familievakantie in Noord-Duitsland

Familievakantie in Noord-Duitsland: drie generaties onder één dak

De jaarlijkse vakantie is in veel families een traditie. Maar hoe groter die families worden, hoe uitdagender ook die tripjes worden. Wij zochten en vonden een perfecte locatie om deze uitdagingen aan te gaan in het noorden van Duitsland. Prachtige stranden, charmante stadjes en een kindvriendelijke keuken. Wie biedt meer?

familievakantie in Noord-Duitsland

Links: centrum Lubeck / Rechts: Marienkirche Wismar

Familievakantie in… Kalkhorst?
De zomers in Zuid-Europa worden steeds ondragelijker. Dat ondervonden ook wij vorig jaar in Toscane. Temperaturen die tot 42 graden opliepen hielden ons overdag in ons vakantiehuis en bovenal in het zwembad gekluisterd. Niet wat wij in gedachten hadden na een autorit van 1.300 kilometer.

Deze zomer gooiden we het over een andere boeg: richting noorden voor een familievakantie in Noord-Duitsland. Het was de mater familias die uiteindelijk een vakantiehuis in Kalkhorst vond. Kalkhorst? Nog nooit van gehoord, maar onze interesse was gewekt. Tijdens onze familievakantie in Noord-Duitsland zouden we de regio aan de Ostsee verkennen.

familievakantie in Noord-Duitsland

Lubeck

Autorit van 7 uur
Met maar liefst 4 verschillende gezinnen en drie generaties vertrokken we met de auto naar Duitsland. Eerste grote voordeel: na een rit van 7 uur – en zonder file – zijn we al op onze bestemming! Een luxe in tegenstelling tot een rit naar Toscane die twee volledige dagen duurt (om nog maar te zwijgen over de files aan de Mont Blanc of de overvolle wegrestaurants). Zeker met een peuter van 2 jaar op de achterbank. 1-0 Voor Duitsland.

Onze Airbnb ligt in een bescheiden domein. Geen Center Parcs, maar een tiental huisjes verspreid rond een hotel waarvan we het zwembad kunnen gebruiken. De huizen liggen verstopt tussen het groen en bieden voldoende privacy en een rustgevende omgeving.

De Gouw
Wanneer je door de regio boven Hamburg rijdt valt de gemoedelijkheid van de dorpen op. Kleine huizen met mooie tuintjes, gevels van vakwerk, kasseiwegen, weidse landschappen. Soms lijkt het wel alsof Bilbo Balings uit één van de deuren zal tevoorschijn komen. Voor een sfeer uit Lord of the Rings hoef je dus niet naar Nieuw-Zeeland te vliegen!

Afwisseling gezocht voor een familievakantie in Noord-Duitsland
Om een familievakantie met zoveel verschillende personen en verschillende leeftijden haalbaar te houden is het belangrijk dat er voldoende afwisseling mogelijk is. De peuter van het gezelschap houdt van de zee en het strand, de jonge ouders willen vooral rust en de grootouders zijn op zoek naar een snuif cultuur.

Met een zalige 28 graden trekken we de eerste dag dan ook naar het strand. Zoals zo vaak is ook in ons gezelschap de wens van de jongste wet. Strand Steinbeck ligt op enkele minuutjes rijden en is zalig charmant. Een vrouw in een foodtruck (wat een te hippe benaming is voor de veredelde caravan van waaruit je braadworst en bier kan krijgen) vraagt een kleine bijdrage voor een hele dag parkeren. Van aan de parking is het een klein stukje wandelen naar een mooie baai, die zelfs op deze prachtige dag niet druk bevolkt is. Het water van de Ostsee is ijzig koud en ook kwallen laten zich zien, maar de gemoedelijke en ongerepte sfeer maken deze uitstap de moeite waard.

Wismar
Na luieren en lezen is het tijd om ook de cultuurliefhebbers te geven waarvoor ze gekomen zijn: een uitstap naar Wismar waarvan de binnenstad zich mag rekenen tot UNESCO werelderfgoed. De stad sloot al in de 13de eeuw een handelsverdrag met Lübeck en Rostock en legde daarmee de basis voor de Hanze, waar later ook Nederlandse steden zich bij zouden aansluiten.

Dit rijke verleden van Wismar is nog steeds te zien aan de drie imposante kerken in baksteengotiek: de Marienkirche, Nikolaikirche (de op één na hoogste kerk in zijn soort ter wereld) en de Georgenkirche. De stad kreeg het hard te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook in de jaren erna verkommerde de binnenstad onder DDR-bewind. Van de Marienkirche rest bijvoorbeeld enkel nog de toren. De contouren van de vroegere kerk zijn aangegeven met lage fundamenten en opgevuld met kunstwerken.

Het hart van de stad is het grote marktplein, één van de grootste in Duitsland. Het wordt omringd met enkele indrukwekkende gebouwen, waarvan het grootste het 19de-eeuwse Rathaus is.  Niet ver van het centrale plein komen ook de shopfanaten aan hun trekken. Een grote autovrije winkelstraat waarin naast enkele boetieks ook de grote ketens à la H&M terug te vinden zijn, doorkruist de stad.

familievakantie in Noord-Duitsland

Zeemeerminnen in Travemünde
Tijdens onze familievakantie in Noord-Duitsland blijft het weer ons goed gezind. Dus trekken we nog eens naar de Duitse Oostkust. Onze zoektocht naar een zandstrand brengt ons tot in Travemünde, een oude badplaats dichtbij Lübeck. Op het strand verzamelen zich dit keer al heel wat meer mensen dan op strand Steinbeck, Travemünde wordt dan ook wel eens (lichtjes overdreven) het St. Tropez van Duitsland genoemd.

Het grote zandstrand, met traditionele rieten strandzetels, biedt genoeg ruimte en speelplezier voor de kleinste (én voor de oudste die zich aan een zeemeerminnensculptuur waagt). Het stadje zelf heeft een grote boulevard met typische terrassen en strandwinkeltjes. Je vindt er ook de oudste vuurtoren van de Duitse Oostkust. In de zomermaanden biedt Travemünde ook een thuis aan het jaarlijkse zandsculpturenfestival.

familievakantie in Noord-Duitsland

Lübeck
We vonden Wismar al de moeite, maar de stad is niet te vergelijken met de koningin van de Hanzesteden uit deze buurt: Lübeck. Liggend aan de rivier de Trave, heeft de stad een idyllische uitstraling. Ook hier vind je een kerk in de typische baksteengotiek, de Marienkirche. Maar het is vooral het Rathaus dat met onze aandacht aan de haal gaat. Het gebouw staat bekend als één van de belangrijkste niet-kerkelijke monumenten van Duitsland. Neem zeker ook een kijkje aan de binnenkant, waar je een portrettengalerij en muurschilderingen kan bewonderen.

Cultuurliefhebbers kunnen in Lübeck hun hart ophalen, er is genoeg te bezoeken. Een korte selectie van musea die ons interessant leken; het Hanzemuseum (met ook aandacht voor ons eigen Brugge), het Theater Figuren Museum en het Willy Brandthuis.

St. Annen Kloster

Omdat wij tijdens onze vakantie in Noord-Duitsland als dagjestoeristen naar Lübeck trekken, houden we het bij een bezoek aan het St. Annen Kloster. Het 16de eeuwse klooster biedt huisvesting aan één van de grootste collecties (laat-) middeleeuwse kunst van Duitsland. Het pronkstuk van dit museum is het Passie-altaar van Hans Memling, dat oorspronkelijk geschonken werd aan de Lübecker Dom.

Nog een leuk weetje voor de zoetekauwen onder ons: het streekproduct van Lübeck is marsepein. De lekkernij smaakt wat minder zoet dan hoe wij hem kennen en de amandelsmaak is nog iets sterker. Ze verwerken de marsepein in veel bakkerijen in een typische taart.

Restaurant Hitzegrad

Culinair Duitsland?
Alle marsepein ten spijt gebiedt de eerlijkheid ons toe te geven dat deze familie grotere fan is van de Italiaanse keuken dan de Duitse. Een eerste belangrijk verschil: terwijl in Italië de apéro net gestart is om 19u, ben je in Duitsland dan al aan de late kant. De meeste keukens sluiten resoluut rond 20u de deuren. In de toeristische steden valt dat natuurlijk beter mee, maar zeker wat meer ‘op den buiten’ moet je snel zijn.

Daarnaast vonden wij de menukaarten in de meeste Duitse restaurants zeer gelijkaardig. Schnitzel, steak, champignons en zo meer. Je moest al geluk hebben om af en toe op een pasta te stuiten. En, begrijp ons niet verkeerd, een goed gemaakte schnitzel is lekker, maar na een weekje heb je dat ook wel gehad.

Dit betekent niet dat wij niet lekker aten tijdens onze familievakantie in Noord-Duitsland! Hierbij is zeker restaurant Hitzegrad in het charmante dorpje Klütz het vermelden waard. Een verscheiden kaart, lekkere cocktails en een verfijnde keuken (mmm, tonijnsteak en pasta met truffel).

Een voordeel van de Duitse keuken? Elk restaurant biedt kindergerechten aan en laat de typisch Duitse keuken met haar schnitzel, worst en bratkartoffeln nu wel een heel kindvriendelijke keuken zijn.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Lübeck | Internet: visit-luebeck.com
Toerisme Ostsee | Internet: ostsee-schleswig-holstein.de
Toerisme Wismar | Internet: wismar.de/Tourismus
Overnachtingen
Strandhut nr. 7  Kalkhorst | Internet: airbnb.be/rooms/31620475
Beleven
Museum St. Annen, Lübeck  | Internet: museumsquartier-st-annen.de
European Hansemuseum, Lübeck | Internet: hansemuseum.eu
Willy Brandt Haus, Lübeck | Internet: willy-brandt.de/en/exhibitions/exhibitions/haus-lubeck
Zandsculpturen Travemünde | Internet: sandskulpturen-travemuende.de
Culinair
Restaurant Hitzegrad
 | Internet: restaurant-hitzegrad.de

📌 PIN nu en plan later

familievakantie in Noord-Duitsland

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *