winterwandelingen in Méribel

ONTDEKT: winterwandelingen in Méribel

Het skigebied Méribel biedt 600 km skipistes. Minder of niet bekend zijn de idyllische uitzichten tijdens de winterwandelingen in Méribel.

winterwandelingen in Méribel

342 skipistes én 18 winterwandelingen in Méribel
Likkebaardend bestudeer ik de skikaart van Les 3 Vallées. Wat zijn er veel mogelijkheden! Links zie ik Courchevel, centraal Méribel en rechts Val Thorens en Les Menuires. Onderling zijn ze verbonden met een wirwar van pistes. Volgens de brochure zijn het er 342. In de praktijk is het onmogelijk om ze allemaal in een week te doen. We hebben bovendien wat pech met het weer en daarom kijk ik al even naar de 18 winterwandelingen in Méribel. Doch, de verwachte sneeuwbuien blijven uit en dankzij die verkeerde weersvoorspelling is het ongelooflijk rustig op de piste.

winterwandelingen in Méribel

Skigebied op olympisch niveau
Méribel is beretrots op het feit dat het een belangrijke speelplaats was tijdens de Olympische Spelen van Albertville in 1992. Ik vind het mooi om de reuze toorts van de Olympische vlam te bewonderen, net zoals het ereschavot voor de gelukkige medaillewinnaars. Méribel is nog vaak het strijdtoneel voor belangrijke ski- en snowboardwedstrijden. In Parc Olympique maak ik graag gebruik van de spa. Andere wintersporters zie ik in dit overdekte ‘park’ naar de ijsbaan en het zwembad gaan.

Gondelverbinding met Brides-les-Bains
Wat die Olympische Spelen ook hebben opgeleverd is een gondelverbinding tussen Méribel Centre en Brides-les-Bains. Een traditioneel bergdorp op 600 meter dat aanvankelijk alleen bekend stond om zijn thermale baden. Dankzij die gondelverbinding van 20 minuten maakt het nu ook deel uit van Les 3 Vallées. Dat is in wezen een geheimtip voor lezers die op zoek zijn naar accommodaties die minder prijzig zijn. Met als extra attractie de thermale baden die ook ’s winters open zijn.

Leuke logementen als alternatief voor mondain Méribel
De naam Méribel Centre is al gevallen. Dat is de plek met de meest luxueuze accommodaties. Ook shoppers met ‘goedgevulde’ betaalkaarten zullen zich hier thuis voelen. Daarnaast heb je nog Méribel Village en Méribel Mottaret. De accommodaties zijn er wat goedkoper. Centre ligt op 1450 meter, Village op 1400 meter en Mottaret is met 1750 meter het hoogst gelegen. In het laatste oord, omgeven door sneeuw, bevindt zich mijn appartement. De skibus brengt mij, tot half twaalf ’s avonds, gratis naar Centre en terug.

Verreweg de meeste wintersporters overnachten net als ik in een appartement. Mijn keuken is gelukkig dik in orde. Ik kan mij voorstellen dat velen hem goed gebruiken. De restaurants in de wintersportgebieden moeten in een korte periode namelijk een belangrijk deel van hun jaaromzet maken. Dat zie je terug in de prijzen. Hetzelfde geldt voor de voedselwinkels. Ik kijk er dan ook niet van op dat ik verschillende wintersporters bij aankomst zie sjouwen met kratten etenswaren die ze van thuis hebben meegebracht.

TOM MAR Meribel 2023 6

Skiën naar Courchevel
In Les 3 Vallées ben ik al eerder geweest, maar altijd voor een shortski. Dat was toen in Val Thorens en in Les Menuires. Tijdens zo’n korte trip zie je uiteindelijk maar weinig van het gigantische domein. Daarom vind ik het geweldig dat onze instructeur Arnaud voorstelt om naar Courchevel te skiën. Dat is nieuw voor mij. Ik ken alleen de snobverhalen over wintersporters die daar te veel champagne drinken. Arnaud kent ze natuurlijk ook, maar benadrukt tegelijkertijd dat Courchevel gezegend is met veel mooie bospistes.

TOM MAR Meribel 2023 7

Poedersneeuw voor freeriders
Het huisgebied van Méribel telt 70 pistes, waarvan er een aantal door het bos lopen. Freeriders zullen hier smullen van de afdalingen door de poedersneeuw. Zelf hou ik meer van hard geprepareerde pistes waarop ik grip heb. Dat lukt niet altijd, want overdag wil het ook wel eens sneeuwen. Dat vind ik sowieso niet prettig. Ik vergelijk dat wel eens met autorijden tijdens een sneeuwstorm, terwijl je ruitenwissers niet goed werken. Zodra het echt hevig begint te sneeuwen, zoek ik altijd snel een berghut op.

Nieuwe skilift naar Courchevel
In Courchevel zie ik overigens geen enkel glas champagne. Niet zo gek, want we blijven op de piste. Wel passeren we enkele chalets, die volgens Arnaud minstens 20 miljoen euro kosten. Een aardig prijsje voor een vakantiewoning. Grappig vind ik dat de gondels hier als reclamepaneel dienen voor topmerken uit het zeer hoge segment. Reclame voor Gucci ben ik zo nog nooit eerder tegengekomen. Er is ook nog nieuws: het dorpje Bozel op 870 meter krijgt in 2027 een liftverbinding met Courchevel.

TOM MAR Meribel 2023 12

Ervaar een bijzondere après-ski in Méribel
Voor de meest levendige après-ski ga ik in Méribel Centre naar Jacks en Rond Point des Pistes. Engelse wintersporters zorgen hier voor een uitgelaten sfeer. Niet zo vreemd, want Méribel trekt meer Engelse dan Franse toeristen aan. Op de piste zorg ik dat ik rond drie uur bij La Folie Douce ben. Die feestgelegenheid ben ik al op meer wintersportplaatsen tegengekomen, onder andere in Alpe d’Huez en Avoriaz. Lunchen kun je daar trouwens ook. Dat is toch anders dan elders. Ervaar het zelf maar.

winterwandelingen in Méribel

Haast onbekend: de winterwandelingen in Meribél
De verrassing van mijn programma krijg ik de laatste dag voorgeschoteld. Een wandeling op sneeuwschoenen (raquette) door het natuurgebied Tuéda. Dat blijkt op slechts enkele honderden meters van mijn appartement te liggen. Het is best een pittige wandeling. We gaan tussen de bomen de berg op. Wat is het hier prachtig en o zo rustig. Ik vind het jammer dat ik die winterwandelingen in Méribel niet eerder ontdekte. Méribel blijkt ’s winters ook een wandelparadijs te zijn. Voor normale wandelschoenen zijn er eveneens genoeg bewegwijzerde routes.

winterwandelingen in Méribel

Bij het afdalen van een sneeuwduin rennen jongeren met hun sneeuwschoenen enthousiast naar beneden. Hoewel de opstuivende sneeuw een mooi gezicht is, doe ik het zelf liever wat voorzichtiger aan. De gids toont mij op de winterwandelkaart de 18 winterwandelingen in Méribel met verschillende moeilijkheidsgraden. De hoogteverschillen variëren van 25 tot 450 meter. De meeste zijn prima te doen voor de doorsnee wandelaar. Op deze hoogte met een grote sneeuwzekerheid vind ik dat puur genieten.

Koos jij ook al eens voor de winterwandeling in Méribel in plaats van de skipistes? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring!

P.S. prachtige foto’s geschoten tijdens je winterwandelingen in Méribel?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag  #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Méribel
| Internet: meribel.net
Toerisme Savoie – Mont Blanc | Internet: savoie-mont-blanc.com
Toerisme Frankrijk 
| Internet: france.fr/nl
Zien en doen in Méribel

Parc Olympique | Internet: meribel.net/nl/indoor-activiteiten/olympisch-park/
Winterwandelingen in Méribel | Internet: meribel.net/nl/praktische-informatie/opening-voetpaden
Eten en drinken
Jacks Méribel | Internet: jacksbar.fr/
Le Rond Point – Méribel | Internet: lerondpointmeribel.com/fr
La Folie Douce | Internet: lafoliedouce.com/fr/meribel-courchevel.html
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel-Méribel 738 km
Overnachting
Een appartement in Résidence Les Crêts van Pierre & Vacances in Méribel Mottaret met een uitstekend ingerichte keuken: elektrisch fornuis met 4 pitten, ijskast en afwasmachine. Het appartement is prima gelegen, bijna ski-in, ski-out. Om naar de winkels of de horeca te gaan is er een gratis funiculaire (kabelspoorweg) naar het commerciële gedeelte van Mottaret.

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *