Grenoble

Grenoble: veelzijdige stad omringd door machtige Alpenmassieven

Wintersporters, op weg naar de mondaine skiresorts in de Alpen, razen meestal achteloos aan Grenoble voorbij. Foute zaak, vindt reisreporter Guy Meus die enkele dagen door de ‘hoofdstad van de Alpen’ struinde. Hij was meteen weg van de gezellige parken en pleinen, de rijke geschiedenis, de gevarieerde architectuur en het bruisende stadsleven.

Stad van keizer Gratianus
“Van de Romeinse nederzetting die hier ruim 2000 jaar geleden gesticht werd, zul je hier behalve in het archeologisch museum niet veel meer zien.” Zo steekt gids Stéphanie van wal als we in de Rue Lafayette bij een Romeins relict onze wandeling starten. De stad heette toen Cularo en was helemaal omwald, maar als eerbetoon aan keizer Flavius Gratianus kreeg Cularo in de vierde eeuw de naam Gratianapolis. Dankzij wat taalkundige acrobatiek werd dat Grenoble.

De kleurrijke wijk Saint-Laurent in Grenoble.

De Dauphiné, een oude Franse provincie
In de middeleeuwen hadden de graven van de Dauphiné – op de bekende gelijknamige wielerronde is het dan nog even wachten – het voor het zeggen in deze steek. Ze werden ‘dauphins’ genoemd, een verwijzing naar de ‘dolfijn’ op menig Frans wapenschild. Door politiek gehakketak ging de Dauphiné al in 1349 naar de Franse kroon over, maar tot aan de Franse revolutie behield het gebied een grote mate van zelfstandigheid.

Quizweetjes
De militair François De Bonne liet tijdens de bloedige godsdienstoorlogen in de 16de eeuw de stad met wallen en poorten versterken. Hij legde ook kaaien aan langs de Isère, de rivier waarnaar het departement ook vernoemd wordt. Niet verwonderlijk dus dat ik zijn naam in de stad her en der tegenkom. Als je bovendien nog weet dat Napoleon na zijn terugkeer uit Elba even halthield in de stad, dat Stendhal – de auteur van Le Rouge et Le Noir – in het lyceum zijn broek versleet en dat in 1968 de Olympische Winterspelen hier in Grenoble plaatsvonden, zit je sowieso in de finale van ‘De Slimste Mens’.

Grenoble

De indrukwekkende Sint-Andreaskerk.

Prachtige historische panden
Na dit lesje geschiedenis kuieren we door de kronkelige straatjes van de oude stad. We passeren de schilderachtige Place aux Herbes waar vroeger openbare terechtstellingen plaatsvonden. We nemen een kijkje in de prachtige 19de-eeuwse overdekte markthal Sainte-Claire en lopen ook even binnen in enkele hôtels particuliers, prestigieuze panden met mooie binnenpleinen, gewelfde galerijen en fraai gebeitelde trappen. Stap zeker eens binnen in Hôtel d’Ornacieux in de Rue Chenoise 8, een architecturale parel uit de 17de eeuw.

Een must-do attractie in Grenoble: de gondelbaan!

De kleurrijke wijk Saint-Laurent
We steken de hangbrug over de Isère over en belanden in de wijk Saint-Laurent. Ik ben meteen weg van de schattige, pastelkleurige huizen langs de kade. Hier vestigden zich destijds Italiaanse immigranten om er te werken in de florerende handschoenenbedrijven. Vandaag woont in deze wijk veelal hip volk dat er de restaurants, boetiekjes en designshops exploiteert. “Voor romantische zieltjes is deze wijk ’s avonds the place to be”, tipt Stéphanie, want dan baadt de kaai in een omfloerst licht en drijven er roze wolkjes over de rivier.

Een onverwachte kant van Grenoble: de vele streetart.

De adem van de macht
Grandeur uit vervlogen tijden troef op de ruime Place Saint-André. In de kapel van de middeleeuwse Sint-Andreaskerk werden de stoffelijke resten van de ‘seigneurs’ en ‘dauphins’ begraven. Tegenover prijkt het prestigieuze Palais du Parlement du Dauphiné uit de 15de eeuw van waaruit bestuurd werd en recht gesproken. Het enorme plein met zijn vele cafés, restaurants en terrassen is bijzonder populair, stel ik ’s avonds tot mijn groot genoegen zelf vast, als drommen studenten de terrassen stormenderhand innemen.

Een machtig fort op de heuvel
Door de Jardin de Ville, een gezellig stadspark met banken en een schattige kiosk, stappen we naar Les Bulles, de populaire gondelbaan. Vier eironde cabines brengen ons in luttele minuten 475 m hoger naar de Bastille, een verdedigingscomplex waar al sinds de middeleeuwen aan getimmerd werd en dat de befaamde Vauban in de 19de eeuw voltooide. Ik kijk mijn ogen uit want het uitzicht vanop het platform is grandioos: de wervelende stad in de diepte, de bruggen over de Isère en het machtige gebergte dat de stad omringt.

Grenoble

Bij valavond worden de terrassen gezellig druk.

Streetart à volonté
Om me een beeld te geven van de frisse, creatieve wind die door Grenoble waait, neemt Stéphanie me op sleeptouw door een paar nieuwe wijken in het zuiden van de stad. In Quartier Championnet botsen we meteen op een ruim assortiment wandschilderingen en spetterende graffiti. Streetart-artiesten mogen in deze licht alternatieve buurt, met steun van de stad, lekker loos gaan. Ik vind het resultaat erg verrassend. Dat hier elk jaar een gerenommeerd streetartfestival plaatsheeft, hoeft allerminst te verwonderen.

Grenoble

Een en al groen in de ecologische wijk De Bonne.

Duurzaam samenleven
Even verderop verzeilen we in écoquartier De Bonne. Hier bouwde de stad op een voormalig kazerneterrein een reeks woon-en werkvoorzieningen volgens de principes van duurzame ontwikkeling. Ik zie jongeren, kinderen en senioren gezellig keuvelen en samenzitten op banken rond vijvers en waterpartijen. Buurtsupers, sushibars en hippe biozaken omgeven een rustgevend heuvelend terrein met struiken, bloemenperken en heesters.

Het Musée de Grenoble met in de voorgrond het sculptuur van Alexander Calder.

Museum met naam en faam
Terug naar de binnenstad gaat het via de statige Place de Verdun met chique herenhuizen, enkele musea en de Préfecture van het departement Isère naar de Place Lavalette. Hier brengen we nog een bezoek aan het Musée de Grenoble, als kers op de taart. Niet alleen het hypermoderne gebouw vind ik bijzonder knap, ook het enorme aanbod aan beroemde kunstwerken van onder meer Matisse, Picasso, Derain … doet duizelen. Veel aandacht krijgt de schilder Fantin-Latour, die in Grenoble geboren werd. Voor het museum prijkt een monumentale sculptuur van de Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder. Een bijzondere afsluiter!

PRAKTISCHE INFO
Toeristische diensten
Frankrijk | www.be.france.fr/nl
Isère | www.isere-tourisme.com
Grenoble | www.grenoble-tourisme.com
Bereikbaarheid
Trein | Met Thalys vanuit Brussel-Zuid – Valence. TGV-station Valence per trein naar Grenoble. Of met de Thalys Brussel-Zuid – Grenoble met overstap in Lyon
Internet: www.thalys.com en www.b-europe.com
Auto | Brussel – Grenoble 840 km.
Activiteiten
Musée de Grenoble | 5 Place de Lavalette | www.museedegrenoble.fr
Eten en drinken
Café de la Table Ronde | Place Saint-André 7 | Oudste restaurant van de stad. Mooie, ruime kaart zowel drank als gerechten. Erg druk.
www.restaurant-tableronde-grenoble.com
Restaurant Le 5 | Place de Lavalette 5 | Museumrestaurant | www.le5.fr
Overnachten
Hotel d’Angleterre | Place Victor Hugo 5 | Statig stadshotel
www.hotel-angleterre-grenoble.com

Vind nog meer Frankrijk-inspiratie op onze website!

? PIN nu en plan later

Grenoble

 

Tekst en foto’s: © Guy Meus

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *