La Plagne

La Plagne en Vaujany voor avontuurlijke musketiers

‘Eén voor allen en allen voor één’ beschrijft perfect hoe je als speelse musketier La Plagne en Vaujany vlak bij de Franse Savoie strijdvaardig ontdekt. Reisreporter Pascal overwint er samen met nog een drietal andere reporters alle obstakels om dan als een vrolijk kwartet ’s avonds bij vlammend vuur de kookpotten uit te lekken!

Deze rivier verlost je hersenen
Onze eerste kennismaking met de buurt rond La Plagne en Vaujany begint op de Isère. Die river heeft me al dikwijls geholpen bij het oplossen van kruiswoordraadsels en die geestelijke verlossing wou ik ook fysisch eens meemaken. Dus kruis ik de peddels met mijn collega’s en spring ik in een rubberbootje om deze wilde rivierafdaling als een rups, dobberend op een blad, te trotseren. We hotsen en botsen tegen elke rots of boom die ons waterpad kruist en elk van ons gaat wel eens kopje onder. Fysisch ‘geklost’ en geestelijk verlost voel ik me weer eindeloos jeugdig!

Niet alleen de kolen gloeien rood
De beste manier om na een nat pak weer op te warmen is bij open vuur. In de Finse ‘kotas’ van mijn hotel Cocoon zit ik gezellig knus bij anderen in een cirkel rond een open vuur waarop ook je vlees voor je hongerige ogen verleidelijk sappig wordt gegrild. Mijn koud gezicht wordt rood van de gloeiende kolen, terwijl de rode wijn geproefd wordt in gezelschap van Jean-Marc, de plaatselijke burgemeester en tevens verantwoordelijke voor het toerisme in Savoie.

La Plagne leent zich uitstekend voor uitdagende fietsroutes.

La Plagne leent zich uitstekend voor uitdagende fietsroutes.

Fietsen zonder blozen
Met nog blozende wangen en een goed gevuld buikje begin ik de volgende dag aan een bergtochtje met MTB of VTT (vélo tout terrain). Gelukkig krijg ik een E-bike wat het fietsen bergop makkelijk maakt. Met mijn collega-reporters fiets ik zonder blozen tot de top van La Plagne waar we ook eventjes off-road gaan en met assistentie een extra steil klimmetje overwinnen tot aan de skipiste. Daarna daal ik weer ‘total loss’ af in alle vaart zonder af te remmen!

Spiderman achterna
Na het fietsavontuur ga ik echt op avontuur in Champagny-le-Haut.  Het ‘parcours sensations’ is voor vele muurklimmers een geliefkoosd oefenterrein. Er hangt een groot spinnenweb van maar liefst 22 meter hoog verticaal gespannen! Rustig maar gestaag, dus minder soepel dan spiderman maar met dezelfde adrenaline, klim ik naar boven tot op het platform. Daar brengt een death-ride van 300 meter gespannen over de Isère me naar de andere kant van de rivier die ik nog met een tweede death-ride moet overvliegen terug naar het beginpunt.

La Plagne

Ook in Vaujany zorgen de pittige fietsroutes voor adrenaline.

Ontsnapt aan de revolutie
Nee, niet aan de Franse revolutie, alhoewel…maar aan de industriële revolutie. Ik sluit namelijk mijn tweede dag in de Franse Savoie af met een ‘diner by candlelight’ in Refuge du Laisonnay gelegen aan de toegangspoort van het nationaal park van de Vanoise. Elektriciteit is er een futuristisch begrip en bij schemerlicht geniet ik van een plaatselijke kruidige worst. Net als de kaarsjes doven ook mijn ogen langzaam uit en neem ik vlug nog een likeurtje om wat op te krikken voor de weg terug naar het hotel.

Een Vlaamse voetnoot in Vaujany
Via een serpente kronkel ik met de wagen tot Vaujany waar de Vlaamse Annick Basset al jaren haar hart sneller klopt! Zij is mijn ‘regional de l’etappe’ en wijst me de weg. Een ludieke trail voert me bergop lopend en puffend over het malse groen van de alpenweiden om daarna stoom af te laten in de welness van Chalet Saskia. Hier word ik verwend met culinaire kunststukjes van Marcus, een Nieuw-Zeelander die hier ook zijn hart verloor. Er hangt duidelijk liefde in de zwoele berglucht van Vaujany!

La Plagne

De Franse Savoie vormt het ideale decor voor een avontuurlijke vakantie.

Sterretjes zien
Mijn ogen fonkelen nog bij de gedachte aan het gastronomisch sterrendiner van gisteren als ik op weg ben naar een Via Ferrata. Eén van mijn reisgenoten is duidelijk wat zenuwachtig want hij ratelt als een slang tijdens de wandeling naar de startplaats. Door de rust die ik uitstraal bindt de gids me als laatste aan het klimtouw vast. Ik moet 300 meter steil omhoog via ijzeren trapbeugels langs een waterval. Het ‘parcours D’ – van difficile ongetwijfeld – bezorgt me visuele sensaties en doet me op de top een opgeluchte vrolijke kreet schreeuwen: joehoe!

Robin Hood is linkshandig
De spreekwoordelijke mentale en fysieke boog moet niet altijd gespannen staan en dus ga ik na de Via Ferrata me ontspannen met…boogschieten! Met een handig trucje bepaalt de instructeur of ik links- of rechtshandig ben. Tot mijn eigen verbazing moet ik als geboren rechtshandige met links schieten! Het lukt me zelfs om meermaals midden in de roos te mikken. Misschien moet ik dat maar eens doorgeven aan Cupido!?

La Plagne

De Via Ferrata in Vaujany is niet voor doetjes, maar levert prachtige vergezichten op.

Leve het avontuur!
Ik sluit mijn exploratie in dit deel van de Franse Alpen af met nog een laatste MTB-tochtje. Bergop is het als niet-pluimgewicht met het zwaard tussen de tanden. Bergaf speel ik mijn vroeger al aangeleerde techniek uit en vlieg met mijn sportgewicht als een bobslee of Belgian Bullet stuurvaardig door de bochten. Ik heb er duidelijk plezier in en hoor en zie mijn collega’s de remmen en de billen van angst dichtknijpen om toch maar in mijn spoor te kunnen blijven. Want… één voor allen, allen voor één! Vive, l’aventure!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme France Montagnes | www.france-montagnes.com
Toerisme La Plagne | www.la-plagne.com
Toerisme Vaujany | www.vaujany.com
Klik hier voor meer reisreportages over de regio Savoie
Vervoer
Met de trein van Brussel-Zuid tot Lyon Part Dieu | www.be.oui.sncf & verder met de wagen
Eten & drinken
Le Monde de Sophie  in Aimé | groenten uit eigen tuin
Le Cocoon in La Plagne | Finse ‘kotas’
Refuge du Laisonnay in Laisonnay | streekgerechten met worst
Chalet Saskia in Vaujany | culinair verfijnd, vriendelijke en hartelijke bediening
Centre Estival du Collet in Vaujany | Belgisch bier in de bar
Le Stou in Vaujany | boven de schaatsbaan
Overnachten
Le Cocoon | www.hotel-lecocoon.fr | viersterrenhotel, een topper!
Chalet Saskia | www.vaujany.com/en/chalet-saskia | met prachtig vergezicht en super vriendelijke eigenaars
Activiteiten
Rafting | afdaling van Isère met An Rafting | www.an-rafting.com
Dineren in Finse ‘kotas’ rond het open vuur | www.hotel-lecocoon.fr
E-mountainbike op Les Alpages du Bozelet in Champagny-en-Vanoise
Avonturenpark of parcours sensations | touwklimmen & death-rides | www.la-plagne.com/activite/1/193621-parcours-sensations.html
Diner by Candlelight in Laisonnay | www.laisonnay.com
Museum evolutie gletsjers | www.laisonnay.com
Boogschieten | Centre Estival du Collet
Via Ferrata | www.vaujany.com
Berglopen & MTB via ludieke & educatieve trais | www.vaujany.com

? PIN nu en plan later

La Plagne

Foto’s: © Toerisme Savoie

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *