bezienswaardigheden op Rügen

Deze 11 bezienswaardigheden op Rügen garanderen een topvakantie!

Het Oost-Duitse eiland Rügen is nog een onontdekt juweel voor de Belgen. 8 Dagen doorkruiste reisreporter Bruno het dunbevolkte, romantische eiland waar prachtige natuur, fotogenieke kusten, vuurtorens en badplaatsen met goed bewaarde ‘bäderarchitektur’ het landschap tekenen. Zijn top bezienswaardigheden op Rügen beloven je een onvergetelijke reiservaring!

rugen 33Maak kennis met het grootste eiland van Duitsland: Rügen

rugen 31

De bezienswaardigheden op Rügen zijn parels van natuurlijke schoonheid, cultureel en maritiem erfgoed. Met witte zandstranden, pittoreske kliffen en uitgestrekte loofbossen biedt het eiland adembenemende landschappen. Het is een paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers, met baaien, strandmeren en ongerepte gebieden. Daarnaast kunnen architectuurfanaten en fotografen genieten van fotogenieke kastelen, charmante dorpjes en levendige badplaatsen die het eiland sieren. Onder andere Binz, Sellinn, Sassnitz en Göhren zijn beroemd om hun charmante Bäderarchitektur, een eclectische bouwstijl kenmerkend voor Duitse kuuroorden aan de Oostzeekust van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Die Bäderarchitectuur, daar ook wel Wilhelmische architectuur genoemd, ontstond in de tweede helft van de 19de eeuw en bleef populair tot de Eerste Wereldoorlog. Kenmerkend zijn de witte gevelkleur, jugendstilelementen (art nouveau), houtsnijwerk, erkers en houten of metalen balkons. Tot slot straalt de prachtig gerestaureerde Hanzestad Stralsund, de toegangspoort tot het eiland, de glorie van het verleden uit!

rugen 34

Slow travel op Rügen: meteen een schot in de roos!

rugen 35
Ik neem me voor het vakantiegevoel te verhogen door langzamer te reizen en kies daarom ter plekke voor het openbaar vervoer. De auto zal ik er nauwelijks gebruiken. Geloof me, het kost even wat aanpassingen, maar het lukt en loont! Voor elke uitstap bekeek ik hoe ik vanaf de dichtstbijzijnde bushalte naar mijn bestemming kon reizen. Soms vertrok ik vroeg, soms wat later in de dag. Onderweg nam ik vaak één of meerdere overstappen. Maar eens die puzzel gelegd, was het haast kinderspel om mijn uitstappen te plannen en gleed het landschap langs me heen als een roadtrip op Rügen.

Dit zijn 11 top bezienswaardigheden op Rügen die ik bezocht.

1. Maak een ritje op de Rasender Roland

rugen 01
Om een eerste indruk van het eiland te krijgen, besluit ik het eiland te verkennen door een bijzondere treinrit te combineren met een boottocht. We vertrekken in badstad Binz met de stoomtrein ‘Rasender Roland’ richting kustplaatsje Göhren. Deze historische stoomtrein biedt een unieke en charmante manier om het prachtige landschap van Rügen te verkennen. We turen over de horizon en zien een netjes, mooi groen vergezicht dat bijna als een minutieus onderhouden glooiend golfterrein overkomt. Hier en daar dooraderd met kraaknette wegen en gescheiden fietspaden. De treinrit duurt, zonder uitstappen, ongeveer een uur.

2. Jagdschloss Granitz: een betoverende plek met Harry Potter allures

bezienswaardigheden op Rügen
En uitstappen doen we, bij Jagdschloss Granitz, een prachtig kasteel gebouwd in de 19de eeuw te midden de bossen. Het voormalig ‘lustverblijf’ van vorst Wilhelm Malte I staat op de 107 meter hoge Tempelberg, het hoogste punt van de omgeving. De unieke combinatie van prachtige architectuur, rijke geschiedenis en adembenemend uitzicht. Het vierkante jachtkasteel met zalmroze, gepleisterde, muren straalt grandeur uit en niet op zijn minst met de indrukwekkende torens op elke hoek. Binnen kan je het fascinerend jachtmuseum bezoeken waar je inzicht krijgt in koninklijke jachttradities. De grootste trekpleister is echter het panoramische uitzicht vanaf de centrale ronde toren. Die steekt 144 meter uit boven de zeespiegel en biedt een betoverende blik over omgeving met zijn bossen, meren en in de verte de Oostzee.

3. Boottocht langs dramatische krijtrotsen

rugen 03 (c) adler schiffe
Na het kasteelbezoek vervolgen we onze ‘ontdekkingstocht’ met de stoomtrein die zich ‘puffend’ een weg baant over de kronkelende smalspoorbaan door het bos. Bij het eindstation Göhren wacht ons het volgend alternatief vervoer: de boot. Omdat we het combiticket ‘Water & Damp’ Göhren-Binz inclusief krijtrotsen kochten, mogen we onmiddellijk mee aan boord. De boottocht zal ons terugbrengen naar Binz na het aanschouwen van de dramatische krijtrotsen. Die schilderachtige witte kliffen behoren tot hét beeld van en de top bezienswaardigheden op Rügen!

4. Wandel door fotogeniek Sellin

bezienswaardigheden op Rügen

rugen 04b

Maar eerst meren we aan bij het kustplaatsje Sellin. De aanlegplaats is aan een duikklok die een creatie lijkt uit Jules Vernes’ boek: Twintigduizend mijlen onder zee. De duikgondel neemt bezoekers mee voor een unieke onderwaterervaring. Door grote ramen bewonder je het onderwaterleven in de Oostzee zonder nat te worden. Wij wandelen verder ‘over het water’ middels de 394 meter Seebrücke. Deze pier start eigenlijk bij dé eyecatcher van Sellin en weeral één van de top bezienswaardigheden op Rügen, het houten restaurant met de toepasselijke naam: Seebrücke Sellin. We vinden het al prachtig bij daglicht, éénmaal ’s avonds verlicht, bereikt het de perfectie van romantiek.

Via een lange trap omhoog komen we aan bij de hoofdstraat: Wilhelmstrasse. Voor minder mobiele bezoekers is er een lift. Deze straat geldt als één van de mooiste voorbeelden van de Bäderarchitectuur! Aan beide kanten omzomen schitterende witte bouwwerken de straat. Stuk voor stuk voorzien van mooi bewerkte houten veranda’s, met erkers en torentjes. Het mooiste en imposantste gebouw aan de Wilhelmstrasse is het Kurhaus. Een hotel, reeds gebouwd in 1896, dat eerst de naam Hotel Fürst Wilhelm droeg. Nog steeds kan je in het luxe 4 sterren hotel genieten van een spabehandeling.

5. Gespot: de iconische krijtrotsen van Rügen

rugen 05 (c) adler schiffe

Eenmaal terug op de boot gaat het richting Stubbenkammer, het gebied rondom de bekende krijtrotsen van Rugen. Over een kustlijn van ongeveer vijftien kilometer zie je de witte kliffen van twintig tot honderd meter boven de zee uitsteken. Tussen Sassnitz en Lohme vormen de groene bossen op de krijtrotsen een prachtig contrast met het blauwe water. Het beroemdste oriëntatiepunt en waarschijnlijk een van de populairste bezienswaardigheden op Rügen is de Königsstuhl (koningsstoel). Deze theatrale ‘rotsverheffing’ ligt in het Jasmund National Park dat deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed. Het uitzicht vanaf de Königsstuhl blijkt absoluut schitterend. Maar ook vanuit zee zijn we onder de indruk van de krijtrotsen.

6. Flaneren door authentiek Binz

bezienswaardigheden op Rügen

rugen 06b

rugen 06c

Bij het aanmeren in Binz zien we vanaf het water meteen de grandeur van deze charmante badplaats. Het doet me denken aan het chique Knokke en de bekoorlijkheid van De Haan. Aan de lang uitgerekte promenade domineert Kurhaus Binz het zicht. Op de promenade is het een gezellig flaneren en op de vele bankjes genieten mensen van hun ijsje. De kraaknette, witte stranden zijn zorgvuldig bezaait met de beroemde Duitse strandkorven. Vanuit het centrum wandel ik richting Bäckerei Konditorei Horn waar de gelijknamige familie sinds 1930 de heerlijkste toetjes bakken. De dag afsluiten doe ik met een passage langs het uitzichtpunt op de Schmachter See.

7. Woudpromenade doorheen boomkruinen

rugen 07a

rugen 07b

Op dag 2 trekken we naar het Baumwipfelpfad, een boomkruinpad dat je op een imponerende hoogte door het bladerdak van het bos laat wandelen. De spiraalwandeling eindigt boven de toppen van de bomen en bied je een uniek panorama op de natuurlijke omgeving. Beneden in het Naturerbe Zentrum Rügen belichten interessante, educatieve tentoonstellingen en wandelpaden de rijke biodiversiteit van het eiland en maken bezoekers bewust van milieubescherming.

8. Sassnitz: kuieren langs gezellige terrasjes

rugen 08

Via het kuststadje Sassnitz keren we terug richting onze verblijfplaats. We wandelen er langs de vishaven naar de lichttoren en kuieren later over de strandpromenade voorbij gezellige terrasjes en restaurants. Verschillende eethuizen hanteren duurzaamheidslabels en staan garant voor lekkere menu’s met vers gevangen vis. Ook hier is de kustlijn afgeboord met prachtige historische, schilderachtige huizen. Wanneer de zon stilaan zakt baadt de omgeving in een serene dromerige sfeer. Hier maken fijne witte zandstranden plaats voor een ruwere ondergrond met kiezel en stenen. Dit is één van de toegangspoorten van het Jasmund National Park met zijn indrukwekkende witte kliffen.

9. Jasmund Nationaal Park: dé plek voor wandelaars en natuurliefhebbers

rugen 09

Het Nationaal Park Jasmund van Rügen, het kleinste Nationaal Park van Duitsland(!), herbergt een prachtig boomlandschap die reiken tot de beroemde krijtrotsen. Het eeuwenoude beukenwoud boven op de rotsen bedekte vroeger vrijwel heel Noord-Europa en is één van de laatste Europese oerbossen. Natuur- en wandelliefhebbers vinden gegarandeerd hun gading bij de prachtige wandelpaden door het Nationaal park. Wie langs de kliffen vanuit Sassnitz naar de statige Koningsstoel wandelt, het hoogste punt van het eiland, passeert fotogenieke plekken met leuke namen als Piratenschlucht, Wissower Klinken en Victoria-Sicht.

Zeker doen op Rügen: vuurtorens spotten!

Op Rügen domineren schitterende, statige, vuurtorens het uitzicht op de Oostzee. In de jaren zeventig van de vorige eeuw klauterden de laatste vuurtorenwachters uit hun toren. Door automatisatie en het tijdperk van GPS-satellietnavigatie boetten de vuurtorens gestaag aan belang in. De lichtbakens bleven als beschermde monumenten en daar waar kliffen en groene weilanden samenkomen zijn deze iconen van maritieme charme nu herkenningstekens in schilderachtige landschappen. Ze mogen absoluut niet ontbreken op je to-do lijst van bezienswaardigheden op Rügen.

10. Met de bus naar de Noordkaap van Rügen: Kap Arkona

Rugen 10a kap arkona

Met de bus bollen we naar het noordelijkste puntje van Duitsland: Kap Arkona op het schiereiland Wittow. Via het autovrije dorp Putgarten wandel je naar de beroemde vuurtoren-tweeling die de tijd goed trotseerden. De oudste van de twee, de Schinkelturm, ontworpen door de destijds gerenommeerde architect Karl Friedrich Schinkel en gebouwd in 1826, is een meesterwerk van klassieke architectuur.  Opgetrokken uit rode baksteen rijst het bakenlicht van deze 19,3 meter hoge toren, 60 meter boven zeeniveau. Sinds de restauratie in 1993 is dit een geliefde locatie voor huwelijken.

Vlak naast de Schinkelturm prijkt majestueus de 35 meter hoog ronde bakstenen lichtbaken met een achthoekige granieten onderbouw. Dit kustbaken is sinds 1905 tot vandaag, volledig functioneel, in gebruik. De vuurtoren van Kaap Arkona telt maar liefst 164 treden maar is zeker de beklimming waard. Je kijkt er over het hele schiereiland Wittow, tot ver in het eiland Rügen en natuurlijk over de zee, helemaal tot aan Hiddensee. Bij mooi weer zie je aan de horizon de witte kliffen van het Deense eiland Møn.

Rugen 10b kap arkona

Even verder spotten we nog een toren, geen vuurtoren weliswaar, maar een uitkijktoren. Eveneens onder de glazen koepel of vanaf het uitkijkplatform op de Peilturm geniet je van een prachtig uitzicht. Even verder dalen we via een trap af naar het verlaten strand om er heerlijk uit te waaien langs de steile geërodeerde krijtrichels. Via de kleurrijke huisjes in Putgarten keren we terug naar onze vertrekplaats om tijdig de bus terug te nemen naar het hotel.

Rugen 10c kap arkona

Rugen 10d kap arkona

11. Bezoek Hiddensee: het mooie zusje van Rügen

Rugen 11a hiddensee

Rugen 11b hiddensee

De vijfde vakantiedag ‘voert’ me door het prachtige, groene vlakke binnenland naar één van de minder bezochte bezienswaardigheden op Rügen: Hiddensee. Vanaf de vuurtorens op Kap Arkona lonkte in de verte het smal, langgerekt eiland voor de westkust van het Duitse eiland. De overzet vanuit Schaprode brengt bezoekers naar het ‘autovrij’ eiland dat ook weleens het Rügens schöne Schwester (het mooie zusje van Rügen) of dat söte Länneken (het lieve kleine landje) wordt genoemd. In het pieterige Plogshagen start mijn 10 kilometer lange dagtocht noordwaarts naar de majestueuze vuurtoren van Dornbusch. Huisjes liggen als broodkruimels verspreid langs de enige hoofdweg die het idyllische eiland telt.

bezienswaardigheden op Rügen

De mooie witte vuurtoren van Dornbusch met rood dak werd gebouwd tussen 1887 en 1888 op een 73 meter hoge duin. 102 Traptreden brengen je 27,5 meter hoger naar het uitzichtplatform ter hoogte van de lichtlens. Na het bezoek keren we terug naar Klosters en vleien ons neer op één van de zonnige terrasjes voor de dobberende (zeil)bootjes. Met spijt nemen we afscheid van dit eilandje dat letterlijk een oase van rust is. De ferry brengt ons naar Schapsrode en met een ondergaande zon aan de einder keren we weer naar ons hotel. TIP: wie wil, kan zich door het plaatselijke busje laten vervoeren dat op regelmatige tijdstippen het eiland van zuid naar noord doorkruist.

bezienswaardigheden op Rügen

Besluit: Rügen garandeert je een ontspannende vakantie in een idyllische omgeving!

rugen 32

Ik genoot van een 8-daagse (7 nachten) duurzame vakantie in Duitsland die me rust én zeer veel voldoening gaf. Dit magische eiland heeft voor elk wat wils, van adembenemend natuurschoon tot cultuur, heerlijke lokale specialiteiten, prachtige fiets- en wandelroutes. Buiten enkele extra wandelingen vanuit het hotel spoorde ik tevens naar Hanzestad Stralsund, de toegangspoort naar het eiland, voor een buitengewone daguitstap. Ben je op zoek naar een unieke reisbestemming, dan is een vakantie op Rügen een aanrader!

Beleefde jij ook al een vakantie op Rügen?
Laat ons hieronder met een reactie weten wat jouw favoriete bezienswaardigheden op Rügen zijn. We zijn benieuwd naar jouw ervaring en of je er iets leuks beleefde of extra vakantietips voor Rügen wil delen!

P.S. prachtige foto’s geschoten tijdens je verblijf op Rügen ?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag  #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO

Algemeen
Toerisme Lohme | Internet:  lohme.de
Toerisme Rügen | Internet:  ruegen.de | ruegen-hiddensee.de
Toerisme Meckelenburg Vorpommeren | Internet: off-to-mv.com/nl
Toerisme Duitsland | Internet: germany.travel/en/campaign/dichtbij/home.html
Openbaar vervoer | Rügen heeft een prima openbaar vervoer netwerk. De meeste treinen en bussen rijden elk uur. Alle dorpen en belangrijke attracties zijn daardoor makkelijk te bereiken waardoor een vakantie op Rügen zonder auto prima te doen is.
Trein
Elk uur vertrekt er vanuit Stralsund een regionale trein richting Bergen auf Rügen en Lietzow. De trein splitst zich op, waarbij deze om de beurt naar Sassnitz en Binz gaat. Als er geen directe trein naar Sassnitz/Binz beschikbaar is, zorgt een pendeltrein vanaf Lietzow ervoor dat reizigers elk uur van Stralsund naar zowel Sassnitz als Binz kunnen reizen. Deze diensten worden verzorgd door de Ostdeutsche Eisenbahn (ODEG). Bovendien zijn er enkele keren per dag ICE/IC-treinen van Deutsche Bahn die tussen Stralsund, Bergen en Binz rijden.

Vanuit Bergen auf Rügen vertrekt bijna elk uur een dieseltreintje – de Zubringer – naar Putbus en Lauterbach Mole. Die kan je gebruiken om naar de Rasender Roland te sporen. Deze stoomtrein onderneemt elke twee uur een rit tussen Lauterbach Mole, Putbus, Binz en Göhren. Gedurende de zomerperiode wordt er tussen Binz en Göhren zelfs elk uur een dienst aangeboden!

Bus en boot
Dorpen die niet per trein bereikbaar zijn, genieten over het algemeen een redelijk goede bereikbaarheid via bussen, met diensten die doorgaans elk uur of elke twee uur op werkdagen rijden. Raadpleeg de website van het Verkehrsverbund voor gedetailleerde dienstregelingen. De bustijden zijn eveneens te vinden via de Navigator van Deutsche Bahn.

De rondvaartboten die de krijtrotsen en het eiland verkennen, bieden tevens de mogelijkheid voor Seebrücken-excursies tussen verschillende plaatsen, wat een leuke aanvulling is op het reguliere openbaar vervoer. Op de website van de rondvaartmaatschappij Adler-Schiffe, kun je eenvoudig de beschikbare opties raadplegen en ontdekken welke mogelijkheden er zijn.

Zien en doen op Rügen
Stoomtrein Rasender Roland | Internet ruegensche-baederbahn.de/home.html
Boottochten Rügen Adler Schiffe | Internet: adler-schiffe.de/ab-ruegen/seebrueckenverkehr.php
Duikgondel Sellin | Internet: tauchgondel.de
Seebrücke von Sellin | Internet: seebrueckesellin.de
Nationaal Park Jasmund | Internet: nationalpark-jasmund.de/en
Natuurcentrum Rügen en het boomkruinpad | Internet: ruegen.de/vor-ort/inselhighlights/naturerbe-zentrum-ruegen
Overnachten
Wij overnachtten in het charmante Panorama Hotel Lohme. Het rustige toevluchtsoord, verscholen in het idyllische dorpje Lohme, biedt je vanop het terras een spectaculair uitzicht op de Oostzee. De keuken serveert regionale en internationale gerechten met een Italiaanse flair en gebruikt lokale producten! Overnachtingen vanaf € 116 per kamer inclusief ontbijt.
Eten en drinken
Bäckerei Konditorei Horn | Bahnhofstraße 3, 18609 Binz | Facebook: facebook.com/gartencafehorn | Instagram: @generationsbaeckerei_horn
Zum Fischer | Bollwerkstraße 6, 18586 Baabe | Internet: zumfischer.de
Bereikbaarheid
Met de auto naar Rugen | Brussel – Rügen: 890 km
Met de trein | Je spoort probleemloos naar Rügen, bijvoorbeeld naar het centraal, op het eiland, gelegen station van Lietzow. Reken op een treinreis van circa 11 à 12 uren met 3 overstappen.

📌 PIN nu en plan laterbezienswaardigheden op Rügen

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Deze 11 bezienswaardigheden op Rügen garanderen een topvakantie!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *