De 10 mooiste Europese boomkruinwandelingen

Boswandelingen zijn altijd een verademing. Ver weg van de dagelijkse drukte beleef je de sensatie van rust en stilte. Maar wist je dat er ook woudpromenades bestaan die je door de boomkruinen gidsen en het bospad kruisen van eekhoorns terwijl je in de ogen kijkt van de vogels? Wandel mee!

1. Kruinenpad
In het Limburgse Maasmechelen wandel je 181 meter op een hoogte van tien meter letterlijk tussen de boomtoppen van het groengebied ‘De Greven’. Door het niveauverschil tussen de dijk en het verzakte landschap is er geen trap of lift nodig. Het Kruinenpad is voor iedereen toegankelijk en blijft op het peil van de dijk. Je ziet het landschap onder je wegzakken en krijgt een goed beeld van de omvang van de mijnverzakkingen en de nieuw ontstane bronnen. Rustend op vijf torens weegt het geheel 112 ton.

de boomkruinwandeling in het natuurpark van Plaines de l'Escaut

De boomkruinwandeling in het natuurpark van Plaines de l’Escaut

2. Wandelgang in de boomtoppen
Net voor de Franse grens vind je in de provincie Henegouwen het stadje Peruwelz, gekend als bedevaartsoord door de basiliek Notre-Dame-de-Bon-Secours. Minder gekend is het natuurpark van de Plaines de l’Escaut dat slechts een steenworp verder ligt. Vanop een hoogte van zestien meter achterhaal je meer over het loofbos en de omgeving via informatieborden tijdens je wandeling tussen eiken, beuken en essen. Handig en leerrijk zijn bovendien de audiogidsen. Tip: vergeet zeker je verrekijker niet en exploreer nadien het spektakelparcours ‘de educatieve Woudhalte’.

Het Boomkroonpad in Nederland

Het Boomkroonpad in Nederland

3. Boomkroonpad
Bij onze noorderburen, in het vlakke Nederland, kan je al wandelend op de ‘Hondsrug’, in natuurgebied boswachterij Gieten-Borger’, hogerop geraken. De Hondsrug, een langgerekte zandrug, loopt van Emmen tot aan Groningen en is daarmee een van de hoogste gedeeltes van Drenthe. Bezoekers en wandelaars die nog iets hoger willen, kunnen via een worteltunnel en een wenteltrap over het 125 meter lange Boomkroonpad langs de boomkronen kuieren naar de uitkijktoren op 22,5 meter hoogte.

4. Odyssee Verte
Bijna te midden van het Franse Parc naturel régional du Vercor ligt het piepkleine dorpje Gresse-en-Vercors dat slechts 360 inwoners telt. Het Nationaal Kantoor voor Bossen of ONF (Office National des Forêts) bouwde hier een zwevend bospad, Odyssee Verte, dat over een afstand van 313 meter varieert in hoogte van twee tot tien meter. Het ONF ontwikkelde deze wandeling om de bezoekers de flora en fauna in het bos zintuiglijk te verkennen in al zijn intimiteit.

De Baumkronenweg in het Duitse Füssen

De Baumkronenweg in het Duitse Füssen

5. Baumkronenweg in Füssen
Duitsland is ongetwijfeld koploper in Europa, en misschien wel op wereldvlak, wat betreft het aantal boomkruinwandelingen. Je kan er niet minder dan tien paden door de bomen bewandelen. Sinds juni 2013 kunnen bezoekers in de Zuid-Duitse grensplaats Füssen kuieren tussen de boomtoppen. De Baumkronenweg hangt eenentwintig meter boven de grond en is bijna een halve kilometer lang en biedt een wijds uitzicht over het berglandschap.

De Baumwipfelweg eindigt op 42 meter hoogte

De Baumwipfelweg eindigt op 44 meter hoogte

6. Baumwipfelpfad in Neuschönau
Ben je op zoek naar ’s werelds langste boomtopwandeling, dan moet je afreizen naar het Beierse Nationaal Park in Neuschönau, op enkele kilometers van de Tsjechische grens. Het 1.300 meter lange wandelpad Baumwipfelpfad meandert door het gemengde bos en is toegankelijk voor kinderen en mindervaliden via een lift. Interactieve stations onderweg leren je meer over de Beierse woudfauna en flora. In de boomtoren voert een wentelgang je 44 meter de hoogte in en onderweg leer je alles over het ‘boomleven’ van wortel tot kruin.

In Rügen kan je een spiraalwandeling maken tot in de kruinen van de bomen

In Rügen kan je een spiraalwandeling maken tot in de kruinen van de bomen

7. Boomkruinpad in Rügen
Op het grootste Duitse eiland Rügen, ten noorden van het pittoreske Baltische badplaatsje Binz, stijgt in het dichte kustbos van Prora de boeg op van een houten toren. Hier in het belevingscentrum van Rügen turen de bezoekers van op 40 meter hoogte, net als in een adelaarsnest, over de meer dan 10 kilometer lange kustlijn. De spiraalwandeling voert als een schroef van stam tot kruin om een boom en passeert daarbij het houtamfitheater van Rügen.

De Skywalk van Allgäu

De Skywalk van Allgäu

8. Skywalk van Allgäu
Net voor de Duits-Oostenrijkse grens en haast aan de oevers van het Bodenmeer siert de Skywalk van Allgäu de boomkruinen. Het 540 meter lange hemelpad geeft je op de maximale hoogte van 40 meter een fantastisch uitzicht op het meer en de uitlopers van de Alpen. Het licht stijgend pad is toegankelijk via trappen langs de bosrand of via een lift aan de toren zodat ook rolstoelgebruikers en gezinnen met kinderwagens kunnen genieten van deze unieke ervaring.

9. Glemmtaler Baumwipfelweg
Ook Oostenrijk telt meerdere boomtopwandelingen. Al een aantal wandelgangen doorheen de Oostenrijkse boomkruinen zijn open voor het publiek. Wellicht is de Baumwipfelweg in het gekende skigebied Saalbach Hinterglem de mooiste. De langste en hoogste toch alvast wel: 1.000 meter wandelplezier op een maximale hoogte van 42 meter. Voor de toegang tot het wandelpad bouwden de Oostenrijkers een ware Alpijnse Golden Gate bridge over de Saalachvallei.

Lipno is de enige boomtopwandeling in Tsjechië

Lipno is de enige boomtopwandeling in Tsjechië

10. Lipno boomtopwandeling
De enige boomkruinwandeling in Tsjechië is de Lipno boomtopwandeling.  Maar het mag gezegd dat dit bijzonder wandelpad tot één van Europa’s mooiste behoort. Van op de 40 meter hoge houten toren zie je op heldere dagen de toppen van de Oostenrijkse Alpen. Maar daarvoor moet je dan wel de 303 meter lange spiraal beklimmen. Op een hoogte van 24 meter slenter je vervolgens nog zo’n 372 meter langs de boomtoppen. Tenslotte kunnen waaghalzen veilig naar beneden zoeven via de 52 meter langgerekte roetsjbaan.

Foto’s: © Regionale Toeristische Diensten | OPT | Seespitz | Mathias Struck

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *