bergvakantie in Vaujany

Getest en goedgekeurd: actieve bergvakantie in Vaujany

Zonder de kracht van het water was het Franse boerendorpje Vaujany nabij het wintersportoord Alpe d’Huez vrijwel zeker veranderd in een verlaten gehucht. Dankzij het bergwater is een bergvakantie in Vaujany een droom voor fans van de Franse Alpen. Reisreporter Tom checkte er de zomeractiviteiten en kwam super tevreden terug!

Water gaf Vaujany een nieuwe toekomst
Dat een bergvakantie in Vaujany nu vele mogelijkheden biedt, mag duidelijk zijn. Anders zou ik daar als reisreporter niet naartoe trekken. Het verhaal daarachter vind ik haast een sprookje. Zoals in meer bergdorpjes in de tweede helft van de vorige eeuw vertrokken ook hier steeds meer inwoners voor werk naar de grote stad. In dit geval was dat vaak naar Grenoble.

bergvakantie in Vaujany

Geld als water
Op het terras van La Table de la Fare vertelt de burgemeester mij dat de Franse elektriciteitsmaatschappij Vaujany eind jaren zeventig ontdekte voor het bouwen van een waterkrachtcentrale. De centrale is zelfs de grootste van Frankrijk geworden en sinds 1987 ontvangt Vaujany elk jaar een stevig dividend. Vorig jaar was dat 15 miljoen euro. Voor een dorp met slechts 356 inwoners niet slecht. Niet dat ze deze buit onderling mogen verdelen. Vanaf het begin is met dit ‘blauwe goud’ goed geïnvesteerd in een toeristische toekomst.

En die investeringen gebeuren met groot respect voor het oorspronkelijke dorp en de natuurlijke omgeving. Vaujany, gelegen op 1 250 meter, is gebouwd tegen een steile berghelling. Het bestaat uit drie niveaus, die onderling zijn verbonden met liften en overdekte roltrappen. Steil, maar zéér toegankelijk. Kom je met de auto op bergvakantie in Vaujany, dan kan je die gratis achterlaten op de grote parking aan de rand van het dorp. Dankzij de watermiljoenen beschikt Vaujany ook over een prachtig zwembad met wellnessfaciliteiten, een ijsbaan en een bowlingbaan. Bovendien is de gemeente eigenaar van 60 procent van de 4 000 bedden voor toeristen.

Fotogenieke waterval
De grootste rijkdom is vanzelfsprekend de schitterende omgeving. Ik begin mij trouwens af te vragen waar die waterkrachtcentrale zich eigenlijk bevindt. De enige waterkracht die ik vanaf het restaurant zie, is een fotogenieke waterval met een lengte van enkele honderden meters. Vaujany, zo verklaart de burgemeester, mag dan wel weinig inwoners hebben, het grondgebied is gigantisch. De centrale ligt ver beneden in het dal bij het Meer van Verney. Vlakbij ligt ook het Musée Hydrolec waar ze mij alles over de waterkracht kunnen vertellen.

bergvakantie in Vaujany

Gondelverbinding met Alpe d’Huez
Vaujany heeft het geluk dat de buurman Alpe d’Huez heet. Dat was ook meteen de eerste investering: een gondelverbinding met dit populaire wintersportoord. Maar nu ben ik er voor de zomeractiviteiten. En die zijn er hier genoeg. Een zomerse bergvakantie in Vaujany biedt voor alle leeftijden en voor alle gradaties (sportieve) outdooractiviteiten. Een onvergetelijke en zeer toegankelijke bezigheid is de wandeling op 2 800 meter met zicht op de Grandes Rousses. De gondel brengt mij er in een ruk naartoe en de wandeling zelf kent geen noemenswaardige hoogteverschillen.

bergvakantie in Vaujany

Toptoptop wandeling
Deze wandeling ervaar ik werkelijk als de beleving tijdens mijn bergvakantie in Vaujany. In woorden nauwelijks te beschrijven. De foto’s moeten mijn verhaal maar vertellen. Een ruig landschap met bergmeertjes waarvan het water prachtig blauw kleurt en waar de sneeuw nog steeds strijdt om eeuwige sneeuw te blijven. Een deel van mijn wandeling gaat zelfs door de sneeuw. Gelukkig heb ik mijn waterafstotende schoenen aan. Waar mogelijk probeer ik ook even te gaan zitten op een enigszins platte rots. Niet omdat ik moe ben, maar gewoon om nog intenser rond te kijken.

Spectaculaire via ferrata
Vandaag staat een spannende uitstap op mijn programma. Een ‘via ferrata’ tegen de flanken van het Grandes Rousses massief. Met behulp van allerlei verankerde steunpunten in de rotswand klim ik omhoog. Bovendien geeft gids Matt mij de nodige aanwijzingen. Spannend, maar totaal ongevaarlijk omdat ik tweemaal verankerd ben aan de klimdraad. Al is het natuurlijk niet geschikt als je hoogtevrees hebt. De stijging van deze klimpartij is maar liefst 297 meter. Echt moe word ik er niet van. We rusten ook regelmatig uit om van het schitterende uitzicht te genieten.

Bergbeklimmersgevoel
Dankzij de via ferrata voel ik mij heel even bergbeklimmer. Zelf heb ik totaal geen ervaring met deze sport, maar ik kijk wel altijd met veel ontzag naar bergbeklimmers. De kick van de steile wand heb ik, dankzij mijn veilige verankeringen, nu ook even gevoeld. Eenmaal boven wandelen we langs paden, die bezaaid liggen met rotsblokken weer naar beneden. Eerlijk gezegd is dit deel van de uitstap een stuk vermoeiender dan de klimpartij. Ik moet voortdurend uitkijken waar ik mijn voeten zet.

Op bijenbezoek
Terug in Vaujany sluit ik mij aan bij een imkerexcursie. Aan de rand van het dorp staan de bijenkorven. Op veilige afstand vertelt Aymeric Genevois eerst uitgebreid over de bijenwereld. Daarna heeft hij voor ons beschermende pakken, ook voor kinderen. We voelen ons net ruimtevaarders als we naar de korven wandelen De bijen zijn gelukkig rustig vandaag. In Vaujany heeft Aymeric een winkeltje waar hij zijn honing verkoopt. Zijn familienaam komt mij bekend voor. En ja hoor, hij is de zoon van de burgemeester.

Mountainbiken met de ‘e’
Leuk natuurlijk om een keer zo’n bijenpak aan te trekken en zo dicht bij de bijen te zijn. Voor mij een totaal nieuwe belevenis. Echt een aanrader deze excursie. Meer ervaring heb ik met e-mountainbiken. Met gids Pierre neem ik vanuit Vaujany de gondel naar de mountainbikeroutes van Alpe d’Huez. Met de ‘e’ is mountainbiken echt een plezier geworden voor iedereen die van fietsen in de bergen houdt. Ik vind het een fantastische uitvinding. Ik daag mijzelf wel voortdurend uit om niet te snel naar de turbo-ondersteuning te schakelen.

bergvakantie in Vaujany

Van veilige paden naar bloedstollende trails
Zelf hou ik meer van mountainbiken op bergwegen, maar vanzelfsprekend zijn hier voor de liefhebbers ook speciaal aangelegde, uiterst smalle paden, beter bekend als trails. Daar zie ik voornamelijk jeugdige mountainbikers met bloedstollende snelheid naar beneden duiken. Er zijn ook groepjes tieners die les krijgen om hun techniek te verbeteren tijdens hun bergvakantie in Vaujany. Even verderop blijf ik met plezier kijken naar een afgesloten stuk heuvelachtig terrein waar ik 8- tot 10-jarigen stoer zie oefenen op hun kleine mountainbikes.

Verliefde Vlamingen
Ook tijdens deze persreis ontmoet ik de directeur toerisme van Vaujany, een Vlaamse uit Lokeren, Annick Basset. “Begin jaren negentig”, vertelt ze, “won ik op het Vakantiesalon in Brussel een bergvakantie in Vaujany. Ik vertrok en raakte er niet alleen verliefd op de bestemming”. Annick is trouwens niet de enige Vlaamse die hier de liefde van haar leven heeft gevonden. Dat geldt ook voor de Antwerpse Caroline Willems. Zij runt nu het lokale, gratis toegankelijke museum. Een betere gids om het Vaujany-verhaal te horen kun je je niet wensen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Vaujany | Internet: vaujany.com (Nederlandstalige website)
Toerisme departement Isère | Internet: isere-tourisme.com
Toerisme regio Auvergne-Rhône-Alpes | Internet: auvergnerhonealpes-tourisme.com
Toerisme France Montagnes | Internet: france-montagnes.com
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Bereikbaarheid
Auto Brussel-Vaujany: 874 km.
TGV Brussel-Lyon (3.50 uur), vervolgens met taxi of huurauto 163 km naar Vaujany.
Logeren in Vaujany
Vaujany telt voornamelijk appartementen in chaletstijl. Er zijn slechts 2 hotels: l’Hôtel Les Cimes (3-sterren) en Hotel V (4-sterren).
Een accommodatie in Vaujany is algauw 30 procent goedkoper vergeleken met Alpe d’Huez.
Het laatste oord kent, zeker ’s winters, wel een bruisend nachtleven. Vaujany zelf is discoloos en dus zéér rustig!
Eten en drinken
La Table de la Fare | Rte des Combes, 38114 Vaujany | Tel: + (0)33 4 76 80 82 40

? PIN nu en plan later

bergvakantie in Vaujany

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *