Chamrousse

GETEST: off-piste skiën in Chamrousse en Les 7 Laux

Wanneer de winter nadert en de sneeuw begint te vallen, worden skiërs en snowboarders uit alle hoeken van ons landje enthousiast om de pistes op te gaan. Voor velen is echter de sensatie van het skiën of snowboarden buiten de piste in dikke lagen poedersneeuw wat hen naar de bergen trekt. Voor diegenen die op zoek zijn naar een meer avontuurlijke wintervakantie, bieden de skigebieden van Chamrousse en Les 7 Laux in Frankrijk een aantal geweldige opties.

Chamrousse

Chamrousse en Les 7 Laux zijn twee kleinere skigebieden gelegen in het hart van de Franse Alpen. Ze mogen dan wel onder de noemer van ‘kleiner’ vallen, toch bieden zij tal van mogelijkheden aan voor skiërs en snowboarders die zich graag eens buiten de piste willen wagen. Met respectievelijk 90 en 120 kilometer aan pistes, hebben ze misschien niet dezelfde uitgestrektheid als sommige van de grotere resorts, maar dat betekent niet dat ze minder spannend kunnen zijn.

Beide gebieden beschikken over een gevarieerd aanbod aan pistes voor alle niveaus. Van makkelijke groene pistes tot uitdagende zwarte afdalingen voor de meer ervaren skiërs. Dit zijn natuurlijk dingen die je in andere skigebieden ook makkelijk kan afvinken, maar wie op zoek is naar een meer off-piste ervaring zit in deze gebieden helemaal goed. Toch een beetje onverwacht, niet? De resorts bieden heel wat mogelijkheden om de bergen buiten de gemarkeerde pistes te verkennen.

Chamrousse

Het kleine Chamrousse als grote speler
Na een vlotte treinrit van Brussel naar Grenoble en een korte autorit later komen we aan in Chamrousse. Na aankomst neemt Philippe Halot, baas van het skigebied, ons op sleeptouw doorheen het dorp. We krijgen uitleg over het reilen en zeilen van de skipistes in Chamrousse. Voornamelijk over hoe ze de pistes prepareren met behulp van sneeuwkanonnen en sneeuwcats. De technische uitleg zal ik je besparen, maar wist je dat er 1m³ water nodig is om 2m³ kunstsneeuw te maken met een sneeuwkanon? En dat ze 1 600m³ water per uur kunnen oppompen om vervolgens om te vormen tot sneeuw? Interessant!

Na de rondleiding begint het al te schemeren, maar we hebben geluk. Chamrousse biedt twee ski-avonden aan waarbij de pistes tot 20u30 geopend zijn. We willen onze dagen ten volle benutten, dus trekken we nog even de piste op. Aangezien Grenoble zo dichtbij ligt kan je boven op de berg genieten van een prachtig uitzicht over de verlichte stad.

Chamrousse

Buiten piste in Chamrousse
De volgende ochtend zijn we vroeg uit de veren en staan we om 7u klaar in volledige toerski-tenue. Een van de beste dingen aan skiën of snowboarden buiten de piste in Chamrousse is het adembenemende landschap. Het is een privilége om deze regio met een ervaren monitor te mogen verkennen. Een pure adrenalinekick!

We wandelen op toerski’s en splitboards tot helemaal boven aan de top langs een prachtige, bosrijke omgeving waar we onze eigen sporen trekken. Doorheen de bomen zien we dan rond 8u30 plots de zon boven de bergtoppen verschijnen. De eerste zonnestralen doen deugd op mijn gezicht en geven me de nodige energie om de tocht verder te zetten.

Eenmaal aan de top aangekomen bouwen we de ski’s en het splitboard om en zetten we de afdaling langs de schaduwkant van de berg in. Hoewel het al twee weken niet meer gesneeuwd heeft, slaagt onze gids er toch in om nog vers krakende sneeuw te vinden waardoor we het buitenpiste gevoel op en top beleven.

Op avontuur in het massief van Belledonne
De volgende ochtend zetten we onze trip verder richting Les 7 Laux. In de voormiddag warmen we de benen vluchtig op op de pistes, om ’s namiddags de backcountry mogelijkheden van Les 7 Laux te gaan ontdekken. Er zijn ook tal van natuurlijke kenmerken om mee te spelen, zoals kliffen en rotsformaties, voor degenen die hun vaardigheden willen testen.

Onze uitrusting is hier iets uitgebreider dan de vorige dagen. We voegen klimijzers, een klimgordel, veiligheidstouwen een icepick aan onze rugzak toe. Allemaal hulpmiddelen om het massief van Belledonne te beklimmen. Vandaag kiezen we voor een iets extremere aanpak die ons gegarandeerd poedersneeuw zal opleveren. We nemen de skilift tot bovenaan het gebied waar nog één grote rotsformatie boven ons uittorent. Met skistokken in de hand, ski’s en snowboard op de rug en klimijzers onder onze schoenen hangen we allemaal verzekerd aan. Klaar om aan de klim te beginnen.

Off the grid in refuge Habert d’Aiguebelle
Na een 2 uur durende adrenalinekick over rotsen en smalle sneeuwpaden, komen we boven op het sneeuwplateau uit. Het is ondertussen 17u en de zon zakt al wat meer richting de horizon. Met de ski’s en snowboards aan de voeten maken we ons klaar voor onze laatste afdaling van de dag. Althans dat dachten we. In de schemering zien we in de verte nog een klein lichtje branden. De geur van verse vleeswaren en gesmolten kaas lokt ons tot bij refuge Habert d’Aiguebelle. Marian, de gerant, en Yannick, de eigenaar, staan ons op te wachten en hebben een heerlijke gratinschotel voorbereid.

De refuge is volledig off the grid en met enkel een batterij, die wordt opgeladen door zonne-energie, en een satelliettelefoon voelen Yannick en Marian zich hier volledig thuis. Er zijn 29 slaapplaatsen en de refuge is in de zomer en winter open. Aangezien de refuge enkel te bereiken is door de afdaling die wij deden of door een flinke klim op sneeuwschoenen, zetten we de allerlaatste afdaling van de dag in met wat maanlicht en een koplamp.

Geef kleinere skigebieden absoluut een kans!
Samengevat is skiën of snowboarden buiten de piste in Chamrousse en Les 7 Laux een unieke ervaring. Hoewel de gebieden misschien niet zo groot zijn als sommige van de grotere resorts, bieden ze een intiemere ski-ervaring. De adembenemende landschappen en het uitdagend terrein maken van deze gebieden een geweldige keuze voor skiërs en snowboarders die op zoek zijn naar wat meer avontuur.

Hoewel skiën of snowboarden buiten de piste een ongelooflijke ervaring is, is het minstens even belangrijk te onthouden dat het ook gevaarlijk kan zijn. Zorg ervoor dat je steeds beschikt over de juiste veiligheidsuitrusting, zoals lawinepiepers, schoppen en sondes. Het is ook belangrijk om met iemand anders te skiën of te snowboarden, bij voorkeur iemand die ervaring heeft met off-piste skiën en snowboarden en het gebied goed kent.

Ging jij ook al tourskiën in Chamrousse of Les 7 Laux?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Of, welke plek of wandeling zou jij ons aanbevelen? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Chamrousse | Internet: chamrousse.com
Toerisme Les 7 Laux | Internet: les7laux.com/hiver
Toerisme Massif de Belledone | Internet: destination-belledonne.com
Activiteiten

Avondskiën | Internet: chamrousse.com/bons-plans/ski-coucher-de-soleil-a-21-50.html
Begeleiding toerskiën en gids | Internet: esi-7laux.fr/
Eten en drinken
Refuge Habert d’Aiguebelle
| Internet: refugedaiguebelle.fr/

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *