wintervakantie in Chamonix

6 tips voor een heerlijk avontuurlijke wintervakantie in Chamonix

Wat heeft een wintervakantie in Chamonix je te bieden? Veel, want met 4 verschillende skigebieden zorgt het dal Chamonix-Mont-Blanc voor een gevarieerd aanbod van klassieke wintersporten tot heuse winteravonturen. Reisreporter Lukas spoorde naar de winterbestemming om jou te voorzien van de beste tips en tricks voor een (luxe) verblijf in Chamonix!

wintervakantie in Chamonix

Toerskiën of splitboarden in Les Houches
Wij starten onze wintervakantie in Chamonix te midden van ongerepte natuur bedekt met verse poedersneeuw, een ideaal decor voor een dagje toerskiën. Wij laten de pistes en skiliften echter achterwege, want het is tijd om de toerski’s op te halen. Opgedeeld in een groep gevorderden en een groep die een initiatie krijgt, starten we het avontuur. Ikzelf krijg een initiatie tot splitboarden, een aanrader voor de snowboarders! Kleed je niet te dik aan, want dankzij de inspanning krijg je het meteen warm.

wintervakantie in Chamonix

Overnachten in luxe: les Granges d’en Haut
’s Avonds komen we tot rust in de chalets van Les Granges d’en Haut. Deze vakantiehuizen voor 8 personen bieden alle luxe van een hotel: het ontbijt wordt geleverd, de kamers worden dagelijks schoongemaakt en de kachel wordt voor je aangestoken. Je geniet er van het zicht op de Mont Blanc en van een privésauna. Tip: trek zeker eens met je badjas door de sneeuw naar de wellness, Deep Nature Spa. In het restaurant serveren ze authentieke Franse Savoyarde-specialiteiten zoals raclette, fondue, etc. Smakelijk!

Skiën in Le Brévent – Flégère
Onze wintervakantie in Chamonix gaat verder in het nabijgelegen skigebied Le Brévent-Flégère. Hier wacht ons 56 kilometer piste en tal van gezellige restaurantjes naast de pistes. We nemen er de bakjeslift naar de top van Le Brévent om er te genieten van het uitzicht op het massief van de Mont Blanc. Houd alvast je camera klaar, want je skiet vervolgens naar beneden langs de panoramische piste. Let op, dit is niet voor beginners! Een pluspunt voor de snowboarders: nergens vlakke pistes te vinden.

wintervakantie in Chamonix

Avondwandeling met sneeuwschoenen naar Les Vieilles Luges
Niets is beter dan het krakende geluid van voetstappen in de verse sneeuw, toch? We binden sneeuwraketten aan onze schoenen en trekken met een gids door de bossen naar restaurant Les Vieilles Luges. Onderweg krijgen we uitleg over de fauna en flora en zetten we onze hoofdlampjes even uit om te genieten van de sterrenhemel. Eenmaal boven aangekomen, wacht er ons een ‘vin chaud’ bij de vuurkorf. Binnen in Les Vieilles Luges bereidt de Finse chef het diner met lokale producten. Tip: reserveren is noodzakelijk.

Spektakel: Hotel de La Folie Douce
Wie La Folie Douce kent van de après-ski bars langs de piste, zal niet verbaasd zijn dat ze met hun nieuw concept weer nergens tekortschieten. Het grootste hotel van Chamonix heeft naast een eigen wellness en enkele bars, vooral een bijzondere inkleding. In de lounge worden we meteen verrast door een van hun dagelijkse acts. Het spektakel in het genre van ‘Cirque du Soleil’ en ‘Moulin Rouge’ wordt verdergezet tijdens het diner. Een aanrader!

Museum Olympische Spelen

Rijke geschiedenis: Olympische Spelen en expedities
De evolutie van Chamonix tot Franse hoofdstad van het alpinisme kent een rijke geschiedenis aan expedities en avonturen. Naast de mogelijkheid om te gaan shoppen in de sfeervolle straatjes hebben we vooral interesse in de nieuwe tentoonstelling over de geschiedenis van de Olympische Winterspelen. Wist jij dat er bij elke editie van de winterspelen minstens 1 deelnemer uit Chamonix afkomstig was? Aan jou om de rest van de geschiedenis zelf te ontdekken.

Kortom, een wintervakantie in Chamonix biedt de perfecte balans tussen luxe, panoramische uitzichten en culinaire hoogstandjes. Verder is er een overvloed aan sportmogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden. Chamonix is getest en meer dan goedgekeurd. Ik kijk er alvast naar uit om ook de zomeractiviteiten te gaan ontdekken, jij ook?

wintervakantie in Chamonix

Ging jij ook al op wintervakantie in Chamonix?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je er iets bijzonders? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. prachtige foto’s geschoten op of naast de skipistes?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Chamonix | Internet: en.chamonix.com
Actuele weersverwachting | Internet: chamonix.com/meteo
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl (Nederlandstalige website)
Wintersport materiaalverhuur Snell Sports
| 104 Rue du Dr Paccard, 74400 Chamonix-Mont-Blanc
Tel. +33 (0)45 053 02 17 | Internet: snellsports.com
Activiteiten
Toerski in Les Houches | Internet: visorando.com/randonnee-les-houches.html
Sneeuwschoenwandelingen | Internet: chamonix.com/sites/default/files/media/brochures/Plan_FondRaquettes_2023-2024_WEB.pdf
Sneeuwsporten met gids | Internet: chamonix-guides.com/en
Museum Olympische Spelen | 89 Avenue Michel Croz, 74400 Chamonix-Mont-Blanc
Tel. +33 (0)450 54 78 | Internet: cc-valleedechamonixmontblanc.fr/culture/horaires-informations-musees.html
Eten en drinken
La Table des Granges | 1000 Rte des Chavants, 74310 Les Houches | Tel. +33 (0)45 054 54 46 | Internet: deepnatureresorts.com/chamonix/restaurant
La Fre Mi | Op de skipiste van Les Houches | 1731 Chem. de la Carbotte, 74310 Les Houches | Tel. +33 (0)68 822 25 16 | Internet: la-fre-mi-restaurant.eatbu.com/?lang=nl
Les Vieilles Luges | 890 Chem. de la Carbotte, 74310 Les Houches | Tel. +33 (0)77 814 96 08 | Internet: vieillesluges.com
La Bergerie de Planpraz | Op de skipiste van Le Brévent – Flégère| Telecabine De Planpraz, 74400 Chamonix-Mont-Blanc | Tel. +33 (0)45 053 05 42 | Internet: maisondesdrus.com/fr/establishment/la-bergerie-de-planpraz
La Folie Douce | 823 All. Recteur Payot, 74400 Chamonix-Mont-Blanc | Tel. +33 (0)45 055 10 00 | Internet: lafoliedouce.com/fr/restaurant-chamonix.html
Le Royal | 12 Pl. Saussure, 74400 Chamonix-Mont-Blanc | Tel. +33450538636 | Internet:  restaurantroyal-chamonix.com
Overnachten
Les Granges d’en Haut | 1000 Rte des Chavants, 74310 Les Houches | Tel. +33 (0)45 054 54 46 | Internet: deepnatureresorts.com/chamonix/chalet/les-granges-d-en-haut
La Folie Douce | 823 All. Recteur Payot, 74400 Chamonix-Mont-Blanc | Tel. +33 (0)45 055 10 00 | Internet: lafoliedouce.com/en
Bereikbaarheid
Met de auto | 842 kilometer rijden vanuit Brussel.
Met de trein | Eurostar of TGV van Brussel Zuid naar Bellegarde, nadien transferbus naar Chamonix.
Met het vliegtuig | Vlieg vanuit Brussel naar Genève om vervolgens met de taxi of huurauto naar Chamonix te rijden.

Foto’s en artikel wintervakantie in Chamonix © Lukas Van de Putte

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *