Hanzestad Stralsund Alte Markt

Hanzestad Stralsund in één dag: wat zeker zien en doen!

Havensteden trekken reisreporter Bruno enorm aan. Er is altijd iets te beleven of te zien. Niet anders in Stralsund dat UNESCO in 2002 erkende als werelderfgoed. Gelegen aan de Oostzee, ademt deze stad geschiedenis en cultuur en liggen schilderachtige plekken er voor het rapen. Ontdek zijn 15 top bezienswaardigheden in Hanzestad Stralsund!

Hanzestad Stralsund skyline1. Ozeaneum Stralsund: diepzeeavontuur aan de Oostzee”

Stralsund 01 Ozeaneum 00
Ik ‘onderbreek’ mijn vakantie op Rügen en spoor naar Hanzestad Stralsund waar ik vanaf het station op een halfuurtje door het stadscentrum naar het oude havengedeelte wandel. Daar start mijn daguitstap in Hanzestad Stralsund bij het Ozeaneum, een indrukwekkende onderwaterwereld in een architectonisch hoogstandje ontworpen door het architectenkantoor Behnisch en Partner. In de foyer met winkel, restaurant en lockers om je spullen of jassen op te bergen, hangt centraal een 30 meter lange roltrap die bezoekers langs echte walvisskeletten naar de bovenverdieping voeren. Daar start je bezoek doorheen de verschillende tentoonstellingsruimtes en aquaria.

Stralsund 01 Ozeaneum 01

Stralsund 01 Ozeaneum 02

Het Ozeaneum Stralsund huisvest 4 indrukwekkende aquaria die de magische maritieme onderwaterwereld onthullen. In de Open Atlantic aquarium vergaap je je aan majestueuze zeeschildpadden, tonijnen en haaien terwijl de North Sea Aquarium de diverse fauna van de Noordzee toont. De Baltic Sea Aquarium belicht het unieke ecosysteem van de Oostzee. Leuk voor klein en groot is de pinguïnexpeditie die je meeneemt naar de wereld van charmante pinguïns om hun natuurlijke gedrag te observeren. Tip: de voedermomenten van zowel de pinguïns als in de aquariums vond ik geweldig! Neem daarom vooraf even de tijd om het voederschema na te kijken of je bezoek af te stemmen.

Stralsund 01 Ozeaneum 03

Ozeaneum Stralsund is niet alleen kindvriendelijk, maar ook interactief met boeiende tentoonstellingen. Niet verwonderlijk dat het in 2010 werd verkozen tot Europees museum van het jaar als erkenning voor zijn uitmuntendheid in presentatie, innovatie en educatieve waarde. Trek voor je bezoek minstens 2 tot 3 uur uit!

2. Gorch Fock I: beleef een maritieme tijdreis

Hanzestad Stralsund Gorch Fock I
Vanuit het Ozeaneum stap ik naar de Gorch Fock I, een zeilschip gebouwd in 1933 dat diende als opleidingsschip voor de Duitse marine. De driemaster doet me denken aan de Mercator die afgemeerd ligt in de jachthaven van Oostende. Het 81 meter lange museumschip biedt een fascinerende blik op de Duitse maritieme geschiedenis. Naast zijn educatieve rol nam de Gorch Fock I ook deel aan internationale regatta’s (Tall ship Races) en evenementen om de Duitse zeiltraditie en zeemacht te vertegenwoordigen.

3. Johanniskloster: een stilteplek temidden van Hanzestad Stralsund

Stralsund 03 Johanniskloster 01

Stralsund 03 Johanniskloster 02
Ik verlaat het scheepskwartier en begeef me naar de oude binnenstad. Ter hoogte van het Johanniskloster neem ik even de tijd om het ‘kleurrijke binnenhof’ en het kloostercomplex te bekijken. Gesticht in de 13e eeuw als Franciscaans klooster, onderging het door de eeuwen heen aanzienlijke verbouwingen, vooral na de verwoestende kerk- en beeldenstorm tijdens de Reformatie in 1525. Deze geschiedenis liet een diverse mix van architecturale stijlen na. Het bombardement op Hanzestad Stralsund in 1944 verwoestte de Johanniskirche en het kloostergebouw. Bij de kerkruïne werd een kopie van de Pietà van Ernst Barlach geplaatst als oorlogsmonument.

4. Kniepertor: een oude stadspoort met karakter

Stralsund 04 kniepertor 01
Om de hoek doemt de statige Kniepertor op. Dit in rode baksteen opgetrokken meesterwerk is een tijdloos monumentaal restant van de tien voormalige stadspoorten. Deze oude toegangspoort, genoemd naar een bekende burgerfamilie, doorstond goed de tand des tijds en vertelt een verhaal dat reikt van middeleeuwse verdediging tot Napoleontische tijdperken.

5. Het rode Rathaus: symbool van de rijke geschiedenis

Stralsund 05 rathaus 01
Het stadhuis en het omliggende plein vormen het hart van de historische binnenstad. Op de ‘Alter Markt’ merk ik het fraaie Stralsunder Rathaus op. Dit historische stadhuis, gedrapeerd in de gotische rode baksteenpracht, staat als een tijdloos symbool voor de rijke geschiedenis van Stralsund en getuigt van de welvaart die de stad als Hanzestad genoot. Met zijn karakteristieke torens en sierlijke gevels, ademt het Rathaus een sfeer van grandeur uit. Helaas ontbreekt me de tijd om de markante klokkentoren te beklimmen en te genieten van het wellicht adembenemende uitzicht.

6. Nickolaikirche: ooit de gouden glans in de zon

Stralsund 06 nickolaikirche 01
Pal achter het stadhuis steekt de groene (koperen?) kerktoren uit van de imposante Nickolaikirche. Deze gotische parel domineert de skyline van de Hanzestad. De indrukwekkende bakstenen façade en karakteristieke torens ademt een sfeer van sacrale grootsheid. De Nickolaikirche herbergt niet alleen religieuze schatten maar biedt eveneens een panoramisch uitzicht vanaf de toren.

7. Stadtmauer Stralsund

Stralsund 07 kleurrijke straatjes 01
Terwijl ik me door de kleurrijke straatjes van de Hanzestad Stralsund baan, stoot ik als het ware op een deels goed bewaarde stadsmuur. Deze middeleeuwse verdedigingslinie getuigt van de strategische betekenis die Stralsund ooit als Hanzestad had. Via de stadsmuur wandel ik naar mijn volgende fotogenieke stop die een verbinding maakt van de oude stadskern naar het nieuwe Stralsund.

8. Weiße Brücken: oud en nieuw verbonden over het water

Stralsund 08 weisse brucken 01
De Weiße Brücken of Witte Bruggen blijken elegante overgangen te zijn via verschillende eilanden naar het recentere stadsdeel. Deze bruggen, met hun karakteristieke witte kleur, vormen niet alleen een functioneel onderdeel voor wandelaars maar is duidelijk ook een romantische hotspot voor Instagrammers die naar extra hartjes hengelen.

9. Kütertor: historische poort met verhalen

kutertor
Via enkele prachtige street art werken keer ik terug naar de oude binnenstad en passeer een tweede middeleeuwse stadspoort: de Kütertor. Met zijn imposante bakstenen constructie en gotische bogen en vakwerkhuizen aan de straatzijden wekt de Kütertor de indruk dat de tijd hier stilstond.

10. Katharinenkloster: gotische pracht en praal

Die indruk van stilgestane tijd verdwijnt niet als ik aankom bij het voormalige Katharinenkloster. Ik heb geluk en mag even door enkele met geschiedenis doordrenkte gangen dwalen naar een rustige binnenplaats. De eeuwenoude stenen die getuigen van het monastieke leven uit vervlogen tijden doen mij in verbeelding terug flitsen naar de bedrijvigheid tijdens de gouden jaren van de Hanzestad. De economie floreerde wellicht enorm en verklaren de aanwezigheid van zoveel grootse historische gebouwen en kloostergemeenschappen.

11. Katharinenkirche: scheepvaartmuseum in kerk

Aan de achterzijde staat de Katharinenkirche, een vroeggotisch bakstenen gebouw aan de Mönchstrasse dat nu als museum wordt gebruikt. Het is het eerste monumentale gebouw van de Orde van de Dominicanen aan de Oostzeekust. In het voormalige kerkgebouw van het Sint-Catharinaklooster is sinds 1973 het Duitse Scheepvaartmuseum gevestigd. Helaas kon ik het museum niet bezoeken wegens restauratiewerken sinds 2020 en die zouden eindigen in 2024.

12. Marienkirche: hemelhoge gotiek met een verhaal

Stralsund 12 marienkirche 01
Mijn wandeling door de betoverende Hanzestad Stralsund voert me van de ene sacrale parel naar de andere. Slechts een steenworp verwijderd van de Alter Markt sta ik aan de Neuer Markt voor de Marienkirche waarvan de eerste vermeldingen teruggaan tot 1298. De geschiedenis van de kerktoren is een boeiend verhaal. Na twee instortingen in 1382 en 1495, werd de toren groter herbouwd en bereikte hij in 1548 een hoogte van 151 meter waarmee het toen de hoogste structuur ter wereld werd. Een bliksem in 1647 leidde tot een brand en de toren kreeg een barokke koepel die nu trots 104 meter de lucht in steekt sinds de voltooiing in 1708.

13. Heilgeistkloster: historisch hospitaal

heilgeistkloster
Ook het laatste intrigerende gebouw dat ik bezoek heeft een religieuze achtergrond. Het Heilgeist-ziekenhuis van het gelijknamig klooster is een gebouwencomplex oorspronkelijk opgericht in de 13e eeuw als hospitaal. Deze plek getuigt van eeuwenlange zorg voor de zieken en behoeftigen. Door de eeuwen heen onderging het gebouw diverse renovaties en uitbreidingen maar nog steeds toont de gotische stijl en bakstenen gevels een sfeer van tijdloze schoonheid.

14. Rügenbrücke: poort tot Rügen

Op weg naar mijn afsluiter van de dag, passeer ik de iconische Rügenbrücke. Ook wel bekend als de Strelasundbrug die de verbinding maakt van het vasteland naar het mooie en groene eiland Rügen. De brug, een architecturaal hoogstandje gebouwd tussen 2004 en 2007, telt een lengte van ruim vier kilometer en rust op majestueuze pilaren die de horizon sieren. Vanop de brug heb je een fraai panoramisch uitzicht over de omgeving terwijl in de verte het grootste eiland van Duitsland lonkt!

15. Störtebeker Braumanufaktur: proeven van lokale trots

stortebeker
Mijn daguitstap in Hanzestad Stralsund eindigt bij de Störtebeker Braumanufaktur, een brouwerij opgericht in 1827. De naam “Störtebeker Braumanufaktur” is geïnspireerd op de legendarische figuur Klaus Störtebeker, een beruchte Duitse piraat die in de 14e eeuw actief was in de Oostzee. Zijn naam wordt geassocieerd met moed en avontuur en hij wordt vaak gezien als een symbool van vrijheid en onafhankelijkheid. Door deze naam te kiezen voor de brouwerij wil Störtebeker Braumanufaktur waarschijnlijk een gevoel van avontuur en traditie oproepen en tegelijkertijd de hoogwaardige ambachtelijke productie van hun bieren benadrukken.

Tot daar de geschiedenis die ik meekrijg tijdens mijn kijkje in de brouwerijwinkel. Een bezoek aan de brouwerij is een wellicht een ware beleving, maar mijn wandeling doorheen Stralsund liep te laat uit waardoor ik de laatste rondleiding mis. Niet getreurd, een proeverij in de brouwerijbar is zeker(!) geen slecht alternatief.

stortebeker

Ik wil er vooral proeven van hun lekkere bieren en hartig eten. Voor begeleiding bij de hoevekip met groene asperges kies ik voor de pittige, aromatische Midsummer Wit. Een Witbier (4,8% alc/vol) dat steeds grotere populariteit geniet en waarvan ze toegeven dat de oorsprong ligt bij onze Belgische brouwers. Wat proef ik: de eerste indruk is een lichte, moutige zoetheid, gevolgd door een frisse citrussmaak. Koriander voegt een subtiele kruidigheid toe die mooi in balans is met de zoetheid en bitterheid. In de afdronk is er een lichte bitterheid die het bier een droge finish geeft. Het blijkt een perfect combinatie met gevogelte!

stortebeker

Als afsluiter, of dessert, drink ik de ‘Störtebeker Hanse-Porter’. Een licht alcoholisch donker bier gebrouwen met geroosterde mout, karamel- en chocolademout. Dat zorgt voor een rijke en complexe smaakbeleving. De eerste indruk is een volle, romige smaak met – uiteraard – tonen van chocolade, karamel én koffie. Op de achtergrond is er een lichte hopbitterheid te herkennen. Een perfect bier om te combineren met desserts zoals chocoladetaart of crème brûlée.

Hanzestad Stralsund 12 marienkirche

Hanzestad Stralsund al bezocht?

Dan zijn we benieuwd naar jouw favoriete bezienswaardigheden en horen we graag of je er iets leuks beleefde. Misschien ontdekte je er wel een lekker adresje of gezellig winkeltje. Laat het ons hieronder met een reactie weten!

P.S. prachtige foto’s geschoten tijdens je daguitstap in Stralsund?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Hanzestad Stralsund | Internet: stralsundtourismus.de/en/welcome
Toerisme Meckelenburg Vorpommeren | Internet: off-to-mv.com/nl
Toerisme Duitsland | Internet: germany.travel/en/campaign/dichtbij/home.html
Adressen van wat zien en doen in Hanzestad Stralsund
Ozeaneum | Hafenstraße 11, 18439 Stralsund | Internet: ozeaneum.de
Zeilschip Gorch Fock I | An d. Fährbrücke, 18439 Stralsund | Internet: gorchfock1.de
Johanniskloster | Am Johanniskloster 35, 18439 Stralsund
Kniepertor | Knieperstraße 9, 18439 Stralsund
Rathaus Stralsund | An d. Fährbrücke, 18439 Stralsund
Nickolaikirche | Nikolaikirchhof 1, 18439 Stralsund | Internet: hst-nikolai.de
Weiße Brücken | Knieperteich, 18437 Stralsund
Kütertor | Heilgeiststraße 2, 18439 Stralsund
St. Katharinenkloster | Mönchstraße 25, 18439 Stralsund
St. Katharinenkirche | Mönchstraße (achter het St. Katarinenklooster), 18439 Stralsund
Stralsund-museum | Oudste museum in Mecklenburg-Vorpommern gelegen in het voormalig Sint-Catharinaklooster v/d Dominicanen orde. | Internet: stralsund-museum.de
Marienkirche of Heilige Mariakerk | Marienstraße 16, 18439 Stralsund | Internet: st-mariengemeinde-stralsund.de
Heilgeistkloster | Heilgeistkloster 7, 18439 Stralsund | Internet: heilgeist-stralsund.de
Eten en drinken
Schillings Hofladen| Eetgelegenheid met eigen en regionale producten rechtstreeks van de boerderij of producenten | Heilgeiststraße 15, Stralsund | Internet: facebook.com/p/Schillings-Hofladen
Störtebeker Brauerei | Greifswalder Chaussee 84-85, Stralsund | Internet: stoertebeker.com

Meer vakantietips voor Duitsland vind je via deze links:

📌 PIN nu en plan laterHanzestad Stralsund pinterest

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *