda serveert men regionale en internationale gerechten. Bij mooi weer is het aangenaam vertoeven en dineren op het terras vanwaar je een spectaculair uitzicht op de zee hebt. Zelf waren we er in het frisse najaar en kozen we meermaals om te eten in de gezellige veranda. De kok heeft Italiaanse roots en dat merk je aan de voorgestelde gerechten op de menukaart. Toch houdt hij rekening met het lokaal aanbod en de seizoenen.

Zelf proefde ik eerst de Lohmer Fischsuppe, een vissoep rijkelijk voorzien van vismoten die je zowel als voor- en hoofgerecht kan bestellen. Later koos ik ook nog voor enkele visgerechten met onder andere Oostzeeharing en snoekbaarsfilet.

panorama hotel lohme 07

Ter info: hotelgasten met gluten- of lactose-intolerantie of enige andere vorm van allergie worden eveneens op hun wenken bedient en zullen geen honger lijden.

Tips voor trips van de uitbater

Ik vraag aan de hoteleigenaar wat ik zeker moet zien tijdens mijn vakantie op Rügen. “Te veel om op te noemen” knipoogt hij glimlachend. “Uiteraard mag je de belangrijkste bezienswaardigheden van Duitsland’s grootste eiland niet overslaan. Rügen is een fiets- en wandeleiland” benadrukt Matthias “en logisch dus dat ik een wandeling naar de Koningsstoel op de witte krijtrotsen aanbeveel”. Dat is een 4 kilometer lange wandeling vanaf het hotel over het strand. Terugkomen kan je via de eeuwenoude beukenbossen. Allemaal onderdeel van Jasmund Nationaal Park dat op de Unesco lijst staat. En een wandeling naar de haven beneden aan het dorp mag ook niet ontbreken. Je hebt daar een gezellig restaurantje met terras vanwaar je een prachtig zicht op de kleine jachthaven hebt en een weids blik over de kustlijn met in de verte Kap Arkona. Tenslotte moet je ook een daguitstap naar Stralsund maken. Weliswaar is deze statige stad niet op het eiland, maar Hanzestad Stralsund prijkt eveneens op de Unesco lijst en is de toegangspoort tot het eiland”.

panorama hotel lohme

Mijn oordeel over Panorama Hotel Lohme

Ik verbleef gedurende 8 dagen / 7 nachten in dit authentieke hotel op Rügen. Het personeel is vriendelijk, in het begin wat gereserveerd, maar dat maakt snel plaats voor behulpzaamheid aangevuld met een spontane glimlach. De kamers waren steeds net en fris als vermeld. Het ontbijt is uitgebreid en je hebt ruim de tijd om ervan te genieten. Er is gratis en voldoende parkeergelegenheid op het hoteldomein. Het hotel bevindt zich voor mij op een toplocatie op Rügen. Ik beveel Panorama Hotel Lohme van harte aan voor rustzoekers en levensgenieters die een combinatie verkiezen van wandelen of fietsen met cultuur en lekker eten.

Wil je meer weten over de faciliteiten, kamerprijzen en waarom Panorama Hotel Lohme een prijs-kwaliteitverhouding van 8,2 op 10 verdient? Neem dan een kijkje op de Nederlandstalige vermelding van Booking.com.

PRAKTISCHE INFO

Algemeen
Panorama Hotel Lohme | Internet: panorama-hotel-lohme.de

📌 PIN nu en plan laterpanorama hotel lohme pinterest

Beeldmateriaal: © Panorama Hotel Lohme

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *