Saint-Gervais

Saint-Gervais: een zomervakantie aan de voet van de Mont-Blanc

De zomervakantie komt er aan. We weten niet hoe het bij jou zit, maar bij ons slaan de vakantiekriebels toe! Pré-corona trok reisreporter Fien al richting de bergen en sindsdien jeukt het om terug te gaan. De combinatie van natuurpracht, avontuur en wellness lokt haar op-nieuw richting Franse Alpen. Dit jaar liet ze haar oog vallen op Saint-Gervais.

Saint-Gervais
Saint-Gervais, waar wintersporters thuis zijn
Saint-Gervais, geliefd onder zowel skiërs als wandelaars, situeert zich in het departement Haute-Savoie. Het dorp ligt aan de voet van de Mont-Blanc en staat bekend om zijn rijke geschiedenis. Als fervent skiër moet ik toegeven dat Saint-Gervais toch wel één van de charmantste dorpen is waar ik tot nog toe vertoefde. Hoewel Frankrijk over ’s werelds beste skigebieden beschikt, staat het ook vaak bekend om zijn kunstmatige, betonnen skistations. Praktisch, dat wel, maar gezellig kan je het niet noemen.

Saint-Gervais

Een authentiek dorp, dat heel het jaar door leeft
En laat ‘gezellig’ nu exact zijn hoe ik Saint-Gervais zou beschrijven. Met een bescheiden hoogte van 850 meter bevindt dit authentieke dorp zich middenin de bossen. Het dorp ligt niet ontzettend hoog, wat enerzijds een prachtig uitzicht geeft op de omliggende reuzen, maar ook zorgt voor een beter zicht bij bewolkt en grijs weer. En net met dat weer krijgen we deze week te maken. Hoewel me dit op een strandvakantie in Spanje enorm zou storen, heeft me dat hier allesbehalve gehinderd.

Slapen bij Mont-Blanc & Spa by Sowell
Voor ons verblijf checken we in bij het hotel Mont-Blanc & Spa by Sowell. Een hotel met comfortabele, propere kamers dat dient als ideale uitvalsbasis. Het hotel ligt net buiten het centrum in een rustige omgeving. Wij hadden een auto ter beschikking om ons te verplaatsen naargelang onze planning. Is dat noodzakelijk? Neen, maar wel handig als je hotel net buiten het centrum ligt. Wist je trouwens dat alle parkings in Saint-Gervais gratis zijn?

De benen losgooien op de Mont d’Arbois
Hoog tijd om op verkenning te gaan. Voor onze eerste wandeling trekken we richting Mont d’Arbois. Een populair startpunt voor tal van wandelingen. Saint-Gervais beschikt over een enorm aanbod aan wandelroutes. Van stevige kuitenbijters tot milde familiewandelingen, er is voor elk wat wils. Aangezien in ons geval de middag reeds gepasseerd is, kiezen we voor een makkelijke afdaling richting het dorp. Wij nemen de kabelbaan vanuit Saint-Gervais richting Mont d’Arbois tot op een hoogte van ongeveer 1 800 meter. Vandaar heb je een korte, doch wondermooie wandelroute die terug tot in Bettex leidt (een hoogteplateau van 1 450 meter). Vervolgens nemen we vanuit Bettex opnieuw de kabelbaan naar beneden. Saint-Gervais is trouwens ook een populaire tussenstop voor de Tour de Mont Blanc die de wandelliefhebbers onder ons ongetwijfeld kennen.

Saint-Gervais

Spectaculaire panorama’s vanuit de hoogste trein in Frankrijk
Na een welgekomen nachtrust, zijn we de volgende ochtend al wat vroeger uit de veren. Na het wandelproevertje van gisteren zijn we vandaag klaar voor het zwaardere werk. We trekken richting centrum Saint-Gervais waar we de Tramway du Mont-Blanc zullen nemen. Deze tramlijn start in het lager gelegen Le Fayet op een hoogte van 580 meter. Via enkele tussenstations, zoals onder andere onze opstapplaats Saint-Gervais, klimt deze tramlijn tot op een hoogte van maar liefst 2 372 meter. Het eindstation Nid d’Aigle is met deze hoogte trouwens ook meteen het hoogste treinstation van Frankrijk! Een absolute aanrader voor wie van spectaculaire vergezichten wil genieten. Je hoeft er daarom zelfs geen wandeling aan te breien, zitten en genieten!

Saint-Gervais

Een kennismaking met het alpinisme
Wij boekten een initiatie in alpinisme met als vertrekpunt het eindstation van de Tramway du Mont-Blanc. Nid d’Aigle, het startpunt van de Goûterroute, de eenvoudigste en meest gevolgde klimroute voor het beklimmen van de Mont-Blanc, is de ideale locatie om eens te proeven van de klimcultuur. Berggidsen Alexis en Mathias nemen ons mee op een korte, intensieve wandeling waar we kennis maken met klimmen met klimijzers. Hoewel het weer niet helemaal meezat en we minder hoog konden gaan dan origineel gepland, stippelden onze gidsen een mooie route uit die alsnog prachtige panorama’s opleverde. Voor dat spectaculair zicht op de Mont-Blanc zal ik wel nog eens moeten terugkeren. Of stuur jij mij enkele foto’s op?

Actie als ontbijt
Net zoals gisteren staan we op in een grijze mistbank, maar ook vandaag zal dat ons humeur niet bederven. Alles behalve, want er staat één van mijn favoriete activiteiten op de planning. Vandaag gooien we de benen los op de mountainbike! Niets leuker dan naar boven te klimmen (met elektrische ondersteuning weliswaar), om vervolgens razendsnel naar beneden te bollen. De ideale combinatie van beweging zonder dat het zweet van je lichaam druipt. Een samenspel van techniek, snelheid en behendigheid dat me keer op keer weet te plezieren. Ik mag dan wel geen natuurtalent zijn, het leuke is dat dat helemaal niet nodig is. Onervaren mountainbikers, zoals ikzelf, kunnen ter plaatse een gids boeken die de route zal afstemmen op jouw noden.

Saint-Gervais

Opladen in de Thermale wateren van de Mont-Blanc
Na al dat bewegen werd het hoog tijd om de spieren te ontspannen. Naast avontuur en natuurpracht staat Saint-Gervais dan ook vooral bekend om zijn thermale baden. Het thermale water dat hier lokaal ontspringt, komt na een ondergrondse reis van meer dan 6 000 jaar boven op een constante temperatuur van 39 graden. Wij genoten vooral van de buitenbaden die worden omringd door feeërieke bossen, maar ook binnen kunnen wellnessliefhebbers hun hart ophalen. De spa beschikt over stoombaden, sauna’s en nog veel meer. Tip! Ik kocht hier een nachtcrème op basis van thermaal water. En wat voor één… alleen al daarvoor keer ik nog eens terug!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Saint-Gervais
| Internet: saintgervais.com
Regio Auvergne-Rhône-Alpes | Internet: auvergnerhonealpes-tourisme.com
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Overnachten
Mont-Blanc & Spa by Sowell | Internet: sowell.fr/hotel/mont-blanc
Activiteiten
Wandelen | Internet: ski-saintgervais.com
Tramway du Mont-Blanc | Internet: saintgervais.com/activites-et-evenements/tramway-du-mont-blanc
Een gids boeken voor een initiatie alpinisme | Internet: guides-mont-blanc.com
Huren van een elektrische mountainbike | Internet: claudepenz-sports.com
Een gids boeken voor een begeleide fietstocht | Internet: virage-montagne.com | E-mail : [email protected]
De thermale baden van Saint-Gervais | Internet: thermes-saint-gervais.com
Eten en drinken
Ontbijten in het centrum bij la Brasserie du Mont-Blanc | Internet: facebook.com/brasseriedumontblancsaintgervais
De lekkerste kaasfondue bij Restaurant le Galeta | Internet: le-galeta.fr
Gezelligheid troef bij l’Eterle | Internet: eterle.com
Genieten van Italiaanse keuken bij Tesoro-Mio | Internet: tesoro-mio.eatbu.com
Gastronomisch genieten bij Le rond de Carotte | Internet: ronddecarotte.fr

📌 PIN nu en plan laterSaint-Gervais

Foto’s: © Fien Van Lint

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *